TRŽIŠTE

Oglasnik Crozilla.com o ponudi stanova za iznajmljivanje u glavnom gradu

Najam manjeg i povoljnog stana u Zagrebu sve je teži. Najbrže se iznajmljuju mali, moderno uređeni stanovi u užem i širem centru grada, s cijenom do 500 eura, ali njih baš i nema mnogo u ponudi

Garsonijere i manje stanove za najam, koji zahtijevaju i manje mjesečne izdatke, posljednjih je mjeseci, posebno u Zagrebu, vrlo teško pronaći, pokazuju podaci oglasnika Crozilla.com. Zato nije rijetkost da su njihove cijene ponekad vrlo blizu onih po kojima se iznajmljuju stanovi većih površina.

Velikih i skupih stanova za najam na zagrebačkom tržištu ne nedostaje. Naime, čak više od polovice stanova za najam, koji su tijekom veljače oglašavani na tom oglasniku, imalo je cijenu veću od 1000 eura, dok se 56 posto od ukupnoga broja oglasa za najam odnosilo na stanove velikih površina.

JEFTINIJE

Jedan od razloga takve situacije na tržištu je činjenica da se mali, ali i jeftini stanovi iznajme u jako kratkom roku, dok većima i skupljima treba više vremena kako bi pronašli nove stanare koji si ih mogu priuštiti.

Na zagrebačkom području, kako kaže Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola d.o.o., najbrže se iznajmljuju manji, moderno uređeni stanovi u užem i širem centru grada s cijenom do 500 eura.

Samo 0,3 posto zagrebačkih stanova za najam je u veljači bilo jeftinije od 300 eura, 5,4 posto oglašenih imalo je cijenu najma između 301 i 500 eura, dok ih je čak 27,4 posto otpalo na stanove između 501 i 800 eura. Stanovi s cijenom između 801 i 1000 eura zauzeli su 15,6 posto oglasa. Oni čije su se cijene u najkraćem mjesecu u godini kretale između 1001 i 2000 eura, zauzeli su čak 40 posto od ukupnog broja oglasa, dok je broj stanova čije tražene najamnine prelaze iznos od 2000 eura bio veći od 10 posto. Osim onih s nižim cijenama, na zagrebačkom je tržištu teže pronaći i stanove manjih površina.

NAJTRAŽENIJI

Tek oko 10 posto stanova koji su se u veljači iznajmljivali imalo je površinu manju od 60 kvadratnih metara. A takvi stanovi se najviše traže. Čak 56 posto od ukupnoga broja oglasa za najam stanova zauzeli su oni veći od 100 kvadrata. Na drugom se mjestu nalaze stanovi s površinom između 81 i 100 kvadratnih metara kakvih je tijekom veljače bilo oko 18 posto, dok se 15 posto oglasa odnosilo na one s površinom između 61 i 80 kvadrata.

Fenomen
Grupni obilazak stanova

Smanjenje broja stanova za dugoročni najam, posebno onih manjih, u nekim je dijelovima grada dovelo i do “borbe” podstanara za preostale dobre stanove na tržištu. Nije rijetkost da se za jedan oglas za povoljan stan na dobroj lokaciji javi i desetak potencijalnih najmoprimaca. Tako se na zagrebačkom području sve češće govori o “fenomenu” grupnog razgledavanja stanova kada u isto vrijeme stan dolazi pogledati više potencijalnih najmoprimaca, kao u napučenim gradovima u inozemstvu.

- Takvi slučajevi su normalna pojava u velikim svjetskim gradovima gdje potražnja nadmašuje ponudu - rekla je Andrea Bilić te dodala kako je u Zagrebu taj trend tek u začetku i odnosi se na manje, moderne stanove po mjesečnoj cijeni do 400 eura mjesečno.

Kriteriji po kojima najmodavac odabire budućeg najmoprimca su različiti, ali nekoliko glavnih su - duljina trajanja ugovora o najmu, broj osoba koje bi boravile u stanu i detalji kao što su kućni ljubimci.

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:57