TRŽIŠTE DANAS

Razlike između nekretnina na obali i u unutrašnjosti

Za kuće prednjači Dubrovnik s traženom cijenom kvadrata od 3687 eura. Slijede ga Split sa 2558 eura po metru kvadratnom te Opatija sa 2227 eura

Poreč je u lipnju na oglasniku Crozilla.com bio jedini grad u kojemu su prosječne oglašavane vrijednosti kuća bile više no vrijednosti stanova, a razlika je iznosila tek 11 eura po metru kvadratnom. Razlike u cijenama kvadrata u lipnju su se pružale sve do iznosa od 921 eura za koliko su u Opatiji stanovi bili skuplji od kuća.

Analiza oglasa za kuće koje su se u lipnju prodavale putem Crozilla.com pokazala je kako je prosječna oglašavana cijena, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, u Bjelovaru iznosila tek 438 eura, dok su tamošnji stanovi bili 38 posto skuplji. Tolika je razlika bila i u Osijeku u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražio 601 euro. U Slavonskom Brodu stanovi su oko 22 posto skuplji s cijenom za kvadrat od 647 eura.

ZAGREB

Nadalje, iznos od 762 eura za kvadratni metar predstavlja prosječnu oglašavanu cijenu varaždinskih kuća koje su u lipnju bile preko 35 posto jeftinije od stanova.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je osjetna razlika vidljiva i u Zagrebu u kojem se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1330 eura, dok su stanovi bili skuplji za 680 eura po četvornome metru.

Najviše prosječne vrijednosti kuća su u gradovima diljem obale, a pritom i dalje prednjači Dubrovnik s cijenom kvadrata od 3687 eura. Slijede ga Split sa 2558 eura po metru kvadratnom te Opatija sa 2227 eura. Dubrovačke su kuće u lipnju bile tek 3,2 posto, odnosno 123 eura po kvadratu jeftinije od stanova, u Splitu razlika u cijenama iznosi 417 eura, a u Opatiji čak 921 euro.

U lipnju se, prema oglasniku Crozilla.com, u prosjeku tražilo 1986 eura za kvadrat kuće u Poreču

PULA I RIJEKA

U Šibeniku se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1510 eura što je 633 eura manje nego za kvadratni metar stana. Osjetna razlika od 606 eura, odnosno gotovo 27 posto, vidljiva je u Zadru gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1656 eura.

Najmanja lipanjska razlika u cijenama, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježena je u Poreču gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1986 eura, što je 0,6 posto, odnosno 11 eura po kvadratu skuplje od stanova.

Vir, Poreč i Zadar najviše pretražuju stranci na oglasniku Crozilla.com

Za kvadrat kuće u Puli i Rijeci u prosjeku se tražilo oko 15 posto manje no za kvadrat stana, pa je cijena pulskih kvadrata oglašavana po 1491 euro, a riječkih po 1280 eura.

Među povoljnijim se gradovima za kupnju kuće na obali nalazi i Senj s prosječnom traženom cijenom kvadrata od 1211 eura.

- Cijene kuća na području Senja, Svetog Jurja, Karlobaga, Cesarice, Ribarice u prosjeku se kreću od 500 do 1200 eura po metru kvadratnom - rekao je Ivan Bižanović vlasnik i prokurist agencije Lika nekretnine d.o.o., te dodao kako se najviše prodaju kuće po cijeni od 700 eura po kvadratu.

Iznos od 762 eura za kvadrat je prosječna oglašavana cijena kuća u Varaždinu, koje su 35 posto jeftinije od stanova

KARLOBAG

Potražnja je, kako kaže, velika za kućama u prvom redu do mora, koje se prodaju po 2000 eura po kvadratu, no, na žalost, takvih nema dovoljno na tržištu. Bižanović kaže kako je na tom području i jako malo novogradnje, većinom su tu kuće stare od 30 do 150 godina, a pritom više cijene postižu starije kamene kuće, posebno one s kamenim zidovima debljine i do 1 metra.

- Potražnja je za kućama s okućnicom, s puno zelenila, parkirnim mjestom i malim vrtom, i takve se kuće prodaju po 800 do 1000 eura po kvadratu. Karlobag postaje sve traženiji posebno srednjoj generaciji i starijim osobama, jer je manje mjesto, pa nema velike buke i gužvi, kao niti nekih velikih sadržaja za mlade, a pritom je uglavnom riječ o Zagrepčanima, Nijemcima, Austrijancima i Mađarima - dodaje Bižanović.

HIT STRANCIMA

Najveća potražnja za kućama na Viru

Najtraženiji gradovi za kupnju kuća u lipnju su na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bili Zagreb, Osijek, Vir, Zadar i Poreč. Potencijalni kupci iz inozemstva najveći su interes pokazali za kućama koje se prodaju na Viru, u Poreču, Zadru, Vodicama i Crikvenici, a u najvećem su broju potencijali kupci dolazili iz Njemačke, Švicarske, Slovenije i Austrije.

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media, Ivo Ravlić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:06