STAN OD 65 KVADRATA

Razigrani dom modne dizajnerice

 

Skladištenje je najveća zagonetka modernog stanovanja, a ormari za skladištenje najveći su problem svakog stana. Prema Google trendovima, broj upita poput #ideje za pohranu odjeće" i #ormari za cipele" iz godine u godinu raste, a nedavno renoviran stan u Barceloni, u tom bi slučaju ušao u kategoriju #storage porn. Klijentica modna dizajnerica željela je kvalitetno rješenje ormara za odjeću, cipele, modne dodatke, sportsku opremu i još mnogo toga, a arhitekati su potpunu izmijenili originalni izgled apartmana i stvoriti ugradbenu jedinicu za pohranu, koja je ujedno pregradni zid, ugradbeni ormar i vrata spavaće sobe.

Osim toga, navikli smo da su španjolski interijeri prozračni i topli prostori, suzdržanih tonova s naglaskom na prirodno svjetlo i prekrasnu povijesnu arhitekturu. No, ovaj je stan u centru Barcelone uređen izvan svih očekivanja. Interijer je dizajniran u razigranoj šarenoj maniri svijetlih pastelnih tonova, a okrugli su oblici nadahnuti art deco trendom, koji je danas ponovo popularan.

Španjolski studio Colombo i Serboli Arhitektura stoji iza obnove stana s fotografija smještenog u Bornu najstarijem dijelu Barcelone, u zgradi iz 13. stoljeća. Izvorni je raspored obuhvaćao ukupno tri sobe od kojih su dvije bile svijetle s pogledom na ulicu, a treća, ulazni prostor, dnevni boravak i kuhinja u tamnom dijelu stana. Novim uređenjem potpuno je izmijenjen izvorni tlocrt. Također, grandiozne proporcije starog stana s četiri metara visokim svodovima i ogromnim prozorima su vraćene, a svi postojeći zidovi srušeni, osim jednog nosivog smještenog uz spavaću sobu.

Ključni dio projekta i jedina dodana pregrada je tamnoplava jedinica za pohranu koja dijeli ulaz od dnevnog prostora, pretvarajući hodnik u maskirani walk-in ormar izrađen po mjeri i ističe monumentalne proporcije izdvojenih prostora.

Prozračni prostor dnevnog boravaka i kuhinje koristi svjetlo dvaju velikih balkonskih prozora s očuvanim i obnovljenim drvenim sjenilima. Lažni su stropovi uklonjeni i ističu katalonske svodove i stropove s drvenim gredama. Otvorena kuhinja ima zaobljeni poluotok sa sudoperom i perilicom posuđa, a kuhinjski su ormarići u toploj sivoj boji sa starim mjedenim ručkama.

Foto: Roberto Ruiz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:45