Kutak za uživanje

Opuštajuća lounge zona u minijaturnoj kućici na Braču

U zoni za odmaranje i uživanje najčešće čita knjige i časopise, ali i prima goste na večernje zabave

Duje Kaliterna poznati je splitski arhitekt mlađe generacije, specijaliziran za projektiranje prestižnih hotela, koji samo za D&D otkriva kako je zamislio svoju ljetnu rezidenciju u kojoj se, uz cvrčke i more, odmara, ali i pronalazi inspiraciju za rad.

Poznati hrvatski arhitekt Duje Kaliterna svake godine kada dođe ljeto odlazi u svoju oazu mira i sreće, kuću u mjestu Bobovišća na moru na otoku Braču. To mjesto, kaže, za njega znači pravi odmor i ne bi ga mijenjao za ništa na svijetu.

- Riječ je zapravo o malenoj kući, građenoj po uzoru na tradicionalnu dalmatinsku bunju, ali moderniziranu. Sama parcela na kojoj se nalazi kuća je jako velika, oko 1500 kvadrata i kaskadno se spušta do mora - opisuje arhitekt kojeg smo upitali da nam pokaže omiljeni dio kuće, onaj dio u kojem se najbolje opusti, rekupera, zabavlja...Ukratko, u kojem je svaki centimetar po njegovoj mjeri.

- Obožavam lounge zonu natkrivenu bijelom drvenom pergolom. To je moj najdraži ljetni kutak u kojem provodim jako puno vremena dok sam tu i to uvijek u omiljenom društvu - svog psa Byrona. Ta zona zamišljena je i izvedena kao mirna i udobna zona za odmaranje i uživanje. Tu najčešće čitam knjige i časopise, ali i primam goste na večernje zabave kada padnu vrućine. Volim jako ovaj dio kuće jer je jednostavan, udoban i praktičan, a to su tri stvari koje zaista najviše volim.

U blizini je i ljetna kuhinja pa je sve skupa ugodno i korisno - opisuje Duje Kaliterna, inače jedan od uspješnijih arhitekata mlađe generacije čiji studio Kaliterna arhitektura broji jako puno značajnih projekata diljem Hrvatske, među ostalima, ekskluzivan novi resort Port 9 na Korčuli, luksuzan hotel Procurator 7 u Splitu, brojne vile po Dubrovniku...

Opširnije što sve radi pogledaje na Facebook stranici: Kaliterna arhitektura d.o.o.

Foto: Marijana Marinović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:17