U naselju Maslinica

Ova kuća na Šolti definicija je čistog hedonizma

 

INFO: niskoenergetska kuća površine 280 kvadrata
LOKACIJA: Maslinica, otok Šolta
PROJEKT: Heros arhitekti
INTERIJER: dizajnerica Tihana Runje

Predstavljamo projekt koji dokazuje da građevina ne mora biti ni stara, ni kamena a da se savršeno uklopi u karakterističan dalmatinski krajobraz. Za to su zaslužni arhitekti iz tvrtke Heros te poznata dizajnerica Tihana Runje

Maslinica, naselje na otoku Šolti, za mnoge je jedno od najljepših mjesta na Jadranu. Brojni turisti kunu se da su baš ovdje doživjeli zalaske sunca koje nikad neće zaboraviti, a samo mjesto osvaja divnom prirodom, prirodnim plažama, kristalno čistim morem i slikovitim kamenim kućama.

Ne čudi stoga što je jedna obitelj odlučila upravo ovdje napraviti svoju vikendicu iz snova. I napravili su baš to - kuću koja svakim svojim centimetrom poziva na opuštanje, odmor, uživanje... Ukratko, na jedan hedonistički boravak. Adut ove kuće definitivno je gotovo nestvaran pogled iz svake njezine prostorije, koji se pruža na obližnje otočiće Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Rudula i Grmej. Pogled je zapravo nevjerojatan, a u sumrak djeluje gotovo transcendentalno.

- Teren za kuću kupljen je pred nekih desetak godina, a prednosti ove lokacije su blizina Splita, dobra povezanost s kopnom te unatoč tome što je od centra Maslinice dijeli svega 5-6 minuta hoda, kuća zbog svoje arhitekture pruža gotovo apsolutnu privatnost. Radi se o niskoenergetskoj kući, betonske konstrukcije i modernog stila gradnje.

Prostire se na dvije etaže prateći konfiguraciju terena u obliku nepravilnog slova L, gdje se gornji kat samo naslanja na prizemlje ispred kojeg je smješten bazen

Ima ukupno 280 m², s dvije prostrane terase, prostire se na dvije etaže prateći konfiguraciju terena u obliku nepravilnog slova L, gdje se gornji kat zapravo samo naslanja na prizemlje ispred kojeg je smješten bazen - priča nam Tihana Runje, poznata hrvatska dizajnerica koja potpisuje projekt unutrašnjeg uređenja ovog objekta.

Tihana je dizajnerica koja uvijek ostaje vjerna svojem uvjerenju da projekt mora biti jedinstven, a ne kopija nekog drugog i u sve što radi unosi jedan dio svog ležernog i buntovnog stila. Svaki je od tih prostora jedno novo i unikatno djelo, dizajn je uvijek atraktivan, ali nikad ne zanemaruje funkcionalnost istog. To se najbolje vidi i u projektu ove divne kuće na Šolti čiji arhitektonski dio potpisuje tvrtka Heros iz Splita.

Interijer je lišen suvišnih detalja, a glavni je adut nestvaran pogled prema moru iz svake prostorije

U kući su čak četiri spavaće sobe, četiri kupaonice, dva WC-a, moderna kuhinja s blagovaonicom, dnevni boravak, vanjska kuhinja s blagovaonicom, vinski podrum i teretana.

- S obzirom na to da se radi o kući za odmor, idejno je prednost poklonjena funkcionalnosti. Tako je interijer lišen suvišnih detalja, čistih je linija, moderan, a posebnu draž daju mu birani komadi namještaja od prirodnog drva, kao i crno-bijele fotografije s veslačkim i morskim motivima, fotografa i bivšeg aktivnog veslača, danas glavnog trenera u HVK Gusar Denisa Bobana.

Osim trendovskih stolica, blagovaonskog stola i stolića iz Kare designa, većina namještaja rađena je po mjeri, tako su prostrana sofa i savršeno izvedeni kreveti u kojima je kvalitetan san zajamčen, rađeni u Sinju u tvrtki Sedile d.o.o. Kuhinje su također rađene po mjeri i savršeno uklopljene u ambijent, kako unutrašnjeg, tako i vanjskog prostora. Sve u ovoj kući podređeno je samo jednoj stvari, a to je uživanje, svim osjetilima - opisuje Tihana Runje.

Osim glavne spavaće sobe, prizemlje ove vile nosi atribut dnevnog prostora, gdje je klasična kompozicija kauča, fotelja i televizora obogaćena s prostranom terasom. Širom otvorene staklene stijenke usmjeravaju dnevnu zonu prema moru, okolišu, nebu, a granice između vanjskog i unutrašnjeg prostora nestaju te terasa postaje dio interijera.

Za potpuno uživanje na gornjem katu zaslužna je prostrana terasa sa sadržajima za odmor, sunčanje, druženje. Konačno, čitava je vila prozračna, okupana suncem, s pogledom na zelenilo, masline, lavandu i ružmarin. Naime, hortikultura oko kuće važan je dio njezina mediteranskog identiteta, a svaki detalj pomno je isplaniran. Uklopiti jedno ovakvo zdanje u arhaični mediteranski pejzaž bio je velik izazov, ali ispostavilo se da kuća ne mora biti ni stara, ni kamena, a da se savršeno uklopi u karakterističan dalmatinski krajobraz - zaključuje dizajnerica.

Foto: Damir Barić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:45