Jednosoban stan

Predivan stančić za život

Pogledajte kako je Roman Vukoja lijepo redizajnirao stan veličine 39 kvadrata!

Vlasnik stana bio je jasan. Imao je samo dva uvjeta: zapušteni stan veličine 39 kvadrata treba potpuno redizajnirati, a da sve to ne bude preskupo. Zadatka se primio arhitekt Roman Vukoja i od malog jednosobnog stana napravio predivan stančić za život.

– Trebalo je formirati jedan odvojeni prostor za spavanje, a ne izgubiti na prostranosti – kaže Vukoja.

S obzirom na predviđene investicijske troškove, korišteni su low cost materijali na bazi laminata i iverala visokog sjaja, pregrade od gipskartonskih zidova i podovi od suhougradbenog “fertig-parketa”. Na mjestu nekadašnje blagovaonice, uz vanjski fasadni zid, horizontalnim potezom strip-prozora formirana je soba-niša za spavanje, odijeljena kliznim vratima od prostora dnevnog boravka. Dominantni volumen stana čini dnevni boravak povezan s kuhinjom u jedan prostor.

Namještaj je projektiran tako da kuhinjski elementi, konzola za blagovanje i elementi u dnevnom boravku čine jedinstvenu strukturu koja meandrira iz prostora kuhinje prema dnevnom boravku, dok je unutarnja strana dnevnog boravka artikulirana frontom od dvokrilnih kliznih vrata u bijeloj boji. – Kupaonica je obložena horizontalnim antracit keramičkim pločicama kao kontrast bijelim sanitarnim elementima i policama – objašnjava arhitekt.





Osnovna boja korištena u interijeru je bijela, a fronte interijerskih elemenata u visokom sjaju refleksijom svjetla i bijelom bojom naglašavaju otvorenost koncepta stana. Hodnik sadrži liniju ugradbenih oramara dubine 55 cm s frontom od dvokrilnih kliznih vrata s panelima ispune od ogledala. Kod organizacije malih stanova, tvrdi Roman Vukoja, bitno je dovesti što više svjetla u interijer, a korištenjem svijetlih, reflektirajućih elemenata i bijele boje u interijeru povećava se disperzija svjetla.


Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:02