MAKEOVER PROSTORA ZA PET

Renovacija stoljetne drvene kuće u Gornjoj Dubravi u 15 mjeseci

 

U Zagrebu, točnije u Gornjoj Dubravi pronašli smo kuću od 72 četvorna metra čija su povijest i priča zaista fascinantni. Ona je, saznajemo od vlasnika Željka Ključarića Kelčeca, sagrađena 1916. godine. To znači da ima 104 godine.

- Moj otac, prije 50 godina, dogradio je kupaonicu i hodnik s još jednom malom sobom, danas spavaćom sobom obojanom svijetlo plavom bojom. Taj dio je dozidan i danas ima fasadu. Kuća je nekada imala centralno mjesto u ondašnjem selu, Granešinski Novaki, što je vidljivo i po bunaru u dvorištu koji smo također obnovili i ukrasili cvijećem. U tom bunaru i dan-danas ima vode. To su vode sa Sljemena. Ispod kuće je stari podrum, u kojem je stalna temperatura oko 15°C u. Tu se nekada čuvalo žito, meso u masti i, naravno, vino - priča nam vlasnik koji je u renoviranje kuće, koje je trajalo 15 mjeseci, krenuo zajedno sa svojom obitelji. Kaže, u početku nisu imali strogo definiran smjer uređenja interijera. Međutim, kada se prostor očistio i ostali su sami goli zidovi, prostor ih je sam povukao da počnu osmišljati nastavak uređenja, tj. sam im je ponudio u kojem smjeru da krenu.

DOBAR SMJER

- Nit vodilja bile su stoljetne grede koje su na stropovima svih prostorija. Kada smo njih ‘oslobodili’ od stare lamperije (stavljene 70-ih godina prošlog stoljeća) i izbrusili ih, shvatili smo da imamo u rukama mali dragulj autohtone arhitekture seljačke kuće Prigorja. Tu smo se zagrijali da nastavimo slijediti taj smjer. Stare hrastove grede postale su nam vodič uređenja. Željeli smo modernu, pomalo ekstravagantnu kuću s elementima povijesti ovog kraja - pojašnjavaju vlasnik Željko i njegova supruga Valerija.

Inače, kuća se sastoji od malog hodnika, predsoblja, spavaće sobe, kupaonice, kuhinje, blagovaonice i raskošnog dnevnog boravka. Tu je i podrum u zemlji. Svaka prostorija je funkcionalna priča za sebe.

Intimna mjesta u domu poput spavaće sobe opremljena su jednostavno kako bi što bolje služila svrsi - odmoru vlasnika

PROSTRANO

- Tako, spavaća soba ima svoje osnovne elemente: bračni krevet, noćne ormariće, ormar i komodu. Nema TV-a jer smatramo da on ne spada u spavaću sobu. Kupaonica je mala i maksimalno je iskorišten prostor za sve što je potrebno za higijenu. Hodnik, koji je povezan s predsobljem, ima mjesto za cipele i kapute, kao i suvremene uređaje: perilica i sušilica rublja - pričaju i nastavljaju kako je kuhinja mala s otvorenim policama, što joj daje ugođaj većeg prostora i prozračnosti. Naravno, tu je i viseća okrugla napa te štednjak, perilica, hladnjak i radna površina. Blagovaonica je prirodni nastavak kuhinje s jedaćim stolom i vitrinom.

Nit vodilja uređenja bile su stoljetne grede koje se nalaze u svim prostorijama

- Na kraju dolazi prostrani dnevni boravak od 26 kvadrata! Tu smo zadržali autohtoni stil centralne prostorije u kući u kojem se najviše boravi. Prostrana kutna garnitura, stolić za kavu, TV, radni stol, ormar i lampa. Mislim da je to dovoljno. Treba prostora za disanje i odmaranje - opisuju i ističu da u njihovoj kući svaka prostorija ima svoju pastelnu boju.

- Svi stropovi su bijeli, ali spavaća soba je nježne plave boje, predsoblje i hodnik nježne zelene boje, kupaonica u ljubičastoj nijansi, u kuhinji i blagovaonici zidovi su svijetlo žute boje, a zidove u dnevnom boravku odlučili smo obojiti u sivo, što je poprilično neobično za seosku kuću, ali probali smo i mislim da nije loše ispalo - objašnjavaju.

Namještaj u kući je kombinacija svega, ima nešto kupljenih komada, ali većina je rađena po mjeri

Što se tiče materijala, puno je drva. Pod u spavaćoj sobi i dnevnom boravku je od hrastovine, a blagovaonica ima pod od parene bukovine. Na sjevernoj strani kuće stavljena je plastična stolarija, i to ponajprije zbog kiša i vjetrova sa Sljemena. Ostali dijelovi kuće (istok, jug i zapad) imaju isključivo drvene prozore i vrata.

Namještaj u kući je, otkrivaju vlasnici, kombinacija svega. Ima nešto kupljenog namještaja, ali većina je rađena po mjeri ili je preuređen stari namještaj. Kuhinja je kompletno rađena po mjeri.

Svi stropovi su bijeli, ali spavaća soba je nježno-plave boje, predsoblje i hodnik su nježnozeleni, kupaonica je u ljubičastoj nijansi, u kuhinji i blagovaonici zidovi su svijetložuti, dok su zidovi u dnevnom boravku sive boje

Foto: Neja Markičević /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 20:12