OAZA MIRA I TIŠINE

Preuređena mala kamena kuća na otočiću pokraj Dubrovnika

Ako nas pitate kako bi izgledao naš idealan odmor, odgovor bi bila ova predivna oaza mira i tišine na otočiću daleko od gužvi koje inače karakteriziraju vrhunac ljetne sezone u Dalmaciji.

Čak i samo na slikama, na starim dalmatinskim kamenim kućama volimo odmarati dušu i na trenutak se zamisliti baš tamo. Kamena kuća u koju vas danas vodimo smjestila se na otočiću pokraj Dubrovnika, a tamo je još od 15. stoljeća. Arhitekt Antonio Zaninović i dizajner interijera Lucien Rees Roberts udružili su snage i osmislili novo ruho interijera ove kamene ljepotice.

Kameni zidovi u kući uglavnom su ostali netaknuti ostavljajući joj tako dašak prošlih vremena. Cijela kuća jedna je velika oaza za opuštanje. Prva prostorija u koju se odmah ulazi je za odmor. Veliki kamin dominira interijerom, a savršeno se uklapaju bijeli dvosjedi i žuti trosjed koji su ipak nešto modernijeg stila. Na to su se gotovo prirodno nadovezali starinski komadi namještaja i skulputralni elemnenti među koje se ubrajaju i predivne lampe.

Police ugrađene u zidove praktično su rješenje za ovaj mali interijer i izgledaju kao da su knjige na njima naslagane još iz nekih prošlih vremena, što u interijeru stvara dodatnu lijepu priču.

Kuhinja i blagovaonica prostorija su u koju se ulazi iz dnevnog boravka. Tamo je također ostao netaknut izgled kamenih zidova, a kuhinjski namještaj kao da se stopio s njima. Izbjegnuti su i visoki kuhinjski ormarići, a umjesto njih su postavljene police duž cijelog zida. Prozračnost i ovaj starinski dalmatinski izgled interijera tako je ostao gotovo netaknut.

U spavaćoj sobi stil je ostao isti, a umjetničko djelo, koje ne potječe iz temelja stila ovog interijera, ipak se odlično stopilo s prostorijom. Kako bi ostali na mješavini rustikalnog i mediteranskog štiha, na stropove su postavljene drvene grede, a originalan raspored malih prozora ove kamene kuće nije narušen ni u jednom trenutku.

Vanjski prostor ima svoju oazu za odmor. Tako je napravljen bazen među ruševinama druge stare kamene kuće te su postavljeni stolovi, stolice i ležaljke sa savršenim pogledom na more i Dubrovnik.

Foto: © Montse Garriga

Izvor: revistaad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 05:53