U POSJETU...

Originalni dom četveročlane obitelji

Moderna božićna priča jednog cool zagrebačkog stana

INFO: četverosobni stan u širem centru Zagreba
VELIČINA: 90 četvornih metara
VLASNICI: mlada četveročlana obitelj
UREĐENJE: vlasnici

Kompletna adaptacija ovog četverosobnog prostora izvedena je za samo mjesec dana, a kako izgleda u blagdanskom ruhu, saznajte u nastavku.

Najveći gušt nam je obilaziti kuće i stanove u prosincu. Iza svakih vrata skriva se nova blagdanska priča, drugačije okićena jela, svježe i drugačije ideje. Tako je bilo i ovaj put. Jednu zagrebačku četveročlanu obitelj posjetili smo u njihovu stanu u kvartu Vrapče. Stan se nalazi na drugom katu moderne i kvalitetne stambeno-poslovne zgrade s dva lifta, orijentiran je na tri strane (sjever-istok-zapad) i ima puno prirodnog svjetla.

Za početak, pitamo vlasnike kako je sve počelo i kad su se uselili.
- Stan smo kupili prije četiri godine i odlučili smo pristupiti kompletnoj adaptaciji. Mijenjali smo kompletno sve, osim stolarije i dijela parketa. Bilo je stresno, ali, srećom, trajalo je samo mjesec dana što je odlično - kaže vlasnica i dodaje kako su u gradnji i preuređenju trudili koristiti što bolje i kvalitetnije materijale.

SKANDINAVSKI STIL

- U cjelokupno preuređenje unijeli smo puno ljubavi i pažnje. Zaista je poseban osjećaj uređivati dom za svoju obitelj i sa svojom obitelji. Pazili smo na svaki detalj, ali glavni cilj nam je bio da prostor bude funkcionalan i da svatko dobije kutak za sebe - objašnjava simpatična vlasnica.

Stan se sastoji od ulaznog hodnika, velikog dnevnog boravka koji je integriran s kuhinjom i blagovaonicom, tri spavaće sobe koje su odvojene hodnikom i vratima od dnevnog boravka, kupaonice, posebnog gostinjskog WC-a s vešerajem, velikog balkona koji je pretvoren u prostor za opuštanje i odmaranje te manje loggie koja povezuje dvije spavaće sobe.

Interijer je uređen moderno, najbliže skandinavskom stilu. U dnevnom boravku dominira crna kožna Natuzzi garnitura u skladu s crno-bijelim tepihom. Jedan je zid obložen bijelom ciglom, a drugi je antracit sivi. Taj prostor je vlasnicima najdraži.

OPEN SPACE

- Da, tu provodimo najviše vremena kao obitelj, a velika je prednost što se radi o open space prostoru u koji je integrirana i kuhinja i blagovaonica.
Super je kuhati i istodobno imati djecu na oku, a iz kuhinje se može i škicnuti TV ako je nešto zanimljivo - govori nam vlasnica i dodaje kako su spavaće sobe uređene u skladu s ljudima koji u njima borave.

- U našoj spavaćoj sobi prevladavaju mirni opuštajući tonovi, a dominantna je fototapeta preko cijelog zida, dok su sobe klinaca posve prilagođene njihovim potrebama. Za djevojčicu ružičasta i bajkovita, a za dječaka, plava i živahna, u skladu s njihovim karakterima- smije se vlasnica.

Kuhinja je rađena po mjeri od bijelog medijapana visokog sjaja, a zanimljivo je da su se vlasnici pri osmišljavanju vodili fotografijom s Pinteresta. Što se tiče božićne priče, glavna zvijezda je jela s plavim ledenim lampicama, a ukrasi su kombinacija svega.

RUČNO RAĐENI UKRASI

- Ima tu ručno rađenih plišanih lutkica, lizalica, pufastih krznenih srca, ali jedna je posebna. Prošle godine, naša nas je kćerkica iznenadila, jednom kuglicom s otiscima njezinih prstića u obliku malih snjegovića i baš mi je bio poseban trenutak kad sam ove godine izvadila kutiju s kuglicama i našla upravo taj ukras - ističe vlasnica.

Na nekoliko mjesta u stanu primijetili smo i simpatične nordijske patuljke.
- Baš sam nedavno na vašoj web stranici D&D pročitala priču o njima i totalno se oduševila. Riječ je o simpatičnim čovječuljcima iz Švedske. Nazivaju se tomte ili nisse, a prema skandinavskom folkloru i mitologiji štite domove, farme i djecu, i to osobito noću, što mi se jako svidjelo - kaže vlasnica.

Na naše pitanje koji joj je najdraži dio Božića, spremno odgovara: - Naravno, činjenica da smo svi zajedno, zatim druženje, zajedničko kićenje bora i pečenje keksića s djecom, božićni filmovi i glazba. Ma, cijeli taj ugođaj u ovo doba godine jednostavno je savršen - zaključila je.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:06