U GOSTIMA

Prizemnica kod Motovuna u koju bismo odmah uselili

 KORIDOR 27
Ova lijepa kuća za odmor nalazi se pokraj Motovuna, a projekt njezina interijera i eksterijera potpisuje poznati hrvatski kreativac Boris Ružić, a pruža intimu, ali i prostor za druženja

Villa Ulmus smjestila se u istarskoj općini Karojba udaljenoj nekoliko kilometara od Motovuna. Ciljano je izgrađena kao kuća za odmor i ima sve što je gostima potrebno da u njoj luksuzno provedu dane odmora, kaže njena vlasnica Martina Šolić.

Riječ je o prizemnici u kojoj vrijeme može provoditi četvero ljudi. Može ih po potrebi stati i više, pojašnjava vlasnica, ali sve je zapravo prilagođeno ideji da u kući stanuje manji broj ljudi.

KORIDOR 27

IDEJA

Doduše, prostora za velika druženja ima sasvim dovoljno. Sobe su prostrane, a detalji, poput stola za objedovanje za koji stane desetak ljudi, pokazuju da u kući ipak može biti više gostiju. Dizajner interijera i eksterijera je Boris Ružić, koji je odlučio kako će prostor biti uređen moderno.

- Na toj je parceli bio voćnjak, a ja sam je cijelo djetinjstvo promatrala i maštala kako ću jednog dana tamo nešto sagraditi. Naša obiteljska kuća je u blizini, a ovo je bilo naše zemljište. Kad su se stvorile prilike da mogu graditi, nisam ni trenutka oklijevala - priča Martina i dodaje da je željela luksuzniju kuću, u koju stane manji broj ljudi, jer takvih kuća u Istri uvijek nedostaje. Osim toga, ističe, vodila se idejom da na putovanja često ne idu velike grupe ljudi, nego obitelji ili dva para zajedno, pa im je onda često problem pronaći kuću koja nije prevelika, a da je dovoljno dobro opremljena. Villa Ulmus ima, naime, pet zvjezdica.

KORIDOR 27

Kuća je obložena kamenom iz kraja u kojem se nalazi. Obitelj vlasnice taj je kamen neko vrijeme skupljala s namjerom da jednog dana njime obloži novu kuću. Potom ga je muški dio obitelji obradio, a sami su i zidali

KORIDOR 27

KORIDOR 27

Iz njenih je ideja na parceli niknula prizemnica podijeljena na dva dijela, dnevni i spavaći, koji su povezani hodnikom. U prvome dijelu nalazi se dnevni boravak u kojem odmah u oči upada visoki betonski strop, dok je pod drven. Riječ je o parketu koji je zbog podnog grijanja topao i zimi. Posebnost te prostorije je kamin koji se nalazi na centralnom mjestu i stvara ugodan ambijent ljeti, dok zimi ima i praktičnu funkciju, jer grije prostor. Osim toga, prostor je iznimno svijetao jer ima tri staklene stijene i fiksni prozor. Kuhinja je opremljena svime što je potrebno: napom, indukcijskom pločom, pećnicom...

KORIDOR 27

Vila ima pet zvjezdica i podijeljena je na dva dijela, dnevni i spavaći koji su povezani hodnikom

KORIDOR 27

- Od početka sam željela da kuća bude otvorena prema prirodi, da bude s njom povezana i zato u njoj ima puno staklenih stijena. Željela sam da gosti mogu neprestano vidjeti što ih okružuje i da im je ta priroda udaljena svega nekoliko koraka. Osim toga, kuća je svijetla i prostrana, a iz svake sobe može se izaći u vrt. Jedan dio soba gleda prema našem vrtu, a drugi prema vinogradima koji su u blizini - pojašnjava Martina i ističe posebnost vrta. Riječ je o, pojašnjava, igri trave i šljunka, a umjesto cvijeća je u sve to uklopljen niz srednjih i visokih trava. Premda je nekako uobičajeno da su kuće ukrašene cvijećem, Martina ističe da je od početka željela nešto drugačije. Zato su joj se trave učinile kao zanimljivo rješenje, a kad je vidjela kako izgledaju oduševila se. Nije jedina, dodaje, jer se uređenje vrtova jako sviđa i gostima.

KORIDOR 27

POGLED

Vila ima dvije spavaće sobe i dvije kupaonice. U glavnoj sobi je bračni krevet, dok se u drugoj sobi nalaze dva kreveta za jednu osobu, koji se po potrebi mogu spojiti u bračni krevet. Za dodatne dvije osobe postoje pomoćni ležajevi koji se mogu postaviti u sobe ili dnevni boravak, ovisi o tome što je gostima potrebno.

Što se pogleda kroz prozor tiče, glavna atrakcija je ipak u glavnoj spavaćoj sobi. Kad se gost probudi iz kreveta može promatrati izlazak sunca i njegov odsjaj u bazenu, a navečer može kroz drugi prozor promatrati zalazak. Soba je sva u zemljanim tonovima i iz nje se direktno izlazi na bazen koji je topao cijelu godinu jer ga se grije. Druga soba je slična, no ona ima pogled samo na zalazak sunca. Osim bazena, kuća ima i vanjski roštilj, vrtnu garnituru i stol za jelo te četiri ležaljke za sunčanje.

KORIDOR 27

Stablo masline raste u atriju sa staklenim stijenama, a njegov okoliš posebno je osvijetljen pa su noćne vizure tog mjesta dojmljive

KORIDOR 27

DETALJ

- Uz bazen se nalazi i mala svojevrsna plaža, a gosti često ležaljke premjeste malo dalje, u hlad stabla. Ondje je i prostor na kojem planiramo urediti ljetnu kuhinju, no sada je on samo prostor za druženje, koji je u toplije doba godine uvijek u funkciji. U blizini je i jedan mali dio za koji još uvijek ne znamo što će postati. Razmišljamo da ga pretvorimo u chill out zonu ili dječji kutak, no još uvijek nismo definitivno odlučili. Zasad se on ne koristi, ali je uređen i sigurna sam da ćemo uskoro znati u što ćemo ga pretvoriti - dodaje Martina i pojašnjava nam posebnost kamena kojim je kuća obložena s vanjske strane. Nije riječ o naručenom kamenu koji je samo postavljen na kuću. Zapravo, radi se o kamenu iz tog kraja koji je njena obitelj skupljala neko vrijeme baš kako bi njime obložila kuću, a onda su ga njen otac i suprug obradili kako bi mogli zidati te su obavili i taj dio posla. Vila ima još jedan zanimljiv detalj koji vlasnica rado ističe. Riječ je o atriju obloženom staklenim stijenama.

KORIDOR 27

Kad se gost probudi, iz kreveta može promatrati izlazak sunca i njegov odsjaj u bazenu, a navečer može kroz drugi prozor promatrati zalazak

KORIDOR 27

- Tamo smo posadili stablo masline, a okoliš je posebno osvijetljen, tako da je noću iznimno dojmljiv. Još je jedno vrlo važno stablo na parceli - brijest, po kojem je kuća i dobila ime. Naziv poljskog brijesta je Ulmus minor Mill. Imamo još stabala, a na ulazu u su kuću tri čempresa - pojašnjava Martina.

KORIDOR 27

KORIDOR 27

Više na: Villa Ulmus

Foto: KORIDOR 27

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 13:55