Romantična kuća na Čiovu

Prava kuća za odmor, u punom smislu tih riječi

Vodimo vas u obiteljsku kuću za odmor s dva apartmana površine 40 četvornih metara

Bila je to stara derutna kuća na kat s puno malih prostorija i s potencijalno predivnom okućnicom na Čiovu, otoku poznatom kao popularno turističko odredište na području Trogira, s bogatom vegetacijom i arhipelagom malih slikovitih otočića, zaljeva i plaža. Smještena na samom kraju sagrađenog dijela otoka gdje su se apartmani nagurali i praktički naslonili jedni na druge, kuća je nudila sve što je četveročlana obitelj maštala o idealnoj vikendici. O pravoj kući za odmor, u punom smislu tih riječi.

A s obzirom na to da smo nostalgični za morem uputili smo se pravac prema Čiovu. Vlasnici, dakle, nisu puno razmišljali i predomišljali se, znali su da će kupiti kuću čim su je ugledali.

Ali, trebalo je proći još dosta mjeseci da je urede prema svojoj viziji. Bilo je to prije nekoliko godina, prisjećaju se dok nas vode kroz prekrasan vrt do te iste, potpuno preuređene kuće s dva apartmana – donji za roditelje, a gornji za jednu od kćeri.

– Tijekom ljeta smo često ovdje, preko vikenda ili po nekoliko tjedana, kada odmaramo i šetnjom po netaknutoj prirodi punimo baterije za povratak u realnost, dok zimi ipak rjeđe dolazimo. Tada kuću obilaze dragi nam susjedi, gospođa Ljuba pazi da je sve u redu. Susjedi su nam, zapravo, izvrsni i svi se slažemo. Imamo i susjeda ribara koji nam donosi svježe ulovljenu ribu i hobotnicu, a mi njemu svježe domaće proizvode. Prava razmjena dobara. Ovdje se sve vrti oko spize i druženja. I, naravno, odmora – kažu nam na početku.

Dok prolazimo vrtom, oduševljavamo se zelenilom kojim je kuća okružena, a samim time i skrivena od znatiželjnih pogleda. U vrtu je posađeno više od 50 vrsta biljaka, a sve posjetitelje, baš kao što je i nas, privlači golema smokva s plodovima veličine šake, koje ukućani redovito svakoga jutra doručkuju. Tu su i tek posađeni limun i mandarina, širi se i vinova loza, zatim bungevilija kao simbol Mediterana i dvije masline. Kasnije ćemo doznati kako od njih uspijevaju izraditi 14 litara ulja. No, umjesto da se još jednom dotaknemo već spomenute dalmatinske spize, koja tijekom ljetnih večeri okuplja mnogobrojno društvo, za što je zaslužna ženska strana obitelji, odlučili smo doznati nešto više o uređenju kuće.

– U oba su apartmana porušeni svi nepotrebni zidovi kako bi se dobio ‘open space’ s odvojenom spavaćom sobom i kupaonicom, obojani su preostali zidovi, sve su prostorije opremljene, postavljene su nove pločice u interijeru i eksterijeru, uređen je vrt i obnovljeno pročelje kuće. U potpunosti je promijenjena vizura objekta – kažu nam vlasnici.

Zajedničkim dnevnim boravkom, kuhinjom i blagavaonicom dobivena je jedna velika prostrana prostorija, što je vlasnicima bilo iznimno važno jer su odrasli u stanu s uskim visokim hodnicima, bez prirodnog svjetla, pa su znali da u kući za odmor to ne žele. Time su dobili prozračnost, energičnost prostorije i prije svega lakoću kretanja. Apartmani su vrlo slično uređeni. Opremljeni su starim iskorištenim namještajem, obnovljenim u shabby chic tehnici, poput ormara, sjedeće garniture i kredenca koje su supružnici dobili na dar za vjenčanje, ali i masivnog kvalitetnog kreveta, za koji kažu da bi izdržao i i narednih sto godina. Kreativno su obnovili i prenamijenili manje komade namještaja pa je, primjerice, stari goblen postao okvir za ogledalo u kupaonici. Kuhinje su, pak, izrađene po mjeri, ali u istom starinskom štihu.

Sve je ukomponirano u romantičnu priču iz koje nema povratka. Svim prostorijama prevladavaju svijetli, bež tonovi, namještaj je prekriven plahtama s kojima se igra vjetar, na prozorima u obliku jarbola vise zavjese koje istodobno osiguravaju intimu i zaštitu od sunca, a apartmani se razlikuju tek u detaljima i uspomenama, što poklonjenih, što kupljenih. U tome, rekli bismo logično, prednjači donji, roditeljski apartman, osvježen žutom bojom jednog zida i jastucima u plavim tonovima morskih motiva, dekoriran anđelima svih dimenzija koji ih, kažu, čuvaju, zatim pletenih košarica, vaza i raznih okvira s obiteljskim fotografijama… A kada kćer okupira aparmtan s društvom, obavezan joj je zadatak – zalijevati cvijeće!

– Htjeli smo vrlo jednostavan interijer, a onda se lako poigrati detaljima. Volimo taj starinski đir i mediteranski ugođaj. Osjećamo toplinu doma, opuštenost, udobnost i odmor. Koloristična, ultra moderna kuća bi nam djelovala nekako hladno, to bi više odgovaralo nekom većem gradu – kažu.

Ovdje je sve ležerno, more je kristalno čisto i toplo, a plaže prekrasne. Zanimalo nas je stoga kako Čiovo diše kada su u pitanju turisti. Šapnut ćemo vam, apartmani se mogu iznajmiti za 50 do 70 eura po noćenju, a ovih bi tjedana mogli i jeftnije proći, budući da je prošla špica sezone.

No, da se vratimo na naš posjet šarmantnoj kućici. Svatko od ukućana ima svoju omiljenu prostoriju, primjerice kći najčešće vrijeme provodi na terasi, što i ne čudi s obzirom na to s nje puca prekrasan pogled, sunce grije sve do zalaska, a fascinantni su prizori kada ga presijecaju zrakoplovi pri slijetanju. S druge strane, majka je uvijek negdje oko kuhinje. Kod njih je, kažu, varijanta sidi i jidi. Nismo se bunili. A već kad smo se tako udobno smjestili na terasu i gledali 300 metara udaljeno more, punih trbuha zapivali smo pismu našeg poznatog pjevača Olivera Dragojevića: “S ponistre se vidi Šolta, piva klapa ispo’ volta…”

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:29