Odmah iza

Romantičan splitski kafić kojemu je već s vrata teško odoljeti

Neobične vruće čokolade, ružičaste limunade i mnogo cvijeća osnovni su aduti kafića koji svojim francuskim chicom i posebnošću ponude posljednjih mjeseci oduševljava stanovnike grada pod Marjanom, ali i brojne turiste.

Hej, dolazim, gdje je taj kafić?
- Odmah iza... Koliko smo puta vodili razgovore nalik ovome? Nađete li se u Splitu, budite precizniji, jer - moglo bi vas se pogrešno shvatiti - naime, na adresi Poljana Tina Ujevića 7 prije nekoliko mjeseci otvoren je kafić nadasve originalnog i simpatičnog naziva - "Odmah iza". Smješten u strogom centru grada podno Marjana, ovaj je kafić simpatično okupljalište u kojem se uživa u pozitivnoj atmosferi, lijepom uređenju, ali i inovativnoj ponudi o kojoj nam je više rekla vlasnica kafića Ivana Marinović.


- Osmislili smo vruće čokolade s mnogo dodataka, poslužene u fotogeničnim šalicama, i po tome postali jedinstveni u gradu. Uvrstili smo nove napitke i pića poput Rose Lemonade, koja su vrlo brzo postala pravi hit, a možemo se pohvaliti i kavom superiorne kvalitete k - otkriva vlasnica uz napomenu da je i uređenje interijera jedan od njihovih aduta. I doista, ovo mjesto od 60-ak četvornih metara osvojilo nas je na prvu, jer sam eksterijer daje naslutiti kakva nas ugostiteljsko-dizajnerska poslastica iza vrata očekuje. Naime, na ulazu se nalazi bicikl prepun cvijeća s pripadajućim putokazom, koji već s obližnje Cankareve poljane poziva u simpatičan i sladak svijet. Stilska poveznica s biciklom maleni je vrt do kojeg se dolazi kroz unutrašnjost, a u kojem dominira stari izvorni zid, prepun pukotina i nedostataka.


- Taj smo zid htjeli, upravo takav kakav on jest, dodatno naglasiti - ističe Ivana dok nam objašnjava kako je to postigla - zlatnim starinskim praznim okvirima i rasvjetnim lancem od malih žaruljica, koji prostoru daju dozu romantike i topline. Romantična ideja dodatno je naglašena visećim žardinijerama, cvijećem te pokojim svijećnjakom i ukrasnom krletkom. Kada se 2017. godine odlučila na otvorenje kafića, Ivana je za rekonstrukciju prostora angažirala arhitekticu Sašu Bui, no dizajn i cjelokupno uređenje osmislila je sama.


- Prostor u kojemu se "Odmah iza" nalazi, nekoć je bilo prizemlje stare dalmatinske kuće. S obzirom na to, cjelokupna renovacija i adaptacija u suradnji s konzervatorima bile su neizbježne, a poštovala se tradicija gradnje sukladne staroj splitskoj jezgri - dodaje vlasnica. Želja joj je bila, kaže, spomenute karakteristike uskladiti s francuskim chicom. Željela je da kafić odiše životom te da izgledom nije ni savršen ni besprijekoran, nego jednostavno poseban. Posebnost je svakako postigla, i to eklektičnim stilom.


Njega u ovom slučaju čine klasični, moderni, ali i vintage elementi u vidu zidnih poruka u zlatnim okvirima, zatim brojni cvjetni detalji, ali i mekani jastučići uz prozor koji gostima daju dodatan osjećaj ugode i opuštenosti.


Znajući koliko rasvjeta utječe na prostornu atmosferu, vlasnica je pozornost posvetila i LED reflektorima čije su fokusirane zrake svjetlosti usmjerene na stolove, dok šank osvjetljavaju tri visilice žute boje. Ugodnom ambijentu pridonose i dodatne stolne i podne lampe. Kad govorimo o bojama, prostorom prevladava namještaj u prljavo crvenim, bakrenim i smeđim tonovima, a zidovi su u kontrastnim tonovima nježne zelene i žute boje. Na pojedinim su mjestima vidljivi dijelovi nosivih zidova stare dalmatinske gradnje, na veoma zanimljiv način uklopljeni u cjelokupni ambijent. Na podu su, pak, pločice koje bojom i izgledom imitiraju izgled drva i zapravo su, smatra vlasnica, idealan spoj funkcionalnosti i sjajnog izgleda. Razni ukrasni detalji kupljeni su u popularnim trgovinama namještaja, ali skupljali su se i na kreativnije načine.


- Zlatni okviri su od starih obiteljskih goblena i slika, malu kolekciju čak sam i kupila od jedne gospođe preko oglasnika, a brojne sam ukrase izradila i sama. Tako su viseći oblaci nastali od sjenila za svjetiljke i poliesterske vate, a veliki viseći natpis "Odmah iza" sastoji se od stiroporske podloge ukrašene brojnim umjetnim ružicama, prepričava nam vlasnica kreativne korake koji su doveli do finalnog izgleda njezina kafića iz snova. Prateći svoju viziju, Ivana Marinović svojim je sugrađanima pružila ambijent u kojem svakodnevno uživaju. Njezin trud prepoznali su mnogi, pa je "Odmah iza" u rekordnom roku postalo omiljeno okupljalište mladih umjetnika, glumaca, sportaša, studenata, djevojaka koje pišu blogove, pa i posjetitelja starije dobi koji svoju prvu jutarnju kavu žele ispijati u lijepom, mirnom i opuštajućem ambijentu.

Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:18