POSLOVNI PROSTOR

Odvjetnički ured u Masarykovoj ulici s umjetničkim djelima baš poput mini Laube

Uređenje potpisuje arhitekt Rikard Gelo. Umjetnička djela iznajmljena su odvjetničkom uredu, a postav će se mijenjati za godinu dana. Takva je praksa, posudba od muzeja ili galerije, dobro poznata u svijetu, rekao je Tomislav Kličko

U Masarykovoj ulici u Zagrebu nedavno je otvoren ured poznatih odvjetnika, vrlo elegantan, decentan i umjetnošću nadahnut prostor. Štoviše, ovdje se mogu vidjeti djela nekih od najvećih imena suvremene hrvatske umjetnosti, kao što su Knifer, Gliha, Kristl, Džamonja, Vehabović i drugi.

Odvjetnički ured je izgledom kao mini ispostava Laube - kuće za ljude i umjetnost, a pritom vrhunski poslovni prostor. Uređenje potpisuje arhitekt Rikard Gelo i njegov studio RG DVA SOLIS te Tomislav Kličko, vlasnik Laube, koji je sa svojim timom izabrao i postavio slike.

FUNKCIONALNO

- Odvjetnički ured uređen je u prostoru od 600 četvornih metara, u kojem je dijelom ranije bilo Veleposlanstvo Turske. Nekoć su to bila tri stana koja su spojena u cjelinu. Nalazi se u zgradi koja je rano djelo arhitekta Ede Schöna s početka 20 stoljeća, koja se zvala Palača Croatia, te zahvaća i dio kasnije nadogradnje u dvorištu - kaže Rikard Gelo.

Pitamo ga što je bio najveći izazov pri projektiranju ovog odvjetničkog ureda.

- Riječ je o uniformiranom, ‘tvrdom’ prostoru, u kojem prvenstveno sve mora biti funkcionalno. Važno je bilo u odvjetničkom uredu stvoriti atmosferu diskrecije i povjerenja te smo se zato odlučili za drvene obloge konferencijskih soba. U većoj je vertikalno, a u manjoj horizontalno postavljena obloga te donekle i industrijski stil. Laubin tim je sve omekšao umjetničkim djelima, unijeli su ljudsku dimenziju. Suradnja s Laubom pokazala se odličnom - odgovara R. Gelo.

Interijer je suvremeno uređen sa suvremenim umjetničkim djelima slikarstva i kiparstva, ali ukupan dojam nije razmetljiv. S time da su slike postavljene na kraju, odnosno kad je unutrašnje uređenje bilo pri kraju.

NAJVEĆE DJELO

- Umjetničkim djelima prilagodili smo se onome što je arhitekt napravio, nismo išli ispod zatečenog nivoa, niti smo se nametnuli. Ipak, onima koji se razumiju u umjetnost bit će odmah jasno da je riječ o vrlo kvalitetnim djelima hrvatske suvremene umjetnosti - kaže Tomislav Kličko te dodaje da se pazilo i da ured nije prenatrpan djelima.

Zagreb, 121019.
Odvjetnicki ured od 600m2 u Masarykovoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

U jednoj se od konferencijskih soba, primjerice, mogu vidjeti zajedno djela Kožarića, Nine Ivančić, Rašice i Marije Ujević. Atraktivna je i kompozicija crno-bijele kombinacije namještaja i slike Nine Ivančić kod ulaza u odvjetnički ured. U drugoj konferencijskoj sobi djelo je Lovre Artukovića nasuprot slike Ane Ratković Sobote, čije je djelo i najveće u uredu. I u velikom radnom prostoru odvjetnika pripravnika nekoliko je zanimljivih ostvarenja, kao i hodniku te uredima odvjetnika partnera.

SLOBODNE RUKE

Dio namještaja je od Prostorije, najpoznatijeg domaćeg proizvođača namještaja, dok je veliki dio napravljen custom-made za ured, a stolarija je od Danijel Interijera. Furnir je od oraha te je toplina dobivena korištenjem prirodnih materijala. U konferencijskoj sobi su BoConcept stolice.

- Umjetnička djela su iznajmljena odvjetničkom uredu, a postav će se mijenjati za godinu dana. Takva je praksa dobro poznata u svijetu, posudbe od muzeja ili galerije. Laubi je to prvi put da je opremala ured i iznajmila djela iz svoje zbirke, od kada se nedavno počela baviti komercijalnom djelatnošću. Koga god zanima što je kod njih napravljeno, neka dođe u Laubu i predstavit ćemo mu ideju - kazao je T. Kličko.

U uređenju prostora arhitekt je imao, kaže R. Gelo, apsolutno slobodne ruke. Inače, Rikard Gelo je autor uređenja nekoliko obiteljskih kuća, kampova za Valamar, adaptacija hotela, pješačkog nadzemnog mosta u luci Gaženici u Zadru, Cestarinskog prolaza Zagreb - Istok te POS-a u Rijeci i Umagu.

Popis umjetnika

Od Knifera i Rašice do Vehabovića

U odvjetničkom uredu u Masarykovoj mogu se vidjeti slike umjetnika Borisa Demura, Julija Knifera, Nine Ivančić, Lovre Artukovića, Brace Dimitrijevića, Jurja Dobrovića, Pauline Jazvić, Ivana Kožarića, Vlade Kristla, Ane Ratković Sobote, Božidara Rašice, Đure Sedera, Ivana Tudeka, Marije Galetović Ujević i Zlatana Vehabovića. Skulpture su od Ivana Kožarića, Vojina Bakića i Dušana Džamonje.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 23:08