Potkrovlje koje oduzima dah

Pogledajte kako je neiskorišten tavan pretvoren u atraktivni stambeni prostor!

 

U samoj povijesnoj jezgri Innsbrucka, u srcu alpske renesanse, uređeno je iznimno lijepo stambeno potkrovlje. Tipična stara gradska kuća iz 15. stoljeća temeljito je obnovljena, a do tada neiskorišteni tavan pretvoren u atraktivni stambeni prostor veličine 120 četvornih metara. Zahtjevna rekonstrukcija trebala je udovoljiti strogim uvjetima restauratora, današnjim smjernicama energetske učinkovitosti i visokoj razini komfora.

PRIRODNI MATERIJALI

- Fokus je postavljen na očuvanje graditeljskog naslijeđa i održivi razvoj kroz upotrebu prirodnih, razgradivih materijala - drva kao nosive konstrukcije i završnih obloga te toplinske izolacije na bazi drvenih vlakana, vapnene žbuke, gips-vlaknastih ploča. Rezultat je privlačan, svijetao i ugodan potkrovni stan profinjenih detalja u kojem se na najbolji mogući način prožima tradicijsko i moderno - objasnila je arhitektica zadužena za projekt Ute Albrecht.

Prostor potkrovlja oblikovan je dvostrešnim krovom blagog nagiba s nadozidom i zabatnim zidovima koji se otvaraju prema gustom gradskom tkivu. Tesarska konstrukcija krovišta s pajantom koja razupire nosive rogove na velikom rasponu u potpunosti je vidljiva i svi slojevi krova riješeni su iznad. Originalne grede su dotjerane, a gruba obrada i djelomično ostrugana stara boja prostoru daje šarm i rustikalnu notu.

Svjetlost dolazi preko balkonskih vrata i prozora na pročelju te preko visoko postavljenih parova krovnih prozora koji natkrivaju središnji dio dnevnog boravka, dovodeći obilje dnevnog svjetla u cijeli prostor i čineći ga prozračnim. Noćna scena sa zvjezdanim nebom za vedrih večeri poseban je doživljaj.

Jednostavna tlocrtna shema podijelila je stan na zajednički prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje uz jedan zabat, a dvije spavaonice uz drugi. Prilazno stubište te prostrana kupaonica smjestili su se u središnjem dijelu između ova dva bloka.

LAKO I SIGURNO

Velika površina rezervirana je za dnevni boravak koji ujedinjuje grupu za sjedenje, blagovanje i kuhinjsku liniju. Izbor materijala, boja i oblika u opremanju ukazuje na lakoću i sigurnost u kombiniranju povijesnog i suvremenog. Dvije udobne, nasuprot postavljene sofe omogućuju ugodno druženje članova obitelji i prijatelja. Jedna je crvena, jednostavnih i čistih linija, a druga bijela s naglašenim oblim rukonaslonom i laganom presvlakom. Ovakvim odabirom ponavlja se ideja sklada stilski raznovrsnih elemenata vidljiva u svakom segmentu interijera.

Moderna kuhinja L-oblika pružila se uzduž nadozida. Niz donjih elemenata s dubokim ladicama u bijeloj boji daje dovoljno mjesta za pohranu, a ovdje se smjestio i sudoper s perilicom. Velika radna ploha završava štenjakom s pećnicom i hladnjakom na dijelu veće visine krova. Dio za blagovanje smješten je, pak, između kuhinje i grupe za sjedenje. Blagovaonski stol postavljen je uzduž prostora kao i sofe, kako bi s jedne strane ukućani mogli uživati u pogledu koji se pruža kroz balkonska vrata, a s druge promatrati vatru u kaminu.

U središnjem dijelu boravka velika je zidana peć s klupom i nišom za cjepanice, a uglovno ostakljenje omogućuje promatranje vatre i uživanje iz svih grupa ovog jedinstvenog prostora. Posebno mjesto ispred peći rezervirano je za udobni plišani naslonjač za čitanje, u kombinaciji s niskim modernim stolićem iz savijene šperploče.

DECENTNE LAMPE

Zavojitim stubištem pristupa se iz niže etaže direktno u dnevni boravak uz zidanu peć. Žbukani i bijelo ličeni zidovi naglašeni su decentnim nisko ugrađenim lampama koje osvjetljavaju drvenu oblogu stuba. U gornjoj zoni ograda je oblikovana kao transparentna opna iz vertikalno postavljenih drvenih gredica. Manji stubišni krak vodi do krovnog prozora za izlaz na kosi krov - za godišnje održavanje prozora, dimnjaka i oluka.

Stubište je vezano na hodnik koji vodi do dijela stana s kupaonicom i spavaćim sobama. Rustikalne grede u kontrastu su s bijelim zidovima, stropovima i vratima.

PIŠE: ing.arh. Jasna Jelinek

FOTO: Christian Vorhofer za VELUX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 19:30