U POSJETU

Raskošna vila skrivena unutar bloka zgrada u Gajevoj ulici

Vodimo vas u vilu iz 20-ih godina, definitivno najposebniji objekt u Zagrebu

U samom središtu Zagreba, par minuta hoda od Trga bana Jelačića, nalazi se jedinstvena kuća koja se nedavno pojavila na tržištu nekretnina. Vila iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, koja izgleda kao kuće koje se mogu vidjeti na početku Tuškanca, smještena je unutar bloka zgrada u Gajevoj ulici.

Tu je vilu s vrtom sagradila poznata tvrtka Hönigsberg & Deutsch, arhitektonski i graditeljski ured koji su osnovali Leo Hönigsberg i Julio Deutsch. Oni su bili autori mnogih građevina u središtu Zagreba nastalih početkom 20. stoljeća. Vilu su 1920. godine sagradili Anka i Karlo Margetić. Karlo Margetić je u Lužanu u zapadnoj Slavoniji držao mlinove te je ušteđenim novcem želio osigurati starost supruzi i sebi. Preselili su u Zagreb i kupili od obitelji Vidrić (obitelj pjesnika Vladimira Vidrića) zgradu trokatnicu u Gajevoj ulici, koju su iznajmljivali, a u njenom su dvorišnom dijelu dali za sebe sagraditi vilu s vrtom.

POGLEDAJTE VIDEO!

BEZ BUKE

Iako su kuću gradili za svoje potrebe, a zgradu kupili kako bi je iznajmljivali, živjeli su u prostranom stanu s pogledom na ulicu i vrt, a vilu su prepustili na korištenje svojim rođacima. Ovdje je stanovao dr. Ljubomir Maraković, hrvatski katolički književni kritičar i urednik “Hrvatske prosvjete” između dva rata. Njegov je učenik, dok je službovao u Banjoj Luci, bio blaženi Ivan Merz te je u kući sačuvana prepiska Marakovića, ali i drugih članova obitelji s Merzom, Stepincem, Šeperom, Vladimirom Nazorom, Annie Christitch i brojnim drugim hrvatskim književnicima tog vremena.

Karlo Margetić je umro u 1945. godine. U vremenu koje je slijedilo, Anki Margetić nacionalizirana je ulična zgrada, s time da je dobila stanarsko pravo u stanu u kojemu je bila i zadržala vlasništvo vile u vrtu koju je darovnicom prenijela na svojeg nećaka 1965. godine. Tako je ova vila od svoje izgradnje 1920. godine pripadala jednoj obitelji u tri generacije, a sada traži nove vlasnike koji bi joj vratili puni sjaj.

Do kuće, koja je okolnim zgradama savršeno zaštićena od buke s ulice, dolazi se kroz haustor ulične zgrade koji završava na dvorištu. Preko mosta dolazi se do volte koja preko vrta vodi do kuće ispred čijeg je ulaza proširenje “patio”. Ovdje se stepenice spuštaju u vrt.

U kuću se ulazi kroz predsoblje koje vodi prema salonu - hali, a potom kroz tipična donjogradska vrata ulazimo u dnevnu sobu - blagovaonu i dalje kroz druga dvostruka vrata u prostranu radnu sobu te kroz treća dvostruka vrata dalje u spavaću sobu. Blagovaona i spavaća soba proširene su elegantnim erkerima, a zajedno s radnom sobom čine frontu prema vrtu u koji se gleda kroz visoke dvostruke prozore. Spavaća soba ima izlaz na veliku kupaonicu do koje se može doći i hodnikom koji u nju vodi iz salona.

JEDINSTVENO

Nakon ulaza u kuću jedan se dio odvaja na desnu stranu - tu je velika kuhinja, dugačka smočnica i nekadašnja djevojačka soba, za dvije djevojke i toalet. Na jednom je zidu ostao uređaj koji pokazuje iz koje se sobe zvoni posluzi. Čitava je kuća uglavnom ispunjena autentičnim namještajem. U salonu su oko ognjišta starinske fotelje, u sredini engleski tronožni stolić s tri fotelje, police s knjigama, pisaći stol i glasovir. Jedna vitrina ispunjena je ručno rađenim kositrenim vojnicima. Na podu su svileni starinski tepisi, a zidovi su pokriveni tapetama. Slično je i u dnevnoj sobi i blagovaonici, sve je puno raznih detalja kao što su vaze, posude, ukrasi. U radnoj sobi nalazi se barokna garnitura od stola i tri fotelje koja predstavlja obiteljsko nasljeđe od feldmaršala Svetozara Boroevića.

Vintage duh se osjeća i u kuhinji koja je zarobljena u prostoru i vremenu, uz mnogo šarma koji mogu osjetiti oni koji vole duh starine.

- Kuća ima središnji stambeni prostor veličine od oko 180 četvorna metra. Postoji i uređeni stambeni prostor veličine 90 četvornih metara u potkrovlju te ogroman podrum s prozorima koji treba urediti. Vrt je veličine 700 kvadrata. Riječ je o doista jedinstvenoj nekretnini - kaže Lennart Pukšec, vlasnik agencije Aerolit, koja zastupa vlasnike.

ŠKRINJA S BLAGOM

U velikom vrtu nalaze se dva golema stabla crvenolisne bukve koja su pod posebnom zaštitom Ministarstva kulture, jedna breza u kutu vrta te lovor. U središtu vrta je rondela s ružama, a u uglovima lijeha posađene su hortenzije. I vrt, kao i kuća, treba obnovu. Zanimljivost je da je u ovoj vili sredinom 90-ih sniman film “Fergismajniht” Jakova Sedlara s Enom Begović, a potom i još nekoliko filmova.

- Ovu vilu, koja je za mene koji se niz godina bavim nekretninama bila otkriće, jer je kao jedna netaknuta škrinja s blagom, vidim u budućnosti, kad nađe nove vlasnike, kao idealnu za veleposlanstvo, polikliniku ili za jednu obitelj koja bi tu mogla urediti nevjerojatno lijepo stanovanje u samom centru - rekao je Lennart Pukšec, ekskluzivni zastupnik.

O cijeni ove nekretnine vlasnici nisu željeli govoriti. No logična pretpostavka je da bi mogla imati cijenu kvadrata sličnu boljim stanovima u strogom središtu hrvatske metropole.

Više informacija zatražite putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 09:25