STAN OD 110 KVADRATA

Profinjeno carstvo u istočnom dijelu Zagreba

Posjetili smo dom mlade poslovne žene koji odiše elegancijom i luksuzom

Vlasnica stana je mlada poslovna žena, direktorica marketinga jednog poznatog poduzeća. Prije nego što je stupila u kontak samnom, sama je uređivala stan otprilike dvije godine. Problem je bio u tome što je zbog straha od pogreške u stanu sve bilo apsolutno bijelo. Nije se čak usudila niti na kupnju namještaja u nijansama sive ili bež, već je sve što bi nabavila bilo u ziheraškoj snježnobijeloj nijansi.

Naravno, zbog toga stan je djelovao prilično neugodno i hladno pa je vlasnica ipak odlučila angažirati stručnjaka kako bi joj pomogao da od takvog prostora stvori topli dom. I tu u priču zapravo upadam ja – sa smješkom nam priča dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas kako je krenula njezina priča s uređivanjem 110 četvornih metara velikog stana u jednoj novoizgrađenoj zgradi u istočnom dijelu Zagreba.

Tamna boja zida

– U stanu nije bilo većih građevinskih zahvata već samo izrada spuštenog stropa u pojedinim zonama kako bi se ugradila rasvjeta, ljepljenje tapeta i bojanje zidova te manji elektroinstalaterski radovi kako bi se postojeća instalacija prilagodila nekim novim funkcijama prostora. Zbog toga smo se mogli usredotočiti na sam proces uređenja – priča dizajnerica i opisuje kako je izgledao stan kada je prvi put ušla u njega: -Glavni komadi namještaja već su bili kupljeni, gotovo cijeli centralni dio stana bio je u bijelom.

Bijela kuhinja, blagovaonski stol sa stolcima, snježno bijela sjedeća garnitura, bijeli ormarić za TV s policama za knjige i bijela komoda u ulaznom prostoru. U ovom dijelu stana pri dekoriranju ostali smo u prirodnim tonovima te dodali nijanse sivosmeđe boje na zidove, tepih i zastore kako bismo dobili potrebnu dozu topline. Najtamnije je obojan zid iza blagovaonskog stola tako da tamna boja zida čini okvir bijelom stolu.

Impresivna kuhinja

Iznad stola postavljene su dvije visilice Caboche Patricie Urquiole koje također odlično izgledaju na tamnom zid, a djeluju elegantno. Za blagovaonicu je kupljena i slika kiparice Božice Dee Matasić. Tepih u dnevnom boravku nešto je svjetliji od blagovaonskog zida te mu daje protutežu u ovom dijelu prostora. Iznad kompozicije za TV postavljen je spušteni strop s ugrađenom točkastom indirektnom rasvjetom.

Za prozore je, pak, odabrana lanena tkanina u svojoj prirodnoj boji s laganim srebrnim prelijevom. Zastori od prirodnog lana djeluju neformalno i ugodno, a nježan srebrni ton daje notu luksuza. Dnevnom boravku prirodan ton daje klub stolić proizvođača Jesse, jedini drveni element u prostoru – opisuje dizajnerica Tina.

Bijela impresivna kuhinja, već je ranije kupljena u Art interijerima. Zid na dnu kuhinje obojan je u tamnosivo kao suprotnost bjelini namještaja, a opet ističe njenu čistoću i jednostavnost.

Nježni tonovi

U hodniku, u spavaćoj zoni, već je bio smješten bijeli ugradbeni ormar s ogledalom djelomice postavljenim na vrata. Takvi prostori u kojima se ne boravi već se kroz njih samo prolazi idealni su, ističe dizajnerica, za postavljanje neke jače dekoracije koja bi da je stalno izložena pogledima bila prejaka.

– Za ovaj stan odabrali smo izuzetno dekorativnu tapetu Osborne & Little s reljefno istaknutim plišanim siluetama pasa – kaže. Što se tiče najintimnije prostorije u domu, spavaće sobe, ona je već bila opremljena bijelim krevetom, komodom i ormarom.

Kako je ovo ženski stan, vlasnica i dizajnerica zajednički su došle do zaključka kako je najbolje da ova prostorija ostane u nježnim tonovima, pa je na zid postavljena tapeta u boji pudera.

– Sama vlasnica izuzetno je šarmantna i ženstvena i s mnogih putovanja donosi predmete koji odgovaraju njenoj osobnosti i stilu pa smo uživale iz gomile kutijica, posudica i raznih sitnih dekoracija izdvojiti najinteresantnije i uklopiti ih u interijer novoga stana – otkriva Tina Kurpez i dodaje kako obje kupaonice u stanu također u potpunosti odgovaraju osobnosti vlasnice. Pločice su neutralnih boja, ali luksuzne i dojmljive završne obrade.

– U svakoj od kupaonica mjesto je našao i posebno dizajniran radijator Irsap. Sva oprema i sanitarije kupljene su u poduzeću Petrokov.

Ovdje za dekoriranjem nije bilo previše potrebe pa smo za kupaonice odabrale samo lustere – priča. Stilski nešto drugačija od ostatka stana je malena radna soba. – Htjele smo da ova prostorija bude ugodan, mirni kutak malo izdvojen od ostatka stana, idealan za povlačenje i osamljivanje.

Zidovi su obojani tamnijim tonom sivosmeđe boje a namještaj koji odgovara bojom i stilom nabavljen je uglavnom u Ikei. Također, jedino u ovoj prostoriji u stanu korištena je crvena kao detalj i dekoracija na okvirima slika te šarmantnom stolnom satu – napominje Tina. U stanu se nalazi i manja gostinjska soba, jednostavno opremljena namještajem većinski kupljenim u Ikei te ormarima rađenim po mjeri kod stolara.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:23