DALMATINSKA KUĆA ZA ODMOR

Proširenje i redizajn kuće u okolici Trogira

    AUTOR:
    • Projektni ured 4uHa

  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2019. u 21:53

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Mi ćemo danas našu pažnju dati jednoj posebnoj morskoj kući. Riječ je o proširenju i redizajnu kuće za odmor u okolici Trogira. 

U zimskim mjesecima more odmara. Obnavlja svoje mirne uvale i oštre stijene. Plaže su ispunjene samo šumom valova, zalasci sunca su puno tiši i spektakularniji, a lijepe morske vile spavaju zimski san, ne bi li se pripremile za nadolazeće ljeto. Neke od njih uplate i tretmane arhitektonskog i dizajnerskog uljepšavanja. Da budu fit, lijepe i sređene do ljeta. Ispod kule Kamerlenga, cili Trogir ide spati, a naša kuća za odmor nima sna ni mira, odlučila se uljepšati. S tim stihovima možemo početi naš obilazak prizemlja od 60 kvadrata.

Poštujući želje investitora,  osmislili smo interijer čija je glavna tema kombinacija tradicije, modernog i morskog života. Odlučili smo se za tradicionalne i dosta logične materijale -  kamen i drvo  -  te ih jasno naglasili kroz sam dizajn.

Tako je kamen postao središnji dio „glavnih“ zidova u svim prostorijama, dok smo drvo hrasta koristili kroz moderne, čiste i jednostavne linije kuhinjskih ploha i elegantnog konzolnog stepeništa.

Sve smo začinili, osim mediteranskim mirisnim biljem, crnim i metalnim elementima – modernom ogradom, šipkama u prostoru i rasvjetom.

Plavom i bež bojom zavjesa reinterpretirali smo igru morskih valova i pijeska, maslinasti elementi u prostoru, poput modernih sanitarija,  podsjećaju na neobrane masline, a zidne obloge pričaju svaka svoju morsku „štoriju“ -  podne keramičke pločice podsjećaju na zlatne pješčane obale, zidne kuhinjske su moderna verzija kamenog zida i oblutaka, dok su svi detalji u ulozi primorske vegetacije.

Kupaonica i sauna dijele  otvor, odnosno izlaz na terasu s bazenom i jacuzzijem, zbog čega smo  koristili smo staklene klizne stijene,  ne bi li danje svjetlo prodrlo i u najprivatnije kutke doma.

 

Važan element u uređenju odigrala i rasvjeta, koju smo naglasili crnom bojom. S druge strane, sakrivanjem LED traka, stvorili smo intiman romantičan ambijent, spremna za tople, ljetne večeri uz čašicu, dvije dobrog dalmatinskog vina.

Do sljedećeg čitanja,

Vaš tim 4UHA.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili [email protected]

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

 

Izdvajamo

Iz drugih medija