UREĐEN U SKANDINAVSKOM STILU

Prekrasan renovirani stan od 46 kvadrata

Danas vas vodimo u stan mirne četvrti Linnéstaden, smještene u gradu Göteborg u Švedskoj. Prostor od 46 četvornih metara renovacijom je dobio više šarma i stila, ali i funkcionalnosti

Renoviran jednosobni stan nalazi se na posljednjem katu starije stambene zgrade sagrađene davne 1899. godine. Dizajneri su pomoću tek nekoliko značajnih promjena od staromodnog prostora stan 'pretvorili' u moderniji.

U cijelom prostoru prevladava bijela boja s tek nekoliko elemenata koji se ističu bojom i teksturom. Kao što je karakteristično za skandinavski stil uređenja, prirodno svjetlo vrlo je važna značajka i tome je sve prilagođeno. Veliki prozori omogućavaju suncu da tijekom cijelog dana ulazi u prostor, što je na Sjeveru veliki plus.

Ovaj jednosoban stan sastoji se od upečatljive kuhinje, prostranog dnevnog boravka spojenog s blagovaonicom te odvojenog kreveta.

Osim klasičnih elemenata i radne plohe, jedan zid u kuhinji ukrašen je zanimljivim tapetama crvene boje. Njihova je zadaća prvenstveno 'razbijati' monotoniju i osjećaj neželjene sterilnosti.

Dnevna soba koncipirana je kao 'open space', odnosno funkcionalno je povezana s blagovaonicom. Svrha takvog koncepta je u što manje prostora 'ugurati' što više, a pritom osigurati praktičnost prostora. Komadi namještaja čistih su linija i napravljeni od prirodnih materijala, najčešće drveta.

Kod zida suprotnog stolu za jedenje smješten je nimalo uobičajen krevet. Naime, kako bi dizajneri osigurali što više slobodnog mjesta u sobi i tako vizualno proširili čitavu prostoriju, krevet su odlučili podignuti. Ispod kreveta nalaze se bijela komoda te police za skladištenje dekorativnih sitnica.

U kupaonici prevladava bijela boja s tek nekoliko tamnijih detalja, a zidovi su ukrašeni pločicama. Umjesto kade, dizajneri su se odlučili za instaliranje tuša sa staklenim vratima koji je karakterističan kao detalj u kupaonicama manjih kvadratura.

Sve ostale fotografije pogledajte u našoj galeriji.

Foto: Alvhem.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:48