Mali stan

Od derutne sobe do funkcionalne garsonijere od 25 kvadrata u Varaždinu

Točno tri mjeseca intenzivnih radova bila su potrebna da potpuno devastiran sobičak u jednoj zgradi u Varaždinu postane svijetla i prozračna garsonijera od 25 kvadrata.

Prostor je bio u tako lošem stanju da su susjedi od njega zazirali i zaobilazili ga u širokom luku, a agencije za prodaju nekretnina ga nisu željele uvrstiti u svoju ponudu.

- Kada sam došla pogledati prostor, agentica mi je u haustoru rekla da je stan na drugom katu i nije mi ga uopće željela pokazati. Jednostavno nije htjela ulaziti unutra. Nakon mog inzistiranja otključala mi je vrata i odmah mi je postalo jasno čemu takav stav. Prostor je strašno zaudarao, u njemu su se namnožili kukci i izgledao je katastrofalno. Kao iz horor filmova. U njemu je, naime, ranije živio muškarac koji je bolovao od alkoholizma i nije se brinuo o higijeni. No, ja sam stanu odlučila dati šansu - ispričala nam je Branka Toš, vlasnica garsonijere.

OBLIK KOCKE

Kada je konačno pronašla majstore koji su željeli raditi u takvim uvjetima, prvih mjesec dana utrošila je na čišćenje prostora te temeljitu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Svi zidovi su sastrugani do cigle pa još dva centimetra dublje kako bi bila sigurna da uređenje kreće na čistoj podlozi, a iz stana su odvezene 4 tone šute.
Rezultat je bila prazna prostorija oblika kocke koju je konačno mogla početi opremati onako kako je zamislila.

- Uz ulazna vrata tri kvadrata smo pregradili za prostor kupaonice, a ostatak dijele kuhinja, mala blagovaonica i dnevni boravak te povišeni ležaj ispod kojeg je također uređena zona za opuštanje ili druženje. Uz dobru organizaciju i najmanji prostor može biti potpuno funkcionalan stan - objasnila je vlasnica.

KRIVE MJERE

Kupaonica je opremljena tuš-kabinom, WC-om, umivaonikom i perilicom rublja, a u nju je stao i bojler. Vlasnica je kuhinju kupila veću nego što je bilo potrebno za ovaj prostor pa je elemente koji su bili višak iskoristila kao postolje za stol blagovaonice i ormarić ispod televizora. Da bi stan vizualno izgledao, veći na vrata visokog ormara montirano je ogledalo.

- Kako je kuhinja bijela i visokog sjaja, kao kontrastna pozadina postavljene su interesantne šarene pločice raznih uzoraka koje jako oživljavaju interijer, a kao akcent služi i žuti kauč te crveni elementi u blagovaonici i dnevnoj zoni - kazala je vlasnica. Pod u ulaznom dijelu i kuhinji prekriven je bijelim keramičkim pločicama, a ostatak je obložen laminatom.

No, ni tijekom opremanja nije sve išlo glatko. Naime, prilikom uzimanja mjere za kupnju visokog kreveta na zidovima još nije bilo žbuke, pa se to kasnije kada je krevet stigao pokazalo kao problem. Prostor je u međuvremenu postao par milimetara preuzak i ležaj u njega jednostavno nije stao.

NOVA STOLARIJA

- Majstor je sve riješio tako da je krevet skratio za šest milimetara pa je na kraju ipak sve završilo dobro - kroz smijeh se vlasnica prisjetila trenutka od kojeg joj je, kako kaže, tada ‘kosa skočila u zrak’. Problema je bilo i s ugradnjom prozora jer je na zgradu u isto vrijeme postavljana nova fasada, pa su joj majstori rekli da ne smije mijenjati stolariju jer će oštetiti fasadu.

- Kako do mojih prozora još ipak nisu bili došli, brzo sam nazvala tvrtku koja je izvodila radove na pročelju i dogovorila s njima da mi daju malo vremena da uspijem organizirati ugradnju novih prozora. Pristali su i u zadnji tren je i to obavljeno - zadovoljno zaključuje vlasnica garsonijere koja čeka svoje nove stanare.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 16:46