Penthouse od paleta koji mijenja pogled na svijet

Stan od 40 kvadrata s terasom od čak 30 m2
Profil
Vlasnici:
Sanda Pavlinić i njezin dečko
Info:
stan od 40 kvadrata na zadnjem katu jedne zagrebačke zgrade

Sanda Pavlinić, mlada Zagrepčanka, inače idejna začetnica brenda Kuchanice, ima stan koji bi vjerojatno svatko poželio. OK, kvadraturom možda nije idealan – ima tek 40 četvornih metara – ali vizualno izgleda mnogo veće, a raspored prostorija je i više nego dobar. No, kada vam kažemo da uz ovih 40 kvadrata Sanda još ima i 30 kvadrata terase koje se proteže u obliku slova L, sigurni smo da ćete baš kao i mi uzviknuti: – Ma, to je definitivno stan iz snova.

A kad tek čujete priču oko uređenja… Nevjerojatno kreativno i originalno. – Budući da se stan nalazi na zadnjem katu zgrade, dečko i ja često se zezamo da je to naš mali penthouse. Uselili smo u njega prije godinu dana i njegovo uređenje je trenutačno pri kraju.

Sastoji se od hodnika, kupaonice, kuhinje, blagovanice i dnevnog boravka. Kako u prvotno zatečenom stanju nije bilo odvojene spavaće sobe, a dnevni boravak je dosta velik pa u njega stane blagovaonski stol, prvotno zamišljenu blagovaonicu u nastavku kuhinje prenamijenili smo u spavaću sobu. U nju stane samo krevet, a odvojit ćemo ju zastor panelom od eko kože.

Htjeli smo sagraditi zid između kuhinje i spavaonice, no pokazalo nam se vrlo praktično da iz kreveta možemo direktno zaviriti u hladnjak – smije se Sanda te dodaje kako zavjesu od eko kože, koja će odvojiti kuhinju i spavaću sobu, tek treba napraviti, a eko kožu je odabrala jer bi htjela crtati po njoj, a i ne upija kuhinjske mirise kao ostali materijali pa je jako praktična za održavanje.

– Budući da se bavim preuređenjem namještaja i izradom detalja za kuću, sve što smo zatekli u stanu od namještaja je preuređeno i iskorišteno – kuhinja, blagovaonski stol, kauč (koji je završio na terasi za izležavanje), ormar u hodniku… Obožavam recikliranje i industrijski stil pa se može reći da je stil uređenja kombinacija ova dva pojma.

Dnevni boravak je bio prevelik pa su vlasnici to pametno iskoristili kako bi dobili spavaću sobu

U hodniku se nalazi veliki garderobni ormar (jedini u stanu) koji mi je oslikala prijateljica. Kada je slika na vratnicama bila gotova, odlučila sam zidove oko njega obojati u crno, pa je hodnik sada potpuno podređen ogromnoj slici, poput male galerije – objašnjava Sanda. Kupaonica je zapravo, kaže vlasnica, bila najružniji dio stana, kompletno bijela, sa smeđim podnim pločicama i malim umivaonikom te je oko nje bilo najviše posla.

– Promijenili smo podne pločice u bijeli mozaik, zidne pločice sam oslikala bojom za vitraje u plavi marokanski uzorak, a dragi je sagradio nešto kao most na koji smo ugradili umivaonik. Cijelu priču zaokružuje ogromno ogledalo s izrezbarenim okvirom koji sam obojala u bijelo – kaže vlasnica te ističe kako je kuhinja također zatečena u stanu, stara drvena prekrasnih vratnica i ručkica, pa ju je bilo potrebno samo obojati u boju petroleja.

– Da podignemo ambijent, okvir prozora u kuhinji obojan je u limun žutu boju, a zid u metaliziranu srebrnu koja kuhinji daje industrijski štih – priča Sanda te nam otkriva još jednu anegdotu vezanu uz stan. – Kada smo blagovaonski stol izmjestili iz kuhinje i premjestili u dnevni boravak, palo nam je na pamet da bi bilo super na jednom dijelu centralnog zida otvoriti šank u obliku luka da povežemo prostor. Zaželjeno, učinjeno.

Debeli betonski zid bio je priličan izazov za majstora, ali preživjeli smo. Dva masivna crna stolca za šank koji su udobni kao fotelje pronašla sam na Njuškalu za 150 kn po komadu i divni su – kaže Sanda. Blagovaonski stol je preuređen, a stolci pretapecirani, a sve su to sami vlasnici radili. – Veliku kutnu garnituru napravili smo od industrijskih paleta, a najnoviji detalj u stanu su crno-bijele fotografije zalijepljene direktno na zid s ručno iscrtanim okvirima.

Za sljedeće proljeće nam je ostalo još samo promijeniti podne pločice na terasi, jer nam je ona predragocjena u toplijim mjesecima, pa jedva čekamo da i ona dobije svoje zasluženo uređenje. Po sjećanju bih rekla da smo do sada na uređenje stana potrošili oko 30.000 kuna jer ipak smo gotovo sve u njemu radili sami – kaže Sanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:01