TOP PONUDA

Odabir pet najboljih suterenskih prostora u Zagrebu iz ponude renomiranih agencija za nekretnine

Najmanje poželjni stambeni objekti, osim očitih nedostataka, imaju i nekoliko prednosti. Treba ih znati mudro odabrati

Doznajemo sve o stanovanju u prostoru čija je razina poda ispod razine okolnog tla! Isplati li se kupiti suteren, gdje, kakav i po kojoj cijeni?

Suterenski je prostor onaj čija je razina poda ispod razine okolnog tla - odgovara nam Boro Vujović iz agencije Opereta na naše pitanje koja je najtočnija definicija suterena, za mnoge jedan od najmanje poželjnih stambenih objekata.
No, koje sve prednosti imaju suterenski prostori, koji su njihovi potencijali i po kojim se cijenama mogu kupiti, razgovaramo sa stručnjacima iz agencija za nekretnine Opereta i Euro-interijeri.

- Suteren najčešće ima prozore koji su u razini zemlje, često nešto manjih dimenzija od standarda. Najčešće njegova razina poda nije ukopana više od 1,40 m od razine zemlje. U suterenu se uglavnom nalaze stanovi, a nešto manje poslovni prostori - objašnjava Bernarda Sočev iz agencije Euro-interijeri i dodaje kako najviše suterenskih stanova ima u centru grada. Većinom se nalaze u starim zgradama (+100 godina).

MANJAK SVJETLOSTI

- Većina njih nekoć davno bila je vešeraj u zgradama, koji je onda u prošlom sistemu prenamijenjen u stan. U ostalim dijelovima grada ima ih znatno manje jer i nema takvih zgrada. U naseljima koja su kasnije građena uglavnom nema suterena. Takve stambene zgrade najčešće imaju podrume (bez prozora, vode, odvodnje, grijanje i sl.) u kojima se nalaze spremišta stanova na etažama, koja nije moguće prenamijeniti u stambeni prostor. Nešto suterenskih stanova ima u novijim zgradama podignutim prije približno deset godina na raznim lokacijama u Zagrebu - komentira Sočev.

Što se tiče cijene ovakvih stanova, Boro Vujović ističe kako je tu presudno više faktora, a najvažniji su, naravno, lokacija i stupanj uređenosti.

-Najskuplji su sutereni u donjem i gornjem gradu, a najjeftiniji u kućama na rubnim dijelovima grada - ističe Vujović. Kupci koji žele živjeti u suterenu raznoliki su, ali ih sve veže isti nazivnik - žele kupiti stan po povoljnijoj cijeni.

- Ranijih godina suterene u centru grada u pravilu su kupovali roditelji za potrebe studenata koji su dolazili izvan Zagreba pa su ti stanovi najčešće nakon završetka studija ponovno išli u prodaju. Tako se u nekim suterenskim stanovima na dobroj lokaciji (npr. Palmotićevoj ulici) unatrag petnaest godina boravila tri različita studenta. Naravno da ima i kupaca koji žele živjeti na dobroj lokaciji i u centru grada, a ograničeni su financijski, te su se radije odlučili za lokaciju nego za stan na katu.

TOP PONUDA

Odabir pet najboljih suterenskih prostora iz ponude renomiranih agencija za nekretnine

Dvoetažni četverosobni stan u Gračanima

VELIČINA: 152 m²
CIJENA: 155.000 €
LOKACIJA: Gračanska cesta
AGENCIJA: Opereta
INFO: Stan se prodaje s namještenom kuhinjom, ugradbenim ormarima i namještajem u spavaćim sobama. Stan ima 135 m² (površina samog poda oko 200 m²), a garaža 17 m².

Dvosobni stan u suterenu zgrade na Bukovačkoj cesti

VELIČINA: 55 m²
CIJENA: 59.000 €
LOKACIJA: Bukovačka cesta
AGENCIJA: Zagreb West
INFO: Stan se sastoji od hodnika, boravka s blagovaonicom, kuhinje, spavaće sobe, još jedne prostorije, kupaonice i spremišta. Stan je gruntovno upisan na 35,24 m², no dodatne prostorije naknadno su darovane vlasnici.

Trosoban stan u blagom suterenu na Tuškancu

VELIČINA: 102 m²
CIJENA: 129,000 €
LOKACIJA: Tuškanac
AGENCIJA: Opereta
INFO: Stan se sastoji od ulaznog prostora, spavaće sobe, boravka, kuhinje, blagovaone, kupaonice i WC-a, te spremišta od 17 m².

Dvosobni stan u suterenu kuće s četiri stana na Trešnjevci

VELIČINA: 44 m²
CIJENA: 39.500 €
LOKACIJA: Baštijanova ulica
AGENCIJA: Signum d.o.o.
INFO: Stan se nalazi u kvalitetnoj starogradnji s kraja 50-ih godina. Smješten je otprilike 1/2 visine ispod nivoa tla te se sastoji od ulaznog prostora s kuhinjom i blagovaonicom, kupaonice, WC-a, male spavaće sobe, velike sobe i ostave. U cijelosti je adaptiran 2008.

Dvosobni stan u suterenu u blizini Doma sportova

VELIČINA: 46 m²
CIJENA: 53.900 €
LOKACIJA: Kučerina ulica
AGENCIJA: Opereta
INFO: Uređeni dvosobni suteren-podrum smješten je nadomak Doma sportova. Grijanje je na struju, a plinske instalacije su ispred stana. Lokacija nudi blizinu svih bitnih sadržaja.

U posljednje vrijeme sve više bilježimo porast potražnje suterenskih stanova na dobrim lokacijama za potrebe dnevnog najma. S druge strane, suterene koji se nalaze na rubnim dijelovima grada u novijim zgradama u pravilu kupuju obitelji s djecom jer za manje novca mogu kupiti noviji i veći stan. Dakle, odluka o tome hoće li netko kupiti stan u suterenu ili na etaži isključivo je financijska - kaže Bernarda Sočev iz agencije Euro-interijeri i dodaje kako je najveća mana života u suterenu manjak dnevne svjetlosti.

Čak i oni stanovi koji imaju prozore standardnih dimenzija, kaže, nemaju dovoljno svjetla u stanu, jer nerijetko se nalaze u zgradama koje imaju četiri kata, te je gotovo nemoguće da do njih dopre sunčeva svjetlost. Također je problem jer prozori nerijetko gledaju na prometnu ulicu, te je njihovo provjetravanje prilično ograničeno. Ako se radi o staroj zgradi, postoji i problem vlage koji često iziskuje nemale troškove kako bi se sanirao.

PREDNOSTI

Treba istaknuti kako su prednosti ove investicije cijena i povrat investicije. Stan u suterenu možete puno povoljnije kupiti od stana na prvom katu, a kad se iznajmljuje, cijena najma je malo niža. Kao apartman je isplativ, jer gostima koji dolaze nakratko, uopće ne smeta što spavaju u suterenu, važniji su im lokacija i uređenje. S druge strane, mane su slab prodajni potencijal kad poželite prodati taj stan i prodajna cijena. Primjerice, stan na prvom katu od 40 m2, ako je korektno postavljena cijena, prodat ćete u roku od mjesec dana. Za suteren je to teško tvrditi, samo jedan od 20 kupaca kupit će suteren - ističe Boro Vujović iz Operete.

A konkretne cijene suterena?

- Cijene stanova u suterenu kreću se od cca 1000 eura po četvornom metru nadalje. Naravno, sve ovisi o lokaciji same zgrade, položaju stana, njegovu uređenju, položaju prozora u stanu, prema parku, dvorištu ili ulici, ulazu u stan, iz stubišta ili iz dvorišta, o tome koliko je ukopan u zemlju, o dimenziji prozora, površini samog stana...

Uvijek su manji stanovi skuplji po kvadratu od većih. Zaista, kod stana u suterenu jako puno parametara određuje njegovu cijenu. Ako se stan u suterenu kupuje kao investicija, tada definitivno stavljam stan u centru ispred stana u Novom Zagrebu. Ako se pak radi o prostoru za život, tada bih radije odabrala stan u Novom Zagrebu, naravno ako se nalazi na dobroj lokaciji u novijoj zgradi, a pod time smatram zgradu do približno 10 godina starosti - objašnjava Bernarda Sočev naglašavajući kako je suterenski stan odličan za kratkoročni najam. Svakako gledajući cijenu stana i njegovu lokaciju, stan u suterenu u centru je zaista prilika, no svakako, preporučuje, treba stan dobro pregledati i odrediti koliko bi iznosila investicija uređenja. Također, treba uzeti u obzir da kratkoročni najam donosi zaradu, ali iziskuje i rad.

LAKŠA PRODAJA

Nedavno smo prodali stan od 110 m2 za adaptaciju u centru po cijeni od približno 1000 eura po m2, zatim uređeni stan u centru grada od 23 m2 po 1400 eura po kvadratu, te stan od 55 m2 u novogradnji na rubnom dijelu grada po 1200 eura za m2. S obzirom na to da je Zagreb poželjno turističko odredište, sve je češći kratkoročni najam, pa se stanovi u suterenu u centru prodaju puno lakše. S druge strane, stanova u suterenu u novijim zgradama na rubnim dijelovima grada i nema puno, jer se investitori radije odlučuju za podrum i spremišta nego za suteren i stanove - zaključila je Bernarda Sočev.

Foto: Shotterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:27