izvrstan projekt

Pogledajte kako izgraditi platformu za krevet!

Vlasnici malih stanova prepuni su domišljatih ideja kako stvoriti dodatni prostor izgradnjom galerija i platformi koje gotovo uvijek ispunjavaju trostruku funkciju. Ne samo da omogućuju vizualno odvajanje zona, nego stvaraju i dodatni prostor za odlaganje stvari te omogućuju maksimalno iskorištavanje dostupnih kvadrata.

U nastavku možete vidjeti izvanredan projekt koji je vlasnica jednog malog stana izvela uz pomoć ormarića iz Ikee i malo dobre volje. Ne samo da se autorica ovog projekta osigurala da je svaki kutak njezina stana dobro iskorišten nego je pritom stvorila i odličan primjer platforme iz kućne radinosti za koju je potrošiti tek nešto više od 2 tisuće kuna (do 300 eura), a zauzvrat je dobila dovoljno prostora za odlaganje predmeta koje ne treba svakodnevno, vizualno zanimljivu spavaću sobu i pametno uređen kutak.

Osnova platforme izrađena je od kuhinjskih ormarića iz Ikee. Budući da su iz iste kolekcije ujednačenog su izgleda i predstavljaju odličnu osnovu za visoko postavljeni krevet. Za ovaj projekt iskorišteno je ukupno devet kuhinjskih ormarića i to visine 70 cm. Četiri iskorištena ormarića širine su od 80 cm, jedan je od 60 cm i četiri su od 40 cm. Stražnji zid prostorije na slici širine je 230 cm pa je bilo potrebno prilagoditi ormariće koji su prislonjeni uz zid - osim dva najšira ormarića jedino je ormarić od 60 cm stao u dostupni prostor zbog čega je bilo potrebno međusobno ih povezati letvicama kako se ne bi pomicali.

Okvir od ormarića nije pričvršćen niti za zidove niti za pod. Svi su ormarići smješteni na jednostavnu drvenu osnovu položenu na sloj filca koji služi kako bi se spriječilo grebanje parketa. Svaki je ormarić pričvršćen za spomenutu drvenu podlogu te su svi međusobno čvrsto spojeni. Budući da su samo tri strane platforme izrađene od ormarića, četvrta je strana dodatno učvršćena debljim drvenim daskama koje spajaju nasuprotne strane platforme.

Ormarići s prednje strane i stepenice prekriveni su pločom od svijetlog drveta kako bi se dobio elegantniji izgled konstrukcije, a samo skrovište natkriveno je čvrstim okvirom kreveta. Visina okvira s podnožjem, ormarićima i gornjim pokrovom je 75 cm. Sam krevet veličine je 120×200 cm. Kod primjene ovog principa potrebno je pripaziti da okvir kreveta stabilno sjedne na spojene ormariće. Za dodatnu sigurnost cijela struktura se može prekriti drvenim pokrovom na koji se potom smješta krevet. U svakom slučaju, krevet je potrebno pričvrstiti čeličnim spojnim kutnicima za podlogu kako bi se onemogućilo njegovo pomicanje.

Stepenice do kreveta izvedene su od uskih ormarića iz iste kolekcije ako bi se omogućila vizualna objedinjenost. Oni su svi širine od 40 cm i skraćeni su kako bi se dobila različita visina stepenica te su potom dobro međusobno pričvršćeni. Uz bušenje posebnih rupa i skraćivanjem vrata ormarića zatvoreni su svi dijelovi od pogleda. U samo spremište uvedena je i pomoćna rasvjeta kako bi se lakše pretraživalo po njemu.

Vlasnica je središnji ormarić s vanjske strane ostavila bez poleđine kako bi se mogla uvući u nastali prostor i dosegnuti predmete odložene na policama unutarnjih ormarića. Vanjski ormarići imaju postavljena vrata kako bi se ostvarila ujednačena prednja strana platforme. Impresivno, zar ne?

Izvor: Oh Yes

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:14