Novo cool mjesto: ‘Punkt’

Gurmani, pozor! New age pivnica s čak 50 vrsta piva u blizini Zagreba

U prostoru nekadašnje pivnice Medvedgrad, na čvoru Mokrice na autocesti Zagreb – Macelj, otvorena je nova pivnica Punkt površine 300 kvadrata, koja se netipičnim uređenjem razlikuje od svih drugih ugostiteljskih objekata tog tipa. Vlasnik pivnice je Niskogradnja Hren, tvrtka koja se već dugi niz godina bavi gradnjom te je odlučila proširiti područje poslovanja i na ugostiteljstvo i turizam pa je kupila ovaj prostor i za njegovo uređenje angažirala arhitektonski tim iz ureda Lotus Architecti. Projekt je obuhvaćao adaptaciju stare pivnice čiji je prostor “oguljen” do kraja.

Čak 50 vrsta piva – Izbacili smo sve van, porušili, promijenili sve instalacije, izolaciju, stolariju, ventilaciju, ugradili potpuno novu kuhinju, šank… Sve je potpuno novo. Jedina stvar koju smo zadržali je drveni dio šanka, odnosno obloga šanka, dok je sama oprema šanka također nova. Dio koji smo zadržali smo, naravno, još malo uredili tako da smo obložili vanjsku stranu šanka perforiranim limom, unutra stavili LED rasvjetu i sanirali drvene dijelove – opisuje arhitektica Maja Bručić i dodaje kako je željeni stil bio kombinacija između industrijskog prostora i klasičnog puba, odnosno “new age pivnica”. – Željeli smo dobiti drugačiji, ali cool prostor i mjesto gdje će se ljudi osjećati dobro i ugodno, i gdje će moći uživati u kvalitetnoj domaćoj pivničkoj hrani i ukusnom pivu – ističe arhitektica.

Prostor je organiziran i podijeljen na dva dijela, koji su odvojeni velikom staklenom stijenom s ciljem vizualnog povezivanja jednog i drugog dijela u veliku “open space” cjelinu. Prvi je dio organiziran kao kombinacija industrijskog i “cozy” cafe bara i puba, koji podržava ugodno jutarnje ispijanje kave te kasnije ispijanje i uživanje u više od 50 vrsta piva. Isto tako, taj je dio vrlo atraktivan za “happy hours” ili, pak, sam izlazak. Drugi dio je restoranski i u njemu se poslužuje domaća hrana, a dizajnom su oba prostora povezana.

Drvo, koža i metal – Zapravo smo htjeli postići koncept ‘clubbing and dining’ koji uspješno egzistira u europskim i svjetskim metropolama – pojašnjava Maja Bručić. Interijerom prevladava namještaj izrađen prema nacrtima ureda Lotus Architecti od drva, i to europskog oraha i hrasta, kože i crnog metala. Na zidovima se nalaze velike slike kao printevi motiva iz industrije proizvodnje piva te puno malih drvenih okvira na kojima su također prikazani detalji proizvodnje piva ili način uživanja u pivu. – Svi zidovi i stropovi obojeni su metalizirajućom bojom koja daje metalni efekt i od koje se reflektira svijetlo.

Izabrali smo boju starog zlata tako da sve bude u tonovima boje piva – opisuje arhitektica i dodaje kako je na podu, pak, smeđi ili jantarno žuti epoksi pod koji je nagrižen s kiselinom pa izgleda šareno kao razne boje piva koje se miješaju i isprepliću. Osim projekta interijera, ured Lotus Architecti osmislio je i sam naziv pivnice, i to prema zagorskoj, ali i internacionalnoj riječi “punkt” jer se nalazi na velikom kružnom toku. Ukupni kapacitet pivnice s vanjskim dijelom je 240 mjesta, a na proljeće planiraju pripremiti vanjski bar, dvije velike terase s pergolama, veliki gril na drva i krušnu peć te dječje igralište za najmlađe.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:49