VAROŠ

Renovacija stana od 45 m2 u staroj kamenoj kući u Splitu

 

U tihom dijelu splitskog Varoša, na idealnoj lokaciji, samo pet minuta od Vidilice i povijesne Marmontove ulice, a usto svega deset minuta od prve plaže, nalazi se 200-tinjak godina stara kuća. Dio njezine unutrašnjosti zauzima i stan Gradinski, renovirani kutak od 45 četvornih metara kao stvoren za odmor.



Popričali smo s njegovom vlasnicom Ivanom Gradinski koja nam je objasnila kako je preuredila stari i derutni prostor te ga pretvorila u udoban stan sa zanimljivim rješenjima. Kako to inače biva, preuređenje nije teklo sasvim glatko. - Kad smo došli u prostor, to je bila ljubav na prvi pogled, a na drugi hladan tuš! Kameni zid je na mjestima bio prekriven cementom s krupnim tucanikom, opeke prekrivene gletom, instalacije struje i vode nisu postojale, bile su grede s crvotočinom - objasnila nam je Ivana.



U stanu je bilo potrebno sanirati postojeće stanje, ispjeskariti što se pjeskariti dalo, a ostatak je potom prekriven knaufom koji je poslužio i kao kulisa za skrivenu rasvjetu kojom je istaknuta kamena struktura starih zidova. Podovi su prekriveni epoksi smolom koja se pokazala kao idealno rješenje za dobivanje neutralnog detalja u uređenju u kojem su već dominirali izvrsni elementi poput opeke, drva i kamena.

Uređenje stana trajalo je više od godinu dana, uz klasične borbe i pregovaranja s majstorima kojima nisu uvijek bile sasvim jasne Ivanine namjere i želje. U stanu se, naime, nalaze dvije prostorije koje dijeli betonski zid koji je, na čuđenje svakog majstora koji je ušao u prostor, namjerno ostavljen u izvornom obliku, i to s dobrim razlogom. S jedne strane taj je zid iskorišten za postavljanje kliznih vrata, a s druge funkcionira kao izvrsna podloga za ukrasne tanjure koji u prostor unose dašak tradicije u novom ruhu.





Prostrana kuhinja s velikim kuhinjskim otokom koji funkcionira i kao blagovaonski stol prva je prostorija koju vidite s ulaza. Cijela kuhinja izrađena je po mjeri, prema Ivaninim detaljnim nacrtima i skicama.

Objasnila nam je da se u Dalmaciji sve odigrava oko "spize" i stola pa ovakav koncept kuhinje omogućuje i kuharu da sudjeluje u komunikaciji s gostima i ima kontrolu nad "kužinavanjem". Pri osmišljavanju ovog važnog dijela stana Ivana je puno pažnje posvetila funkcionalnim detaljima poput skrivenih aparata, namjerno istaknute nape, velike željezne niše koja služi kao ostava ili, pak, ormara za posuđe s otvorenim policama.



Drugi dio apartmana zauzima spavaća soba koja se kliznim i preklopnim vratima može odvojiti od kuhinje i malog, ali udobnog boravka. Ukrasni detalji poput lijepih taburea pronađeni su na velikim sniženjima u Zari.









U boravku je smještena sofa koja se može pretvoriti u dodatni ležaj za dvoje, a sva posteljina koja joj je potrebna spremljena je u spremištu koje je sagrađeno u udubini od prozora. U prostoru se nalazi i mali radni kutak, a veliki garderobni ormar nasuprot sofi potpuno je obložen ogledalima u kojem se zrcale grede i stvara se dojam mnogo većeg prostora.





Kupaonica svojim izgledom i tamnim bojama odskače od ostatka prostora. Budući da u kupaonici ima pregršt dnevnog svjetla, Ivana je mogla ispuniti svoju dugogodišnju želju i urediti kupaonicu prekrasnim crnim mozaikom i crnim sanitarijama koje je uspjela pronaći preko interneta po prihvatljivoj cijeni.





Nadahnuće za uređenje ovog stana Ivana je pronalazila po raznim blogovima i forumima gdje je naišla na susretljivost i pomoć pri rješavanju pojedinih nedoumica. Samo uređenje prostora odličan je spoj namještaja i ukrasnih predmeta kako poznatih marki poput Zare Home, tako i dragocjenosti pronađenih u antikvarijatima, na tržnici, u Reto-centru ili čak u prirodi pa se tako u stanu može pronaći pravi panj ili, pak, detalji nastali zajedničkim kreativnim snagama Ivane i njezina supruga, kao što je, primjerice, lampa/vješalica nastala od odbačene lutke iz dućana.

Za kraj smo ju zamolili da izdvoji jedan poseban detalj ovog apartmana, a Ivana nas je iznenadila svojim odgovorom. - Najveća zanimljivost ovog apartmana je rasvjeta koja u kasnim satima daje poseban ugođaj. Prostor poprima potpuno novu dimenziju, sve je u toplo zlatnoj boji i jako umirujuće - naglasila je Ivana.

Foto: Vojko Bašić / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:16