TRŽIŠTE U GRADU POD MARJANOM

Novogradnja u Splitu od 2400 do 4500 €, ali je ponuda mala

U gradu pod Marjanom nema mnogo novih stanova pa je potražnja velika. Građevinske parcele koje su infrastrukturno opremljene stoje od oko 550 eura po kvadratu do čak 800 eura, a na izrazito atraktivnim lokacijama bile bi i do 1000 eura po kvadratu da se eventualno nađu u ponudi na tržištu

U gradu Splitu, ​popularnoj hrvatskoj ljetnoj turističkoj destinaciji, ponuda stanova u novogradnji znatno je manja od potražnje. Može se slobodno zaključiti da u tom gradu kvalitetni novi stanovi na dobroj lokaciji vrijede kod suho zlato.

- Za razliku od Zagreba, u kojem se gradi na sve strane, u Splitu je drugi slučaj, trenutno se gradi najviše stotinjak stanova, i to na više lokacija. Zbog toga je novogradnja skupa, a potražnja velika - kaže Jasminka Biliškov, vlasnica i osnivačica agencije Biliškov nekretnine.

ZEMLJIŠTE

Jedan je od razloga tomu, dodaje, i taj što se Split nema kamo širiti te je malo građevinskih zemljišta u ponudi. Cijene novogradnje na Mejašima i Žnjanu idu od 2400 do 2600 eura po kvadratnom metru za kupnju tijekom gradnje, a za gotovu zgradu od 2800 eura. Nedavno se pojavila i jedna novogradnja na Rivi iza hotela Ambasador u kojoj je cijena bila od 4000 eura za kvadrat i više.

Mlade obitelji koje kupuju prvi stan i traže novogradnju odlučuju se za manje gradove u okolici - Solin i Kaštela

Cijene zemljišta također su vrtoglave.

- Građevinske parcele koje su infrastrukturno opremljene stoje od oko 550 eura po kvadratu do 800 eura, a na vrlo atraktivnim lokacijama bile bi i do 1000 eura da se nađu u ponudi - kaže Biliškov.

Mlade obitelji koje kupuju prvi stan i traže novogradnju uglavnom se odlučuju za manje gradove u okolici - Solin i Kaštela. Tu su cijene novogradnje od 1500 do 2000 eura po kvadratu. Mjesta su kvalitetno povezana sa Splitom brzom cestom, dobro su javno opremljena te ugodna za život. Neki se odlučuju i za Trogir, gdje novogradnja košta od 1600 do 2200 eura, u ponudi ima stanova, ali ne previše.

NAJAM

Dobra je lokacija i Omiš, međutim kako nije kvalitetno prometno povezan sa Splitom, nije među prvim mjestima za odabir onima koji rade u Splitu. Vezano za subvencije stambenih kredita, u Splitu se one ne koriste u velikoj mjeri i uglavnom se njima kupuje starogradnja. No subvencije su donekle, smatra Biliškov, uzrokovale porast cijena i općenito visoke cijene kvadrata.

- Uglavnom se za stanovanje u starogradnji traže dvosobni stanovi i što bliže centru, gdje je blizu škola, vrtić, trgovine... No u središtu i širem centru Splita gotovo su svi stanovi otišli za turistički najam. Taj je posao i dalje dobar iako nije kao lani, a nažalost, mnogo je loše opremljenih apartmana u opticaju - objašnjava Jasminka Biliškov.

A kamo odsele oni koji iznajmljuju svoje stanove ljeti, pitamo ju.

- U kraj svojih obitelji u Zagoru, Trogirsku zagoru, Kaštelansku zagoru...

IZDVOJENO IZ PONUDE

Stan površine 162 m2, 3 sobe, 3 kupaonice, veliki dnevni boravak s terasom od čak 178 m2 na kojoj se nalazi bazen, etažiran kao 251 m2. Cijena: 3100 Eur/m2, Biliškov nekretnine

Split, Trstenik, trosoban penthouse 82 m2 + terasa 47 m2 + ostava 4,5 m2. Cijena: 2200 eur/m2, Biliškov nekretnine

Dvoetažni stan na Bačvicama površine 132.84 m2 na trećem katu i potkrovlju zgrade. Prva etaža sastoji se od kuhinje s blagovaonicom i boravkom, radne sobe, wc-a i lođe. Druga etaža se sastoji od 3 spavaće sobe, kupaonice, ostave i lođe. Cijena: 320.000 € ili 2400 €/m2, Biliškov nekretnine

Foto: Bliškov nekretnine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 00:41