COOL MJESTO

Posjetili smo Kedma kozmetiku u centru Zagreba

Prostor inspiriran izgledom luksuzne kristalne bočice. Arhitekt Andrej Došen osmislio je mjesto vrhunske kozmetike u kojem je izazov bio napraviti konstrukciju pulta čija desna strana “visi” u prostoru

Arhitekt Andrej Došen osmislio je novi, lijepi prodajni prostor luksuzne kozmetike u centru Zagreba, u Masarykovoj ulici. Riječ je o mjestu gdje se prodaje kozmetika Kedma, a s arhitektom smo popričali koja je bila vizija uređenja ovakvog prostora.

- Prostor se sastoji od prednje prostorije s velikim bočnim policama i malim središnjim otokom, te manjom stražnjom sobom za mini-tretmane. Kada sam prvi put ušao u prostor, zatekao sam protekli dućan, koji je, iako korektno uređen, bio u potpunom srazu s novim brendom koji je dolazio. Odlučili smo se odraditi kompletnu adaptaciju i preurediti prostor u mjesto kakvo i priliči ovakvoj luksuznoj kozmetici - ispričao je arhitekt Andrej Došen i dodao kako je ubrzo srušen kompletan prethodni prostor. Promijenjeni su podovi, obloge i namještaj, koji je sav izrađen po mjeri kako bi se postigao maksimum u relativno malo kvadrata.

- Najveći izazov bili su konstrukcija pulta, čija cijela desna strana “visi” slobodno u prostoru, te osmišljavanje i konstrukcija ostalih polica. Naime, na lijevoj strani se nalaze dugačke police, bez ikakvih vidljivih nosača, a na desnoj trokutaste police savršeno uklopljene u postojeću nišu - istaknuo je arhitekt i potom ustvrdio da je uređenja, kao i uvijek u Hrvatskoj, bilo prepuno izazova i prepreka. S obzirom na to da je u tom prostoru, kaže, i prije postojao prodajni prostor, bilo je potrebno postići kompletni makeover, a ipak zadržati “kostur” prostora i instalacije, prvenstveno kako se radovi ne bi oduljili.

Izlog je specifičan i upečatljiv po dijelu s izlošcima okruženim biljem koji asociraju na atmosferu drevnog Egipta

KREM NIJANSE

- U interijeru prevladavaju svijetle krem nijanse. Ideja je bila da bude vrlo svijetao kako bi se vizualno povećao, gotovo poput malog kristala, odnosno kristalne bočice za kozmetiku. Pažljivo su kombinirane nijanse stolarije, zidova i podova s pokojim zlatnim i zelenim detaljem, koji ‘razbijaju’ uniformnost dizajna. Nadalje, svaki detalj dizajna je izbrušen, od stražnjeg zida koji je ravnomjerno podijeljen na vitrinu, zavjesu i ogledalo, preko pulta koji je vrlo lagan i prozračan element, stražnje sobe s tapetama, pa do lijevih polica s ogledalom koji je presječen njima. Ipak, element na koji sam posebno ponosan je ‘desna’ polica, podijeljena u trokutaste komade, smještena uz ogledalo koji joj daje dodatnu dubinu. Upravo ti trokuti daju posebnost jer se njihov vizualni doživljaj mijenja, ovisno o smjeru iz kojeg ih promatrate dok hodate Masarykovom ulicom. Izrada te police je zahtijevala vještog stolara i dosta računanja - opisao je i dodao kako smatra da dizajn trgovina kozmetike mora uspješno prenositi ideju koja stoji iza tog brenda.

Andrej Došen kaže kako mu je ovo prvi projekt za koji može sa sigurnošću reći da je potpuno zadovoljan finalnim rezultatom

- To je u Kedmi najvidljivije u izlogu, koji, osim boja, predimenzioniranog, ali minimalističkog loga, sadrži dio s izlošcima okruženim biljem, asocirajući na drevni Egipat. Osim toga, važno je ne nadglasati brend.

Primjerice, kako Kedma proizvodi imaju dosta zlatnih elemenata, a sam prostor je nevelik, valjalo je pripaziti s bojama i materijalima u prostoru, kako prostor ne bi ‘vrištao’ - istaknuo je Andrej Došen koji inspiraciju za rad crpi iz čestih putovanja, a zadovoljan je jer, kaže, za svoje godine ima ogromno iskustvo u nadzoru i izvedbama.

BUDŽET

- Iako se uvijek može postići i više nego što je napravljeno, s primjerice neograničenim budžetom ili labavijim rokovima, ovo je prvi projekt za koji mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan. To mogu zahvaliti dvjema investitoricama s kojima je suradnja išla opušteno i ugodno i koje su mi dopustile neke ideje koje su se možda na papiru činile upitne - zaključio je.

Više na www.andrejdosen.com.

snima Neja Markičević/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:07