PROJEKT BEZ GREŠKE

Kako je staro potkrovlje pretvoreno u suvremeni prostor. Novi život etaže u središtu Zagreba

 Arhitektonski studio Križnjak
Potkrovlje starije zgrade u središtu grada koje više nije zadovoljavalo potrebe vlasnika, prilika je za rekonstrukciju i uređenje

image

Martina Križnjak, dipl. ing. arh. i Robert Križnjak, dipl. ing. arh.

Arhitektonski studio Križnjak

Neuređeno potkrovlje pretvoreno je u suvremeni stambeni prostor, pri čemu je posebnu ulogu imala drvena konstrukcija, koja je sanirana i statički ojačana te ostavljena vidljivom, u kombinaciji s opekom na zidu

image

Postojeće stanje

Arhitektonski studio Križnjak

ZADATAK

Potkrovlja starijih zgrada u središtima gradova često kriju prilike za rekonstrukciju i uređenje prostora koji više ne zadovoljavaju potrebe vlasnika. Osim obnove i preuređenja te davanja novog života najvišoj etaži, posebnu ulogu igra i strukturno ojačanje cijele konstrukcije čije smo bitnosti postali svjesni nakon prošlogodišnjih potresa u središnjoj Hrvatskoj. S druge strane, otvorena drvena konstrukcija pruža brojne mogućnosti kako u tlocrtnoj i funkcionalnoj organizaciji, primjeni tehnoloških rješenja, tako i pri uređenju i dizajniranju prostora. Investitori su nas kontaktirali u želji da neuređeni stan u potkrovlju zgrade u staroj gradskoj jezgri pretvore u suvremen stambeni prostor, koji se može iznajmljivati kao stan ili koristiti kao apartman. Središnji dio stana postaje otvorena zona dnevnog boravka, kuhinje i blagovanja. Iz konstruktivnih i tehničkih razloga, ovaj je dio povišen u odnosu na postojeće stanje te ostatak stana. S obiju strana smještene su spavaće sobe, od kojih je jedna izravno povezana s dnevnom zonom, dok druga ima zaseban pristup iz ulaznog hodnika stana.

image

Novo stanje

Arhitektonski studio Križnjak

RJEŠENJE

Ovakav raspored idealan je za korištenje stana kao apartmana, dok bi u drukčijem scenariju korištenja jedna od njih mogla biti organizirana kao soba za jedno ili dvoje djece, kao radna soba ili kao intimniji dio dnevnog boravka, biblioteka, soba za igru i filmove ili nešto slično. Servisne funkcije stana grupirane su u zasebnom bloku s kupaonicom i izbom koje se nastavljaju na kuhinju i dnevni prostor.

image
Arhitektonski studio Križnjak

Drvena konstrukcija potkrovlja je sanirana te prema potrebi na pojedinim pozicijama zamijenjena novom građom, a cijeli je strukturni sustav dodatno učvršćen prema statičkom projektu. Upravo zbog toga prilikom projektiranja rekonstrukcije i adaptacije vodilo se računa da se konstrukcija ostavi vidljivom, što je u kombinaciji s opekom pregradnih zidova stvorilo estetsku osnovu za uređenje stana. Zbog racionalnijeg korištenja prostora, dio potkrovlja koji je zbog malih visina bio neiskoristiv ovim je rješenjem zatvoren i izoliran.

image
Arhitektonski studio Križnjak

Osim projekta rekonstrukcije i adaptacije, što uključuje i detaljan izvedbeni projekt za potrebne građevinsko-obrtničke i instalaterske radove, za stan su osmišljena rješenja namještaja i dizajna interijera. Budući da se radi o zahtjevnom prostoru, cijeli proces je popraćen i izradom profesionalnih 3D vizualizacija, čime su investitori već i prije radova bili upoznati s izgledom svog budućeg stana te im je olakšana nabava i dogovori s izvođačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:52