Novi dom poslovne žene

Preuređenje dvosobnog stana površine 62 m2 na Novoj Vesi

Neobična geometrija susreće klasiku na zagrebačkoj Novoj Vesi

Arhitektonski ured NFO i riječki arhitekt Andrej Došen sudjelovali su na projektu kojim je postignuta zanimljiva kombinacija ideja, stilova i želja.

U novijoj višestambenoj zgradi na Novoj Vesi smješten je stan koji broji 62 četvorna metra i u kojem je renovacijom postignut zanimljiv koncept povezivanja raznih ideja, želja i stilova, a sve s krajnjim ciljem arhitektonski suvremenog stanovanja s naglaskom na udobnost življenja.

Vlasnica stana, poslovna žena, željela je pretvoriti klasično uređen dvosoban stan u moderan i svijetao jednosoban stan. Njezina osnovna želja i nit vodilja bio je prostrani dnevni boravak koji ima mogućnost odvajanja jednog kutka za spavanje gostiju ili unuka koji je povremeno posjećuju. U renovaciji i uređenju stana sudjelovali su zagrebački arhitektonski ured NFO i riječki arhitekt Andrej Došen koji je pojasnio osnovne zahvate.

ČISTE LINIJE

- Kupaonica, kuhinja i dnevni boravak u potpunosti su promijenjeni, dok su u hodniku i spavaćoj sobi dodani detalji i komadi namještaja kako bi te prostorije učinili zanimljivijima. Pri preuređenju se nastojalo naći mjeru između brzine izvođenja radova, cijene i kvalitete - pojašnjava Došen.

Klijentica je zahtijevala čiste linije te korištenje pretežno bijele boje, dok je u oblikovanju dala veliku slobodu arhitektu. Tako u kupaonici nailazimo na nesvakidašnje rješenje - relativno nezanimljive bijele kupaonske pločice dobile su jedinstven izričaj lomljenjem ravne linije te bojanjem tradicionalno bijelog stropa u antracit sivu. Za pod te prostorije izabran je netipični samonivelirajući premaz koji podsjeća na beton, a inače se koristi u industrijskim prostorima.

- Kad sam vidjela kupaonski pod, mislila sam da nije završen. S vremenom sam se na njega navikla i sad mi je prekrasan i zahvalan za održavanje - prepričava vlasnica dojmove. Lijevo od kupaonice nalazi se spavaća soba u kojoj primjećujemo antikni šareni luster, kao i policu s knjigama, okruglo ogledalo od svijetlog drveta te posebno uočljive portrete djece.

BROJNE USPOMENE

Vidljivi su i suveniri s putovanja na koje nailazimo i u dnevnom boravku na drugom kraju stana. Taj prostor, koji se prije uređenja sastojao od dvije sobe, sad je poprimio nov izgled u kojem se na modernističku kuhinju nastavljaju dnevni i radni dio, dok se blagovanje odvija na velikom i praktičnom šanku koji odjeljuje kuhinjski od radnog dijela.

Prijašnja spavaća soba sad je zapravo niša koja se nastavlja na dnevni dio i ima mogućnost dodatnog spavaćeg prostora. Namještaj i rasvjeta u cijelom su stanu minimalistički, uz pojedine stare šarenije komade koji imaju sentimentalnu vrijednost, poput fotelje u spavaćoj sobi ili antiknog vrča za pranje ruku u kuhinji. Rasvjeta je riješena neprimjetnim bijelim plafonjerama, a na nekoliko mjesta, gdje je potrebno jače osvjetljenje, strateški su spuštene žarulje na kabelima iz stropa. U sredini dnevnog prostora nailazimo na izvrsnu bijelu Foscarinijevu Big Bang visilicu, koja ima gotovo skulpturalnu ulogu.

KOMPROMISI

- Klijentica i ja različitih smo ukusa, a dijeli nas i niz godina. Iako je ova suradnja bila kompromisna i dinamična, pokazatelj je kako je, uz pravilnu komunikaciju i poštivanje želja i stručnosti, konačno obostrano zadovoljstvo neupitno - zaključio je mladi arhitekt.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:01