Makeover za pet

PRIJE I POSLIJE: Praktičnije i ljepše ruho kuhinje i boravka

Vodimo vas u Koprivnicu gdje je jedan bračni par napravio totalni makeover centralnog dijela svog doma. Nama su pokazali i ispričali kako je prostor prije izgledao te što su morali napraviti da poprimi suvremeni izgled kakav ima danas. Otkrili su nam i koliko je sve to koštalo

Bračni par iz Koprivnice dugo je želio napraviti temeljni makeover jedne od glavnih, najviše korištenih prostorija svog doma u - kuhinje. Kažu, novi izgled ovom mjestu bio je zapravo prijeko potreban kako bi prostorija dobila svježiji, moderniji izgled, ali i kako bi je novim ruhom vlasnici sami sebi učinili praktičnijom za korištenje.

- Kad smo krenuli, glavni cilj je bio urediti ‘samo’ kuhinju, no kad su radovi počeli, shvatili smo da ćemo morati promijeniti sve. Naime, kod nas su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak dio koncepta tzv. ‘open spacea’. Dnevni boravak je također vrištao za promjenom. U kući smo 20 godina i ovo je već treća promjena interijera, ali ovog puta se radilo o zaista drastičnom pothvatu, jer smo kuhinju počeli raditi doslovno od nule. Makeoverom smo htjeli postići povezanost cijelog prostora u smislenu cjelinu, dakle da se sastoji od istih ili sličnih materijala - objašnjava vlasnica i ističe kako je proces preuređenja kuhinje, tj. skidanje stare kuhinje i postavljanje nove, trajao oko sedam dana.

- Tu je bilo malo iznenađenja, jer kad smo skinuli viseće elemente stare kuhinje odmah ispod stropa su se ‘pojavile’ plinske cijevi na koje uopće nismo računali, jer se nisu ni vidjele. Naravno, mjere više nisu bile dobre i bilo je prekrajanja gornjih elemenata. Kod postavljanja sudopera i perilice za suđe majstor je ustanovio da su cijevi (dovodi, odvodi) dotrajali, pa smo i to mijenjali.

Najviše je bilo električarskih radova, jer se nekada smatralo da je tri do pet utičnica u zidu dovoljno ili da svaki aparat ima svoju utičnicu. Danas je sve puno drugačije, tako da je bilo i zahvata te vrste. Mislim da trenutačno imamo 5 ‘slobodnih’ utičnica, koje su sve samo ne slobodne, i nekoliko onih ‘nevidljivih’ za svaki uključeni aparat (pećnica, perilica suđa, frižider, mikrovalna).

Nadalje, stare pločice nismo skidali, nego smo na njih postavili drveni zidni panel, pa smo na tome dosta uštedjeli - tumači vlasnica i dodaje kako je u novoj kuhinji sve puno funkcionalnije nego prije. Tj. svaki element napravljen je za određenu svrhu. Tako imaju uski i duboki element za limove za pečenje i poslužavnike užih i širih dimenzija.

Proces preuređenja kuhinje, tj. skidanje stare kuhinje i postavljanje nove trajao je oko sedam dana

- Nikad nisam imala duboke i široke ladice, jer sam smatrala da su nepraktične. Danas ih imam šest. U njima sve što stavite i vidite. Otvorite ladicu i sve je pregledno i dostupno, od tanjura, bešteka, krpa, pa sve do začina - priča oduševljena vlasnica, koja je u novoj kuhinji poželjela čiste i ravne linije te elemente bez ručkica. Tako se sada svi ormari otvaraju na dodir s povratnim magnetom. Još jedan adut nove kuhinje je i izvlačna utičnica, koja na sebi ima USB, tako da se na nju puni doslovno sve. Novo otkriće za vlasnicu je i dozator za deterdžent za posuđe.

- To je sitnica koja znači dvije stvari, urednost i štedljivost. Samo jedan detalj - od lipnja do rujna je dozator punjen samo jednom s jednom litrom deterdženta. Peremo svakodnevno i jako puno vremena boravimo u kuhinji. Jedna do dvije kapi na spužvicu je ono što nam treba. Zbogom tiskanje bočice do iznemoglosti - smije se vlasnica i kaže da je materijal nove kuhinje, mat sivi, odličan za održavanje.

Najskuplji element u dnevnom boravku su letvice koje su morale biti kantirane sa svih strana

- Jednom tjedno se pobriše i ne vide se otisci prstiju, što je meni jako bitno s obzirom na to da obožavam kuhati i mnogo vremena provodim u kuhinji. Inače, svi materijali za kuhinju naručeni su u Iverpanu (Kaindl) - otkriva.

Što se tiče makeovera dnevnog boravka, vlasnici smatraju da je to bio puno jednostavniji projekt.

- Jedini uvjet bio je da se u kut smjesti jedan visoki ormar za pohranu, koji ne bi ‘vrištao’, a bio bi funkcionalan. Njega smo uspjeli smjestiti tako da se gotovo i ne vidi, dakle stvarno je u kutu. Ostali detalji s letvicama činili su nam se efektni, jer se pojavio prazan zid, a nismo ga htjeli dodatno opteretiti policama. Imali smo ih, naime, do sada i na njima se stalno skupljala prašina. Najskuplji detalj u cijeloj priči su te letvice, jer su morale biti kantirane sa svih strana - zaključuju.

TROŠKOVNIK

Nova kuhinja i dnevna soba s dodatnim radovima na instalacijama stajala je oko 45.000 kuna

1. Sofa je stara preko 10 godina, nekada davno kupljena je u Emmezeti (bivši Mercatone) i kod makeovera je samo presvučena u bijelu eko kožu - cijena 6000 kuna

2. Pipa je nova, preslikana Franke, ali kupljena je u Ferotermu za 470 kuna (ista takva Franke je koštala 1700 kuna)

3. Pod u kuhinji je iz Bauhausa, LVP ploče (nešto slično laminatu, ali mnogo bolje, toplije i zahvalnije za održavanje), kupljen je na akciji za nekih 119 kn m2 (inače su cijene 260 - 500 kn po m2)

4. Dozator za deterdžent na sudoperu je iz Feroterma, cijena cca 100 kuna, također na akciji

5. Zid bočni u kuhinji obojen crnom bojom za školsku ploču, cijena u Pevecu cca 65 kn /7 dcl

6. Police na zidu u kuhinji koje “glume” vertikalni vrt izrađene su s kuhinjom, a žičani držači kupljeni su u Jysku za nekih 20 kuna po komadu. “Vrt” su nam montirali zajedno s kuhinjom (Belo d.o.o.)

7. Gotovo svi detalji kupljeni su u domaćim trgovinama Emmezeta, Jysk, Ikea i Moma s obzirom na to da su cijene pristupačne, a namještaj i detalji moderni

UKUPNO cca 16.000 ¤ (za ovu etažu)

Foto: Krasnodar Peršun

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 05:43