U ritmu frekvencije aviona

Pogledajte video kako je nastao neobičan prostor u Zračnoj luci Dubrovnik!

Pri projektiranju sam bila inspirirana umjetnošću splitskog slikara Vaska Lipovca, posebice njegovim skulpturama “Valovi”, kaže arhitektica Lea Đurović Ruso

Uređenje trgovine Frequency, koja se nalazi u dugačkom prostoru od 200 kvadrata u Zračnoj luci Dubrovnik, a koju potpisuje dubrovački arhitektonski ured Proto-arch arhitektice Lea Đurović Ruso, nedavno je završeno.

Frequency store - Timelapse from Proto-Arch on Vimeo.

Tom je uredu ovo treći projekt koji su radili na ovoj lokaciji, nakon što su 2017. godine u novom dijelu Terminala osmislili poseban koncept uređenja “Finest of Croatia” u Duty free shopu i odradili produkciju jedinstvene umjetničke instalacije “Vaterpolisti”. Interijer Frequencyja posebnim čini parametrijski dizajn stropne površine trgovine na temu frekvencije.

Stropni paneli kao dominantan dio interijera dodatno su naglašeni plavom bojom, koja je dio korporativnog identiteta zračne luke

TRI BOJE

- Dva motiva koja karakteriziraju zračne luke su frekvencije zvuka aviona i frekventnost putnika. Inspirirani tom idejom kreirali smo koncept unutarnjeg uređenja prodajnog prostora u ZL-u Dubrovnik, koji je baziran na krivulji amplitude zvučnih valova koja se povećava prilikom kretanja aviona kroz zrak. Krivulje koje simboliziraju zvučne valove protežu se longitudinalno kroz trgovinu, podižući se u zrak i spuštajući se u interijer. Nastali oblici služe kao prodajno-izložbeni prostor, a istovremeno i kao umjetnička instalacija - objašnjava arhitektica Lea Đurović Ruso.

U interijeru prevladavaju tri boje - plava, bijela i žuta. Izložbeno-prodajni prostor s policama na kojima će se nalaziti različiti suveniri kompletno je napravljen u bijeloj drvenoj oblozi, dok su prodajni pultovi radi longitudinalnosti prostora istaknuti žutom bojom te su izrađeni od perforiranog lima. Stropni paneli kao dominantan dio interijera dodatno su naglašeni plavom bojom, koja je dio korporativnog identiteta ZL Dubrovnik.

NEŠTO NOVO

Zanimljivost ovih stropnih panela je u tome što je njihova ispuna stirodur, lagani termoizolacijski materijal koji se pokazao idealnim zbog svoje lakoće, s obzirom na to da su paneli postavljeni kao stropna konstrukcija komercijalnog prostora.

- Pri projektiranju sam bila inspirirana umjetnošću splitskog slikara Vaska Lipovca, posebice njegovim skulpturama ‘Valovi’. U procesu projektiranja vodila nas je misao da želimo kreirati nešto novo, iznenađujuće i neočekivano, što će biti atrakcija za putnike. Jako smo zadovoljni time što smo na kraju dobili fantastičnu prostornu instalaciju - rekla je L. Đurović Ruso i dodala da nije lako dizajnirati komercijalne prostore u digitalnom dobu, kad su ljudi prilično zasićeni informacijama i savršenim slikama na internetu.

FInest of Croatia

Lokal na splitskom aerodromu

Nakon uređenja “Finest of Croatia” u odjeljku Duty free shopa Zračne luke Dubrovnik, koji prezentira autohtone hrvatske proizvode, ured Proto-arch realizirao je nedavno istoimeni koncept i na novom putničkom terminalu Zračne luke Split.

Motiv uređenja je baziran na kemijskoj strukturi proizvoda, odnosno na heksagonalnom rasteru koji je prisutan na svakom proizvodu. U procesu projektiranja nastali su heksagonalni poligoni na kojima su danas izloženi proizvodi te je stvorena zaokružena cjelina u pogledu dizajna. Pri projektiranju se pazilo i na odabir materijala, tako da su u interijeru korišteni topli materijali poput svijetlog javora, a dozu luksuza daju detalji od mesinga.

Foto: Dino Avdić, Du list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:21