Hrabri dizajn i neočekivane boje

Novootvoreni restoran Theatrium by Filho u zagrebačkoj Teslinoj ulici

 

Odvažno i hrabro, prvi su dojmovi koji vas zateknu kad stupite u novootvoreni restoran Theatrium by Filho u zagrebačkoj Teslinoj ulici. Pomalo smo se već navikli na uobičajenu paletu tonova u interijerima, većina se odlučuje na siguran i nenametljiv izbor, što je u potpunosti prihvatljivo, ali ponekad volimo vidjeti i iskorake poput ovoga.

Filip Horvat, vlasnik Theatriuma, chef i tvorac ideje uređenja, nikako nije želio ostati nezamijećen i utopiti se u masi već viđenih uobičajenih restoranskih prostora. Očito je, također, i da se radi o doista promišljenoj ideji, o precizno smišljenom repertoaru, kako sami navode.

ZNAČAJ BOJA

Možemo krenuti od osnova i otkriti vam da impresivna paleta odabranih boja ima i svoj naziv Rust and Blue, ili No. 61 što je naziv slike američkog slikara litvanskog podrijetla - Marka Rothka. Filip nam objašnjava kako je to njegov najdraži slikar, a No. 61 najomiljenija slika i da nije bilo sumnjeda će baš te boje zauzeti svoje mjesto u Theatriumu. Ova priča o inspiraciji ima i svoj daljnji nastavak vezan za samu lokaciju. - Kako je restoran smješten u atriju Zagrebačkog kazališta mladih, od toga je uslijedila i ideja za sam naziv Theatrium – objašnjava nam Filip i dodaje - a tako smoa i organizirali prostor, kuhinja je smještena u sam centar restorana i predstavljapozornicu, s namjerom je cijela ostakljena tako da posjetitelji mogu promatrati sve što se zbiva. Ulazni dio restorana, koji je obojan u zagasito plavu boju, a u dosljednosti ideji glumi parter, a pokrajnja prostorija koja je u nešto tamnijim tonovima crvene i i ljubičaste s prikladnim, pomalo mističnim osvjetljenjem imitira ložu. Nešto svjetliji, ali i dalje odvažan izbor boja nastavlja se i u prostoru stubišta te toaleta.

- Pazili smo na sve detalje, ništa što vidite u prostoru nije slučajno tu, sve ima svoju poveznicu i dublji smisao - navodi Horvat i nastavlja - željezne skulpture koje uočavate u prostoru djelo su Nikole Vudrage. Izrazito nam je bila bitna i rasvjeta u prostoru pa smo za to unajmili belgijsku tvrtku BXL Lightning, čije se lampe prilagođavaju jačinom svjetla ovisno o gostu koji je za stolom.

UREĐENJE

Neizostavan dio cijelog uređenja svakako je Artisanov namještaj, koji svojim dizajnom, dobro nam već poznatim i voljenim linijama obrade vrhunskog drva cijeli prostor podiže na istinski profinjenu razinu, kako vizualno tako i udobnošću svojih proizvoda. Poštovanje prema detaljima ide još i dalje, saznajemo kako su čaše i tanjuri ručno rađeni u Norveškoj, a pribor za jelo nabavljen je u Portugalu s potpisom brenda Cutipol.

U posljednjem činu možemo zaključiti da povrh privrženosti detaljima zaista postoji iskrenost u svim intervencijama. Bez ikakvog sustezanja, Filip se hrabro ogolio u svojoj ideji kako i pripada svakoj igri na daskama.

Vlasnik, chef i tvorac ideje uređenja, Filip Horvat, odlučio je do posljednje sitnice promišljeno opremiti svoj restoran, počevši od pribora za jelo, namještaja, osvjetljenja, pa do samog izbora boja u cijelom restoranu

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:39