Ne trebamo čekati 2020. godinu

Počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj u zagrebačkim Remetama

Moderan objekt od 170 kvadrata u zagrebačkim Remetama bit će dom šesteročlane obitelji Boroša. Za njih je ovo, kažu, kuća iz njihovih najljepših snova

U zagrebačkim Remetama počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj. Riječ je o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot projekt koji pokazuje kakve će se kuće morati graditi nakon 2020. godine, kada na snagu stupa Europska direktiva 20-20-20.

Projekt je pokrenula tvrtka Wienerberger zajedno sa svojim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows te Građevinskim fakultetom u Zagrebu. Svi ovi stručnjaci imaju zajedničku misiju - napraviti kuću sa 4 “e” - ekologija, ekonomija, energetika i emocije.

- Ne trebamo čekati 2020. godinu kada mi to možemo napraviti već danas. Europska direktiva obvezuje sve nove kuće nakon 2020. godine na 20% manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 1990. godinom, 20% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji te 20% manju potrošnju energije nego dosadašnje kuće. To pred nas proizvođače stavlja veliki izazov i zato smo pokrenuli projekt uzorne e4 kuće koja će nam pokazati kako se naši izračuni ponašaju u praksi. Dat će nam realno iskustvo koje će nam pomoći da spremni dočekamo 2020. i budućnost koja je pred nama - objasnio je Tomislav Franko, regionalni product i marketing manager za tvrtku Wienerberger te e4 kuću.

I upravo zato ovo nije jedan od pilot projekata koji ostaje samo na teoriji, vodeći računa isključivo o energetskoj učinkovitosti i tehnološkom aspektu “gotovo nulte energetske kuće”, nego je to projekt u kojem će sudjelovati pravi ljudi koji upravo započinju gradnju kuće iz snova. Riječ je o šesteročlanoj obitelji Boroša koja je u Remetama počela graditi kuću od 170 kvadrata. Arhitekturu potpisuju slovenski arhitekt Nande Korpnik i hrvatski arhitekt Matija Vinski iz Arhitekture Vinski.

Gradnju pratite na www.e4kuca.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:07