COOL MJESTO

Omiljena adresa svih slatkoljubaca

Prostor je koncipiran tako da bude svojevrsna stress free zona u kojoj će se svi gosti osjećati maksimalno opušteno. Svira turska glazba, ali prigušena i umirujuća. Zidovi su kameni, a odabran je neutralan zemljani ton

Kako bi izgledalo da netko u srcu Zagreba uredi trgovinu tako da ona izgleda kao tipičan maleni istanbulski lokalčić? Ne morate se pitati, jer to postoji. Zove se La Turka i u njemu se mogu probati razne vrste baklava i rahat lokuma, ali i kupiti pakirana hrana i razni predmeti koji dolaze iz Turske. Sve to s ponosom pokazuje nam vlasnik Tayfun Azakli.

- Već nekoliko godina proizvodimo baklave u Hrvatskoj i izvozimo ih. Dugo smo razmišljali o trgovini i uvijek smo govorili da nam je važno samo da bude autentična. Željeli smo kad čovjek uđe ovamo, da osjeti zemlju čije slastice jede, da ima kompletan doživljaj i da se osjeća kao da je sjeo u lokal u Istanbulu, gdje uživa u baklavi - kaže Azakli.

Ovdje možete probati razne vrste baklava i rahat lokuma, ali i kupiti pakiranu hranu iz Turske

BOGATA PONUDA

Zbog toga se za pomoć oko opremanja prostora obratio proizvođaču opreme koji je opskrbio brojne trgovine u tom turskom gradu. Azakli je prostor opremio s gotovo 90 posto stvari koje je donio sa sobom. Zidovi su kameni, a odabran je smirujući zemljani ton. Glazba je turska, naravno, ali prigušena i umirujuća pa je prostorija koncipirana tako da bude svojevrsna stress free zona. Luster ima orijentalne ukrase, a staklene vitrine vrlo su nenametljive. Trebalo je paziti pri uređenju da zlatni i crveni detalji na hladnjacima, kao i brojni detalji, upotpunjeni šarenim kolačima, ne učine prostor još manjim nego što on zaista jest. Sve je to vlasnik itekako imao na umu i zato je dao sve od sebe da prostor bude uređen u turskom stilu, ali da ničega nema previše. Kako namještaja, tako i svega ostalog.

- Nema tu stresa i gužve. Želimo da ljudi dođu, popiju naš besplatni čaj, opuste se... Baš kao što u Istanbulu trgovci vole da sjednete s njima, pojedete, otpočinete, popijete čaj, a onda krenete dalje, to želimo i mi. Ponuda slastica je bogata, a u ponudi imamo i veganske baklave - objašnjava Azakli.

IZLOG

Posao oko uređenja prostora još nije gotov, priznaje, jer su u planu male promjene. Njih ne želi otkriti, samo tajnovito kaže kako se nada da će se svidjeti kupcima. Tu je i jedna velika promjena: čim ugrije, otvaraju terasu. Dozvole imaju, samo čekaju toplije vrijeme, tako da gostima bude ugodno sjediti vani. To će sigurno razveseliti sve one koji sada žele sjesti za jedan od tri stola, koliko ih je u lokalu, ali uglavnom ne uspijevaju jer su svi uvijek zauzeti.

- Naši gosti uglavnom uzimaju baklave za van, to je zato što nemamo dovoljno prostora. Terasa će nam donijeti 12 stolova više, što će biti izvrsno. Još razmišljamo o tome kako je urediti, no sasvim je sigurno da će se sa svakog kuta te terase moći vidjeti naš izlog. A on je ono na što sam ponosan: nije to tipično uređen izlog, nego je u njemu hrana, ona koju poslužujemo, pa je gosti mogu dobro pogledati - kaže Azakli i dodaje kako je želio da svaki njegov kupac može vidjeti kako se drži i rukuje hranom koju jede.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media, Marko Miščević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:59