ADAPTACIJA STANA

Obiteljska idila na zagrebačkom Jarunu

    AUTOR:
    • Projektni ured 4uHa

  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2019. u 07:22

Ukupno 90 četvornih metara na posljednjem katu stambene zgrade usred zagrebačkog Jaruna doživjelo je pravi interijerski procvat

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

PROJEKT: adaptacija stana na zagrebačkom Jarunu
POVRŠINA: 90 četvornih metara stan+ 20 četvornih metara balkon
AUTORI PROJEKTA: Mislav Bašić mag.ing.arh, Monika Lepen Terihaj dipl.ing.arh., Nenad Špoljarić univ.bacc.arh.
URED: Projektni ured 4uHa
INVESTITOR: četveročlana obitelj

 

Životni prostor je veoma sličan nama, ljudima. Ponekad je prenatrpan, ponekad možda upadne u neki tip kolotečine, žudi za promjenom, nije zadovoljan samim sobom, možda je pomalo usamljen, prazan, neispunjeno ili pak blista, sjaji i zrači ljepotom.  On se ujedno i stalno mijenja i raste. Drugim riječima, naša četiri zida su odraz nas, naših potreba, želja, mogućnosti i osobnosti. Upravo je takav naš današnji projekt – funkcijama i dizajnom prilagođen potrebama četveročlane, moderne zagrebačke obitelji. Ukupno 90 stambenih s dodatnih 20 terasnih kvadrata na posljednjem katu stambene zgrade usred zagrebačkog Jaruna doživjelo je pravi interijerski procvat zahvaljujući našem proljetnom redizajnu.

 

„Tour de stan“ započinjemo na najlogičnijem mogućem mjestu – njegovom ulazu, gdje su investitori htjeli maksimalno iskoristiti izduženi hodnik, a s druge strane vizualno zaštititi onaj  privatniji, dnevni dio stana od direktnih pogleda s ulaznih vratiju. Kombiniranjem horizontalno postavljenih metalnih šipki i drvenih kutija dobili smo „polupropusnu“ vizualnu barijeru koja se s jedne efektno uklapa u interijer, a s druge jasno određuje granice ulaznog i dnevnog dijela prostora.

 

Kuhinja, s druge strane,  s privatnošću nema baš nikakvih problema, štoviše, ona je svoju vlastitu, privatnu nišu potpuno iskoristila – uz visoke i niske elemente te dvokrilni hladnjak, u nju smo uklopili i mali, hedonistički „osvježivač“ vinskih boca, što više moguće spremišnog prostora te prostrani blagovaonski šank. Uz uvijek dobrodošle tonove drva, čisto bijele i sive kuhinjske plohe proširile su se i ostatkom otvorene dnevne zone, a da prostor slučajno ne bi bio monoton i savršeno pastelan pobrinuli su se detalji jarkih boja veoma te upečatljiva i dinamična rasvjetna tijela.

 

Roditeljska spavaća soba, s vlastitim walk in ormarom i veoma elegantnom kupaonicom,  je vlastiti moderan dizajn postigla preuzevši već spomenutu kombinaciju drvenih i sivih tonova i tekstura, dok su odaje namijenjene najmlađim članovima obitelji spretno odigrale interijersku igru kontrasta, boja i geometrijskih oblika.

 

Nogometna tematika dječjih soba se očituje u  odabiru zidnih mrežastih dekora, zelenih i žutih travnatih tonova namještaja te  zanimljivog, nogometno nastrojenog tekstila, dok je pripadajuća im kupaonica, iako u puno „odraslijem“ i ozbiljnijem stilu, pomoću zelenih zidnih pločica podržala travnatu, sportsku inspiraciju na veoma elegantan način

 

S druge strane, kada oni najmlađi članovi obitelji postanu malo veća djeca te možda zamijene mreže i lopte nekim drugačijim željama i ciljevima,  ovakav će se kupaonski dizajn, iako inspiriran dječjom igrom i sportom, uvijek dobro uklopiti u nove obiteljske potrebe.

 

Kao što se u svakoj dobroj obitelji članovi međusobno podržavaju, tako se i ovaj interijer iz sobe u sobu, iz elementa u element upotpunjuje, nadograđuje i stvara zaokruženu , jedinstvenu  cjelinu.

U tom, obiteljskom i skladnom tonu zaokružujemo današnju kolumnu i šaljemo vam velike  pozdrave iz Jurkovićeve od mnogobrojnih članova tima, ovaj... obitelji 4uHA.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili [email protected]

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

 

Izdvajamo

Iz drugih medija