U POSJETU

Presladak stan od samo 32 kvadrata u centru Zagreba

Iako malen, ima sve što je potrebno: kuhinju, blagovaonicu, boravak, spavaću sobu i kupaonicu. Projekt potpisuje dizajnerica Mirela Blažanović

Ako tlocrtnu dispoziciju gledamo kruto, ovaj prostor od samo 32 kvadrata je jedinstven. Zasebna je, i vratima odijeljena, samo kupaonica. Međutim, razvedenost stana nam je dala platformu za dobivanje više uporabnih cjelina. Tako smo dobili i ulazni prostor (koji zahtijevaju i pravilnici za kategorizaciju), blagovaonicu, minijaturnu kuhinju, dnevni boravak i nišu za spavanje. Svaki taj prostor je meandriranjem zidova na neki način izdvojen iako ne postoje vrata u klasičnom i očekivanom smislu. Drugačiji pristup i nije bio moguć, budući da cijeli prostor ima samo jedan prozor, priča dizajnerica interijera Mirela Blažanović dok šetamo malenim stanom u centru Zagreba, u neposrednoj blizini Botaničkog vrta, koji je nedavno uredila za najam.

Vlasnici su, otkriva, mladi, vrlo zaposleni bračni par koji voli putovati te svaki slobodni trenutak koriste za odlazak na razne svjetske destinacije.

Ovaj su stan naslijedili i odlučili osmisliti ga za iznajmljivanje turistima jer su na svojim putovanjima boravili u manje ili više prihvatljivim prostorima. Zato su odlučili da će svojim potencijalnim gostima pružiti ono što bi oni, kao turisti, voljeli zateći u prostorima u kojima na putovanjima borave.

- Kad sam prvi put ušla, stan je bio u jako lošem stanu. Bio je prilično zapušten, natrpan starim namještajem, a osjećao se i miris vlage. U tom trenutku nisam znala jesu li ti mirisi od dugotrajnog nekorištenja ili doista postoji problem. Ali, mrlje od nekih bivših curenja bile su vidljive i po lučnim gredama i po zidovima. Međutim, to sve se učinilo nevažnim kad sam vidjela dinamiku prostora, lukove, bačvasti svod, a lokacija i dvorište ispred stana bili su nevjerojatno privlačni - priča Mirela Blažanović i dodaje kako je odmah nakon toga krenula kompletna adaptacija: od podizanja poda do konstrukcije, preko ljuštenja svih zidova i stropova do rekonstrukcije elektroinstalacija te vode i odvodnje.

PROBLEMATIČNI PODOVI

- U početku se nije činilo da je pod problematičan, ali kad smo maknuli parket lajsne, vidjeli smo da je problem puno veći nego se činio. To je u pravilu slučaj kod adaptacija starih stanova; gotovo uvijek se pojavi nešto što se nije očekivalo što onda znatno diže cijenu radova, ali i produljuje rok izvođenja - objašnjava dizajnerica i tumači kako kod svakog projekta ono što prvo radi jest pregled konstrukcije (to radi ovlašteni statičar), instalacija, zidova, a tek onda uopće i razmišlja o nekom dizajnu. Tako je napravila i ovdje, nije bilo nikakve iznimke.

- Dok izvođač na terenu slijedi upute iz projektne dokumentacije, ja zamišljam i razmišljam nekoliko koraka unaprijed kako bismo na kraju dobili prostor kojim će biti zadovoljni vlasnici, budući korisnici, koji neće izaći iz financijskih gabarita i, na kraju, i dobiti nešto u što bih i sama voljela ući - pojašnjava. Nakon grubih radova, uslijedio je onaj ljepši dio priče, uređenje prostora. Dizajnerica nam otkriva da je, čim je ušla u stan, znala kako bi on u konačnici trebao izgledati.

NASLIJEĐENI NAMJEŠTAJ

- Vjerujem kako većina kolegica i kolega ima neku viziju prostora čim uđe u njega ili vidi fotografije. Tako sam i ja odmah nekako 'vidjela' koja boja bi se trebala provlačiti jer sam odlučila sačuvati onaj dio staroga namještaja koji je bio u dobrome stanju. Taj namještaj je nekako i usmjerio konačni izgled interijera jer ga je trebalo uklopiti u novoizrađeno. Budući da je postojeći bio u kombinaciji žuto-zlatnog i smeđeg lakiranog drveta, umirila sam ga plavom bojom koja u sebi ima i nešto sive.

- Namještaj koji je izrađen po mjeri je bijeli jer nisam htjela uvoditi još boja, činilo mi se da su četiri sasvim dovoljne za tako mali prostor. Kako bih ipak malo “razigrala” priču, u kupaonicu sam na pod stavila pločice nešto upadljivijeg izgleda, koje su se svojim stilom odlično povezale s naslijeđenim namještajem iz pedesetih godina prošloga stoljeća. S obzirom na veći broj niša i nepravilnih zidova, ostatak 'drvenarije' je izradio stolar, a krevet i sofa su kupljeni u trgovini. Klijenti su bili svjesni da je izbor laminata kao podne podloge dobar izbor. Uzeli smo kvalitetan laminat u klasi koja je otporna na habanje i pogodna i za korištenje u javnim prostorima. Kako bih naglasila tamnu boju poda, stavila sam bijelu lajsnu koja je vizualno dodatno povisila prostor, što uvijek djeluje elegantnije. Inače, stan je bilo toliko ispunjen slikama i ukrasnim predmetima, da sam većinu detalja probrala iz njegove ostavštine. Bivši stanar bio je akademski slikar koji je radni vijek proveo u Restauratorskom zavodu, pa sam htjela sačuvati i dio njegova slikarskog i umjetničkog opusa. Stan ima bogatu prošlost i htjela sam da se to i vidi - kaže dizajnerica.

Sve fotografije ovog simpatičnog stana u Zagrebu možete pronaći u našoj galeriji.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:43