ARHITEKTONSKI STUDIO NFO

Projekt futurističkih vila Terra Nostra u Istri

Vile u općini Svetivinčenat osmislio je mladi tim arhitekata iz nagrađivanog studija NFO, svaka će imati 260 kvadrata, vanjski vazen te wellness i saunu na krovu.

U malome mjestu Juršići u Istri, prema projektu biroa NFO, gradit će se projekt Terra Nostra, naselje od pet vila suvremene arhitekture. Riječ je novitetu u turističkoj ponudi i na tržištu nekretnina jer će vile biti drugačijeg stilskog izričaja od onih koje se kod nas uglavnom grade, ništa nalik tradicionalnoj gradnji u Istri, nego u duhu arhitekture današnjeg vremena.



Naime, u Hrvatskoj se može za najam naći prekrasnih vila na obali i u unutrašnjosti, ali koje izgledaju kao stare kuće, te poneku pojedinačnu suvremenu vilu. Do sada nismo imali malo turističko mjesto koje izgleda kao iz svjetskih časopisa za arhitekturu.

Mlađi, ali etablirani biro NFO, koji stoji iza ovog projekta, ove godine nominiran je za prestižnu svjetsku nagradu “Mies van der Rohe” za Slomljeni pejsaž - spomen obilježje Gordanu Ledereru koji su radili u suradnji s kiparom Petrom Barišićem.

Brojne nagrade

Krajem prošle godine napravili su hvaljenu kuću GRN na Jarunu, autori su rekonstrukcije javnih objekata u Kampu Mon Perin, trga u Crikvenici, projekta za uređenje Malinske i drugog. Već sa svojim prvim realiziranim radovima, kao što je bila kuća Vertikalni aneks u Pakoštanima, osvojili su nominaciju struke za nagradu “Drago Galić” za stambenu arhitekturu za 2012. godinu.

Projekt Terra Nostra arhitektonski biro NFO izradio je za investitora društvo SDMS d.o.o. Juršići su mirno malo mjesto, u općini Svetvinčenat, koje već ima naselje novijih turističkih vila. Tu će se uskoro graditi i dio s pet vila, veličine svaka oko 260 kvadrata s bazenom i uređenim dvorištima. Projektirana su dva tipa vila - Vila L i vila Z.


- Vila Z ima pročelje od vidljivog betona u kombinaciji s drvetom i vanjskim oblogama terase. U planu su dva objekta ovog tipa. Vila L kombinira dva tipa materijala. U jednoj varijanti to je istegnuti lim u kombinaciji s vidljivim betonom, u drugoj istegnuti lim s oblogom od kamena. Vila L će biti tri - kaže arhitektica Kata Marunica, koja je s arhitektom Nenadom Ravnićem osnivačica biroa.

Debeli hlad

Villa L izgleda kao sastavljena od dva volumena L oblika, složenih jedan na drugi. Natkrivena terasa nalazi se ispod volumena prvog kata. Između volumena se nalazi i atrij koji služi za prirodno provjetravanje i osvjetljenje dnevnog boravka. Vila Z sastoji se od longitudinalnog volumena kuće podijeljenog na tri djela - dnevni boravak s blagovanjem i kuhinjom, spavaće sobe i servisni dio kuće s garažom. Savijanjem volumena kuće arhitekti su formirali prilazni dio prema ulici, odnosno zelenu oazu s bazenom u dubini parcele. Dio kuće sa spavaćim sobama odignut je od terena i tako ispod nastaje natkrivena terasa s bazenom te se istovremeno na nju otvara dvoetažni dnevni boravak koji se nalazi u središtu kuće.



- Veliki naglasak stavljen je na kreiranje natkrivenog vanjskog prostora jer je on u kućama, koje se pretežno koriste ljeti, zaista ekstenzija boravka i najfrekventnije mjesto tijekom cijelog dana. Bilo nam je važno stvoriti “debeli hlad”. Također smo odlučili i bazen dijelom uvući u taj natkriveni prostor kako bi se stvorio ugodan mikroambijent za vrućih mjeseci - objašnjava Kata Marunica.

Osim vanjskih bazena svaka vila ima još jedan manji bazen na krovnoj terasi za mali wellness/saunu kako bi boravak u kući i za hladnijih mjeseci bio ugodan. U okružju vila mnogo je zelenila.



- Smatramo da kvalitetno hortikulturno oblikovanje okoliša uvelike pridonosi ambijentalnoj vrijednosti cijelog kompleksa, što je prečesto zanemaren aspekt - kaže Nenad Ravnić.

Malo naselje izgledom je u duhu vremena.

- U osnovi mi ni ne znamo projektirati suprotno od duha vremena u kojem živimo, tako da smo bili zadovoljni s projektnim zadatkom koji nije inzistirao ni na kakvom lažnom tradicionalizmu, što je često slučaj ne samo kod investitorskih upita, nego i kod prostornih planova koji često smjernicama za oblikovanje ograničavaju gradnju u duhu današnjeg vremena. Na sreću, u Općini Svetvinčenat, u sklopu koje su Juršići, ostvarena je jako dobra suradnja - rekao je Nenad Ravnić.



Jedna trgovina

Juršići su mjesto na jugozapadu poluotoka Istre u kojima se nalazi očuvana crkva sv. Franje Asiškog, izgrađena 1874. godine. Juršići su malo mjesto s trgovinom za svakodnevnu nabavu. U okolici su već izgrađene kuće za odmor koje će s ovim budućim vilama činiti ugodno naselje za odmor, aktivni turizam ili uživanje u gastronomiji i obilasku obližnjih vinograda.

Čitav projekt zamišljen je kao poveznica između građevinskog poduzeća SDMS d.o.o koje je investitor te potencijalnih međunarodnih kupaca ekskluzivnih nekretnina u Hrvatskoj. Cilj je investitora izgraditi i ponuditi luksuzne vile koje bi služile kao kuće za odmor, a ujedno bi bile i investicijska prilika za kupce.
Arhitekte pitamo jesu li lako svoje ideje usuglasili s onima investitora projekta.




- Imali smo sreću da je investitor SDMS d.o.o. vrlo senzibiliziran prema suvremenom arhitektonskom izričaju i da su nam se u tom aspektu želje poklopile. Cilj investitora bio je dobiti specifično naselje koje će odudarati od trenutne ponude na tržištu. Na taj zadatak bilo je zadovoljstvo odgovoriti. Naša težnja bila je stvoriti ugodne prostore koji mogu odmor samom arhitekturom učiniti boljim - kaže Kata Marunica.

Projektna dokumentacija za naselje je u izradi, a realizacija čitavog projekta u planu je unutar iduće dvije godine.

- Smatramo da ima puno ljudi koji bi odabrali ovakav tip kuće za odmor. Naravno, investitor je proveo određena istraživanja na našem i inozemnom tržištu i rezultati su dobri - zaključuje Nenad Ravnić.

Foto: Neja Markičević / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:21