Predstavljen prijedlog u saboru

Produljenje subvencija za godinu dana po svakom novom djetetu

Aktualne izmjene  i dopune zakona o subvencioniranju kredita i POS-u. Vezano za POS-ove stanove uvodi se zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova, što će se definirati kupoprodajnim ugovorom

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u Saboru je predstavio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita te prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanoj stanogradnji.

Cilj je izmjena dodatno unaprijediti i poboljšati te programe Ministarstva za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji.

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućit će se produljenje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija trajati sedam, umjesto pet godina.

Što se tiče Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, omogućava se rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana koji kupuju stanove na slobodnom tržištu, a smanjuje se i kamatna stopa na javna sredstva u otplati sa tri na dva posto. Također se omogućava kupnja stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja te sprečava zloupotreba javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaje stanova.

- U smislu uređivanja tržišta POS stanova, uvodi se zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova, što će se definirati kupoprodajnim ugovorom, kako bi se stanovi zaista koristili za namjenu za koju su građeni i za koju država izdvaja javna sredstva - naglasio je ministar Štromar.

Podsjetimo, subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

- Ova mjera stambenog zbrinjavanja ujedno je demografska mjera jer se za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produljuje za dodatne dvije godine - zaključio je ministar.

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:22