U GOSTIMA...

Od obiteljske do kuće za najam u samo 6 mjeseci

Vodimo vas u pitoreskno mjesto Promajna kraj Makarske kod obitelji Kapural

Cilj je bio dobiti prostor gdje mogu boraviti dvije do tri obitelji kojima bi se osigurali odvojeni stanovi, ali i prostori za druženje.

Kuća je sagrađena sedamdesetih godina kao i sve kuće u toj ulici. Moji roditelji su kuću vidjeli 2010. i toliko im se svidjela da su je bez velikih pregovora kupili od jednog Nijemca, počinje priču o lijepoj vili Topić vlasnica Klaudija Kapural i nastavlja kako su kuću koristili kao obitelj do jeseni 2017. godine.

- Tad se moj otac odlučio na kompletnu adaptaciju i ugradnju bazena. Prije adaptacije bila je to kaskadna kuća koja je u suterenu imala studio apartman, u prizemlju stan s dvije spavaće sobe i na katu jednoipolsobni stan. Adaptacijom je izmijenjena u kuću za odmor za osam do deset osoba i sada je formirana kao kuća s četiri kupaonice, četiri sobe, tri male kuhinje i jednom velikom otvorenom kuhinjom s kaminom, a glavni dnevni boravak ima veliku terasu s otvorenim pogledom na more - objašnjava vlasnica i dodaje kako je tijekom adaptacije puno stvari promijenjeno.

Najdramatičnija faza u adaptaciji ove kuće bilo je iskapanje rupe za bazen, pri čemu su otkrivene cijevi koje se nisu mogle premjestiti, nego se mijenjala lokacija bazena, na južnu stranu kuće, kažu vlasnici

LIJEPA OKUĆNICA

- U adaptaciji se djelomično mijenjao raspored prostorija, prozori su se proširivali na dijelovima gdje je to bilo izvedivo, mijenjane su pločice u svim prostorijama te je na prostoru ostave napravljena velika kuhinja i kamin i ta se prostorija odvojila kliznom stijenom od bazena. Otvoreno- zatvorena blagovaonica i kuhinja s kaminom postale su glavno mjesto za okupljanje u cijeloj kući - naglašava Klaudija.

Što se tiče glavne kuhinje, ona je izrađena u bijelom medijapanu te opremljena posuđem, svim aparatima, tosterom, mikrovalnom, multipraktikom, perilicom posuđa te velikim duplim hladnjakom s barom i ledomatom. Stol se razvlači do 3,2 metra s pločom od keroka koja se lako održava i otporna je na toplinu.

Pitali smo Klaudiju Kapural koja je bila najdramatičnija faza ove adaptacije.

- Najdramatičnija faza u adaptaciji ove kuće je bila kada je prilikom iskopa rupe za bazen došlo do promjene lokacije bazena jer ispod kuće, gdje je bio ucrtan, prolaze cijevi koje se nisu mogle izmjestiti. Tako se u hodu bazen prebacivao na južnu stranu kuće. Dobra je stvar u svemu što je moj otac tada došao do ideje da bi bilo dobro oformiti četvrtu, veliku kuhinju s kaminom uz bazen, i to nam se pokazalo kao najbolja odluka u cijeloj adaptaciji - smije se Klaudija i dodaje: - Svako zlo za neko dobro. Naši gosti, a i mi sami smo ovo ljeto najviše vremena provodili u tom dijelu kuće.

Adaptacijom je dobiveno dovoljno mjesta za osam do deset osoba i sada ima četiri kupaonice, četiri sobe, tri male kuhinje i jednu veliku otvorenu kuhinju s kaminom, a glavni dnevni boravak ima veliku terasu s pogledom na more.

Vlasnici su adaptacijom željeli dobiti kuću za odmor u kojoj mogu boraviti dvije do tri obitelji koje bi imale svoju intimu: spavaći dio i kupaonice samo za sebe te mini kuhinjice po etaži za jutarnju kavu i doručak. Tako velika blagovaonica i glavni dnevni boravak postaju mjesto okupljanja cijele ekipe koja ovdje boravi.

Što se tiče okućnice, ispod kuće, na mjestu gdje je prvotno trebao biti bazen, naručena je i dostavljena trava u rolama iz Slavonije i taj dio koriste djeca za igru, a roditelji za kavu i uživanje u zelenilu. Još jedno mjesto za jutarnju kavu i uživanje u izlasku i zalasku sunca je terasa ispred dnevnog boravka.

- Na toj terasi su jako udobne stolice, a kad smo ih kupovali, morali smo dvije dovesti iz Zagreba, dvije iz Sinja i dvije iz Imotskog jer nismo na jednome mjestu mogli naći šest žutih stolica - smije se vlasnica.

- Dio koji moj otac nije želio mijenjati, nego ga je prilagodio, parking je na kojem su stare masline. Osim što je maslinama obogatio zemlju, one sada krase vanjski dio objekta te su osvijetljene, što jako efektno izgleda noću, a kad smo već kod toga, noću kuća izgleda čarobno zbog rasvjete u bazenu, oko bazena, u vrtu i na parkingu - ističe Klaudija.

ŽUTA I SIVA

Što se tiče interijera, žuta i siva boja se provlače kroz cijelu kuću, a većina namještaja je rađena po mjeri.

- Posteljinu sam sama šivala od bijelog damasta za sve sobe, kao i većinu dekorativnih jastučića, zavjese i podmetače. Bio mi je gušt sudjelovati u uređenju kuće. Adaptacija je trajala šest mjeseci i time smo jako zadovoljni jer je ekipa električara, građevinara, keramičara i stolara odradila svoj posao u roku i jako kvalitetno - zaključila je Klaudija Kapural.

Foto: Paun Paunović/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:27