Hit kuća

Raskošna koliba usred Gorskog kotara

Doručak u društvu vuka, mede, risa …

Mladi bračni par iz Zagreba na prvi se pogled zaljubio u pitoreskno mjesto Hlevci u kojem su naposljetku sagradili čarobnu drvenu kuću inspiriranu onom iz filma ‘Bodyguard’.

Ovdje je najglasnija tišina. Toliko zna biti tiho i mirno da vam šumi u ušima. Jeste li ikada doživjeli to? Vjerujte mi, u ovom stresnom i bučnom vremenu to je jedan od najljepših osjećaja. Tek ponekad, ovisno o godišnjem dobu, čuje se zvuk vjetra, kiše ili ptica, dok ćete zvuk automobila rijetko čuti, zapravo gotovo nikada. Možda jedino ako netko baš vama dolazi u posjet.

Ukratko, ako se nešto može nazvati rajem na zemlji, to je definitivno ovaj kraj – govori nam mladi bračni par iz Zagreba dok zadivljeno stojimo ispred njihove kuće u Hlevcima, pitoresknom mjestu u blizini Ravne Gore, u samom srcu Gorskog kotara. Bajkovita kuća prostire se na 200 četvornih metara, sagrađena je od smreke i jele, drva koja se tradicionalno koriste za gradnju kuća u ovom dijelu Hrvatske.

Profil
Vlasnici:
bračni par iz Zagreba
Lokacija:
Hlevci, pokraj Ravne Gore, Gorski kotar
Info:
kuća na tri etaže koja ima 200 četvornih metara okružena gustom šumom. Pokraj kuće se nalazi i sauna

Okružena samo gustom borovom šumom, odmah nas je podsjetila na one divne kolibe koje godinama gledamo u raznim filmovima. Sjetite se samo filma “Bodyguard” i predivne drvene kuće u koju Kevin Costner odvodi Whitney Houston kako bi je sakrio od pomahnitalog obožavatelja… Ajde, priznajte, koliko ste samo puta pomislili – joj, da mi je jedna takva kuća… A upravo tako nekako krenula je i priča o ovoj kući koju su vlasnici službeno nazvali Čarobna koliba… jer ona to zaista i jest…

– Suprugu i meni oduvijek su se sviđale raskošne i tople kuće iz američkih filmova i znali smo da jednog dana moramo i sami imati jednu takvu.

Dugo smo tražili idealno zemljište, idealnu lokaciju. Prošli smo cijelu Hrvatsku, ali jedino nam se u Hlevcima dogodila ona famozna ljubav na prvi pogled. Kuću smo počeli graditi 2007. godine. Sama gradnja trajala je samo sedam mjeseci, ali je uređenje potrajalo malo dulje. Opremali smo kuću malo-pomalo, nismo htjeli žuriti i raditi površno.

Željeli smo da svaki centimetar bude po našem guštu, onako kako smo željeli i maštali – priča simpatična vlasnica i dodaje da im je gradnja njihove drvene kuće bila genijalno iskustvo. Naime, do tada nisu ništa znali o gradnji drvenih kuća, a onda su praktički u nekoliko mjeseci postali pravi stručnjaci. – Obožavamo drvo kao materijal, ali o drvenim kućama nismo previše znali, a sada znamo sve jer smo sudjelovali u svakom koraku gradnje.

Sami smo osmislili tlocrt kuće, raspored prostorija, interijer i eksterijer. Najveći problem kod gradnje predstavljalo nam je to što dosta stvari koje su nam zatrebale u procesu nismo mogli kupiti u Hrvatskoj. Primjerice, kvalitetnu zaštitu koja je nužna kod drvenih kuća od smreke i jele u Hrvatskoj se gotovo uopće ne može naći. U Americi, Njemačkoj, pa čak i u Sloveniji postoje brojne firme koje se bave isključivo drvenim kućama, a kod nas je to prva rijetkost.

Vlasnici su sami, po svojim željama i potrebama, osmislili tlocrt, raspored prostorija te interijer i eksterijer

Pretpostavljamo da je to zato što kod nas postoji tradicija gradnje hrastovih kuća, pa je kuća od smreke i jele područje koje još treba istražiti i formirati – objašnjavaju vlasnici, koji su nakon iskustva gradnje vlastite drvene vikendice odlučili otvoriti tvrtku koja se bavi gradnjom drvenih kuća i kojoj je glavni cilj pomoći ljudima s problemima, s kojima su se i oni sami susretali prilikom gradnje. Na pitanje kako je živjeti u drvenoj kući i koliko je to zaista idilično, mladi par sa smiješkom odgovara: – Idilično je. Ali morate voljeti drvo. Naime, drvena kuća nije za sve. Neki ljudi ne mogu podnijeti određene stvari koje ona nužno nosi.

Recimo, normalno je da će drvo pucati s vremenom. Nama se to događa i uopće nam ne smeta. Pa savršenstvo je u nesavršenosti, zar ne? Važno je da svoju drvenu kuću redovito održavate. Nadalje, prije gradnje obavezno predvidite gdje će vam biti instalacije, jer kasnije nema mijenjanja. Što se tiče održavanja u unutrašnjim prostorijama, tu je stvar vrlo jednostavna. Samo voda, krpa i to je to – ističu vlasnici koji su ovo ljeto odlučili da će svoju idiličnu vikendicu iznajmljivati.

Zasad su im gosti bili uglavnom stranci, a svi su od reda bili oduševljeni Čarobnom kolibom koja je predviđena za boravak osmero ljudi. Iako nas rijetko kad oduševi raspored prostorija, ovdje je upravo to bio faktor koji nam se najviše svidio. Iako je 200 kvadrata dosta, kuća djeluje puno veće. Tako je prizemlje kuće rezervirano za prostranu kuhinju u retro štihu u kojoj dominiraju peć na drva i golemi kuhinjski otok sa starinskim posuđem koje visi sa stropa. – Većinu stvari koje ovdje vidite kupili smo na Hreliću i po raznim buvljacima u inozemstvu, nešto smo naslijedili, a nešto su nam poklonili prijatelji.

Želja nam je bila da sav kuhinjski pribor, kao i namještaj, stvori u nama, a sada i u našim gostima, dojam kao da boravimo u kakvoj grofovskoj kući stotinjak godina u prošlosti. Od svih prostorija u kući, gosti često baš za kuhinju kažu da im odiše posebnom energijom, da ima specifičan interijerski karakter i pečat – kaže vlasnica, koja je prema našem skromnom mišljenju vrlo uspješno od kuhinje napravila mini repliku onih divnih selskih interijera koji u Hrvatskoj danas, nažalost, sve više žive samo u našim sjećanjima, kada smo kao mali išli baki koja nam je kuhala mlijeko u točkastom lončiću dok je sama mijesila tijesto za kruh ili radila domaću koru za pitu.

U prizemlju kuće nalazi se još mini ostava, svojevrsno spremište za sve one stvari za koje već uobičajeno ne znamo gdje bismo ih smjestili. To su metla, perilica rublja, usisavač, držač za rublje… Na prvom katu su dvije spavaće sobe pomno uređene za ugodan šumski san. Svaka je soba uređena individualno i unikatno do najsitnijih detalja, a vlasnik je sam napravio određene komade namještaja. Logično, i ovdje prevladava drvo, a ono što nam je posebno privuklo pažnju jest starinska posteljina, ručno izvezena.

Većina stvari u kolibi kupljena je na Hreliću i po raznim buvljacima u inozemstvu, nešto su vlasnici naslijedili, a puno toga poklonili su im i prijatelji

Osim soba na ovoj etaži je i kupaonica s WC-om i tušem te centralni dio kuće – prostrani dnevni boravak s kaminom i ugodnim sjedećim namještajem, kao i blagovaonica s osam sjedećih mjesta. – Tu provodimo najviše vremena, opuštamo se, pijemo čaj, odmaramo se, čitamo knjige. Najbolje je zimi, kada upalimo vatricu u kaminu i kroz prozor gledamo kako pada snijeg. Joj, da znate kakav snijeg tu pada… Nema takve bjeline u Zagrebu – pričaju i dodaju kako cijeli prvi kat i prizemlje imaju podno grijanje za potpunu ugodu.

Kuća je tako napravljena da se s prvog kata može izaći na prostranu terasu, nešto kao dnevni boravak na otvorenome, na kojoj je vanjski kamin i ugodan prostor za sjedenje i druženje s obitelji ili društvom. I baš kada smo pomislili da bolje ne može biti, vlasnici su nas pozvali na treću etažu, a kad tamo – galerija namijenjena zabavi! Biljarski stol, TV, PlayStation, sjedeća garnitura… i tulum može početi! A da ne spominjemo koji se sjajan pogled na Gorski kotar pruža iz ovog dijela kuće… Na ovoj etaži još se nalaze dvije sobe i kupaonica.

Uz sve ovo, Čarobna koliba je jedna od rijetkih naših reportaža gdje se jednostavno nismo mogli odlučiti što nam je bolje – interijer ili eksterijer. Obično to vrlo lako možemo, ali ovdje je bilo zaista vrlo teško… Naime, koliko god nas je unutrašnjost kuće ostavila bez daha, toliko je identična reakcija bila na vanjski bazen okružen netaknutom prirodom, u kojem možete nesmetano uživati uz zvukove omiljene glazbe, kao i finska sauna koja će odmoriti svaki atom tijela od gradske buke i svakodnevnog stresa i koja toliko dobro izgleda da će čak i oni koji ne vole saunu sigurno zaviriti u nju.

Ako ništa drugo, barem iz znatiželje. – Kuća je smještena u apsolutnoj oazi mira s okućnicom od 6000 kvadrata. Svako godišnje doba donosi svoje radosti. Ljeti se uživa u inspirirajućim mirisima lavande, boćanju i roštiljanju u za to posebno uređenom prostoru okućnice. Zimi se, pak, bezbrižno prepušta snježnim radostima. Tako je to kada radite s ljubavlju… Nekako sve spontano savršeno ispadne – zaključuju zadovoljni vlasnici.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:59