KAO NOVO

Pri kraju je energetska obnova starog nebodera na Novoj cesti 4 na Trešnjevci arhitekta Slavka Jelineka

Uređenje tornja sagrađenog prije 52 godine stajalo je oko 5,800.000 kuna. Riječ je o jednoj od većih energetskih obnova stambenog prostora u Zagrebu

U tijeku su završni radovi na opsežnoj energetskoj obnovi nebodera na zagrebačkoj Trešnjevci, na Novoj cesti 4, koji slavi 52 godine od gradnje. Uređenje derutnog stambenog tornja stajalo je oko 5,800.000 kuna, radove je izvela tvrtka Brux-Gradnja, a upravljanje zgradom vodila je tvrtka BMD.

Izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova, rekonstrukcija krova i zamjena vanjske stolarije, a sad se završavaju radovi u prizemlju te je s nebodera skinuta skela. Tako je stari toranj nedavno osvanuo u novoj sivo-ljubičastoj boji.

Ušteda u energiji 55 posto, a cijena kvadrata stana skočila je za 500 €

PET GODINA

Riječ je o jednoj od skupljih obnova stambenog prostora u Zagrebu zbog veličine zgrade. Radovi su počeli lani u kolovozu. Neboder sadrži 68 stanova i sedam poslovnih prostora u prizemlju. U razgovorima sa stanarima saznajemo da su uštede za grijanje na mjesečnoj razini oko 50 posto, ali neki kažu kako su primijetili da su im računi mjesečno manji za samo 50-ak kuna. Procjenjuje se da će nakon završene obnove stanovi biti vredniji za oko 500 eura po kvadratu. To bi značilo otprilike skok s oko 1400 eura po kvadratu, koliko se tražilo za nekretnine ovdje, na 2000 eura, ovisno i o stanju stana. Ipak, nekoliko stanova, njih osam, nije se odlučilo za zamjenu vanjske stolarije.

- Bilo je potrebno 60 posto suglasnosti stanara, a imali smo 58 posto. Srećom, nakon angažmana tvrtke BMD pridružio nam se Grad Zagreb sa svojih 12 posto vlasništva zgrade za poslovne prostore u prizemlju. Inače ne bismo mogli izvesti obnovu koju smo čekali pet godina jer je u početku bila skuplja, pa smo prvo odustali. Sufinanciranje je iznosilo 60 posto kroz energetsku obnovu od fonda pod Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, a ostalih 40 posto izdvojili su stanari - rekla je Adrijana Piškor, predstavnica stanara.

Boja pročelja trebala je biti siva, no ispala je sivo-ljubičasta, što se mnogim prolaznicima i stanarima baš dopada

Pitali smo ju je li boja pročelja originalna.

- Željeli smo sivu boju, no kako već zna ispasti po karti boja, teško se dobro vidi nijanse pa ponekad ispadne malo drugačije. Tako zgrada ima ljubičasti ton koji nije bio u planu. No, zadovoljni smo. Bilo je nekih gorućih problema prije obnove na višim katovima koji su curili, što se sad riješilo hidroizolacijom. Nigdje u zgradi više ne curi, u stanovima je ugodno i toplije te, što je najvažnije, sve je novo - ističe Adrijana Piškor te dodaje da je bilo i nekih stanara koji su bili protiv obnove.

STAN PO DANU

Radovi koji se još izvode u prizemlju naknadno su ugovoreni i zato se rok malo produljio, a prvotno je sve trebalo biti gotovo do kraja 2018. godine.

Zahtjevni dio radova bila je zamjena vanjske stolarije koju je radila tvrtka ALU D.P. Demontirana je postojeća stolarija koja je bila od čeličnih profila i zamijenili su je aluminijskom.

- Bio je to dosta težak posao, morali smo stolariju čupati van dok stanari i dalje žive u svojim stanovima. Uglavnom smo to, uz dobru organizaciju, uspjeli izvoditi u jednom danu po stanu i do 17 sati, bilo je tek nekoliko stanova u kojima se malo oduljilo. To je bio zahtjevan posao u kojem su se radovi izvodili i, primjerice, na 60 metara visine - kaže Dejan Pijetlović, vlasnik tvrtke ALU D.P.

Najzahtjevniji radovi bili su na obnovi zidova pročelja i zamjeni stolarije, na skeli na najvišim katovima nebodera

Bilo je potrebno 60 posto suglasnosti stanara, a imali smo 58 posto. Pridružio nam se Grad Zagreb sa svojih 12 posto vlasništva zgrade u poslovnim prostorima u prizemlju, kaže Adrijana Piškor, predstavnica stanara

VISOKORIZIČAN

Izveli su i zamjenu stražnjih stakala zgrade uz hodnik u čeličnim profilima, što je pročelje visine od 44 metra, i to se izvodilo u etapama.

- Sada je tu aluminijska fasadna stijena koja je puno čvršća - rekao je Pijetlović te dodao da je radnika u tvrtki bilo taman dovoljno, iako se radi o sigurnosno zahtjevnom poslu.

Takav bi posao, smatra Pijetlović, malo koja tvrtka danas na tržištu usudila izvesti jer je visokorizičan, a prihvatio ga je i jer je rok izvedbe bio korektan. Tijekom radova, kako kaže, većina je stanovnika bila zadovoljna izvedenim i to su mu rekli, uz nekoliko izuzetaka. Jedna od obitelji koja je pohvalila radove su stanari Maoduš.

- Zadovoljni smo, u sobama je toplije i uopće ne grijemo. Ne znam još kolika je ušteda na računima, ali bit će jer ne puše kao prije. Fasada je u dobroj boji, sviđa mi se što nije neka žarka - kaže Nikola Maoduš, građevinar umirovljenik koji ovdje stanuje 45 godina.

I neki drugi stanari rekli su nam da su radovi izvedeni korektno te da su im zidovi, koji su prije zimi bili hladni bez obzira na to što se grijalo, sada normalni.

- Jedan stanar na višim katovima, koji je prije imao račune zimi oko 950 kuna, sad ima oko 400 kuna. Osobno gotovo niti ne palim grijanje jer je u stanu najmanje ugodnih 19 stupnjeva. No, sada plaćamo veću pričuvu. Za dvosobni stan je na deset godina, ako se plaća kreditom, skočila sa 170 na 250 kuna, a za trosobni s 500 na 700 kuna - objašnjava Adrijana Piškor te dodaje da će energetski razred zgrade s D narasti na C.

Taj neboder i jedan od susjednih na Trešnjevci tipske su gradnje i navodno su identični nekima u Novom Zagrebu. Autor arhitekt je, kažu stanari, Slavko Jelinek.

- Uštede energije koje će se postići iznose 55,42 posto. Idućih pet godina Fondu za zaštitu okoliša podnosit ćemo izvješća o uštedi - rekao nam je Marko Bošnjak, vlasnik tvrtke BMD, te dodao da će cijela obnova završiti u travnju.

I direktor Ante Topić iz tvrtke Brux-Gradnja zaključuje da je najzahtjevniji dio posla na zidnom pročelju bila obnova nebodera na višim katovima skele.

U BROJKAMA
  • 5,8 milijuna kuna uloženo je u energetsku obnovu
  • 55,42 posto uštede energije nakon uređenja
  • 68 stanova u neboderu
  • 7 poslovnih prostora u prizemlju
  • Od 250 do 700 kuna pričuva ovisno o veličini stana
  • C energetski razred, a prijašnji je bio D

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:24