Obnovljena kuća stara 100 godina

ROMANTIČNA KAMENA LJEPOTICA STARA 100 GODINA Skrivena od znatiželjnih pogleda u blizini Crikvenice

PROFIL

INFO: Villa Mea, obnovljena kamena obiteljska kuća građena 1927. s 250 kvadrata stambenog prostora i 400 kvadrata okućnice s bazenom
LOKACIJA: Križišće
PROJEKT: vlasnici
VLASNICI: braća Josip i Nenad Šlosar

Vila Mea skrivena je od znatiželjnih očiju i pruža savršen mir, a s obzirom na to da je građena prije 100 godina, vlasnici su je uredili u rustikalnom stilu i opremili starinama. Najveći joj je adut terasa s bazenom te ručno rađenim fontanama i vodopadima.

Još donedavno su svi putnici iz smjera Zagreba ili unutrašnjosti prema Krčkom mostu i Crikvenici morali proći kroz Križišće, naselje u zaleđu Kraljevice. No, nakon izgradnje obližnje trase autoceste A7, takozvane Kvarnerske autoceste, promet se ovim malim mjestom s jedva 100 stanovnika prilično prorijedio. Tako sada Križišće može biti idealna destinacija za miran odmor daleko od buke i užurbanosti za sve one kojima neposredna blizina plaže nije previše važna stavka.

Ovakav rasplet situacije na ruku je išao braći Josipu i Nenadu Šlosaru koji su 2014. ovdje dovršili višegodišnju obnovu nekadašnje kamene obiteljske kuće građene davne 1927. godine. Zahvaljujući trudu vlasnika, obitelji i poznanika, ona je pretvorena u Villu Mea namijenjenu za najam sa 250 kvadrata stambenog prostora i okućnicom koja se prostire na 400 četvornih metara.

- Prije uređenja prostor je bio vrlo zapušten i derutan te smo pristupili obnovi krova, zidova, podova, električnih i vodovodnih instalacija i kompletnom uređenju okoliša. Prvotna ideja i misao vodilja za uređenje ove vile bila je odmor nakon svakodnevnog iscrpljujućeg rada u obiteljskoj tvrtki naše uže obitelji. Kada je vila obnovljena i kada smo ugostili mnoge prijatelje i poslovne suradnike, na poticaj ljudi koji su u njoj boravili s vremenom se rodila i ideja o iznajmljivanju - prisjetili su se vlasnici koji su, kako bi postigli osjećaj topline i gostoljubivosti, kuću uredili u rustikalnom stilu.

Budući da je bio u vrlo lošem stanju, prvo je bilo potrebno potpuno obnoviti krov kuće, a za tu namjenu vlasnici su kupovali stari crijep u Istri i na Kvarneru kako bi krajnji izgled bio što autentičniji. Istim materijalom natkrivene su vanjske terase u koje su ugrađene i grede stare između 60 i 80 godina. S vanjskih i unutarnjih zidova uklonjena je žbuka kako bi se istaknuo kamen, a na fasadu je, tamo gdje je to bilo potrebno, ugrađen materijal iz lokalnog kamenoloma da se što lakše uklopi u postojeću strukturu kuće.

Da je bila riječ o prilično složenom zahvatu govori činjenica da je samo postupak skidanja žbuke, pranja zidova te fugiranja trajao otprilike godinu dana, dok je najkompliciraniji dio obnove bilo probijanje nosivih zidova za potrebe izmjene postojećeg tlocrta, s obzirom na to da su rađeni bez vezivnog materijala.

U prizemlju kuće sada se nalaze soba s kupaonicom, zaseban toalet te veliki otvoreni prostor koji obuhvaća blagovaonicu s ručno rađenim stolom za 10 osoba i masivnom policom za vina, drvenu kuhinju rađenu po mjeri i dnevni boravak s kaminom, a na katu su 4 opremljene dvokrevetne spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama. U prostoru prevladavaju prirodni materijali kamen, drvo i opeka, a većinom je opremljen restauriranim namještajem.

- Primjerice, velika vaza u kuhinji kupljena je za vrlo nisku cijenu kao otpisana roba zbog toga što je bila razbijena. Obnovili smo je koristeći silikon i mrežicu na koju smo lijepili školjke i morske kamenčiće, a potom smo za nju izradili i stalak od kovanoga željeza. Bijela vitrina u blagovaoni je pak stara 50 godina, dar je prijatelja i bila je puna crvotočina, te je najprije 10 dana stajala našpricana kemikalijama. Zatim smo ju adaptirali. I neka ogledala u kupaonicama su stara i otkupljena na buvljaku, a okviri koji su novi su ručni rad kao i većina keramičkih lustera u kući. Zatim hodnik koji vodi iz kuhinje prema spremištu sadrži različite starine poput bocuna, pila, kosa... Nešto je nađeno u kući, a nešto su nam poklonili susjedi i prijatelji - opisali su vlasnici postupak obnove starina.

I podovi u sobama napravljeni su na starinski način. Na drvene grede postavljene su daske, a na njih "seoski pod" od ariša, dok su podovi u prizemlju kuće i vanjskom dijelu načinjeni od "biber" crijepa i kamena.

Ograde u kući, dnevnom boravku, rukohvate te ulaznu kapiju od kovanog je željeza napravio otac vlasnika, prijatelj stolar proizveo je grilje, policu za vino, stol u blagovaonici te vanjske stolove i klupe, dok su vlasnici sami izradili sva vrata od suhe jelove građe dopremljene iz Gorskog kotara.

Veliki adut ove kuće je njezina bogato uređena okućnica koja se sastoji od dvorišta s velikim bazenom na kojem gosti najradije borave, ljetne lounge zone s tri terase, ručno zidanim roštiljem i pekom.

- Bazen se sastoji od tri dijela. Dječjeg bazena dubokog 40 centimetara, hidromasažnog dijela te ostatka dubokog 140 centimetara - ističu braća Šlosar koja u budućnosti imaju u planu ispumpati staru šternu i pretvoriti je u svojevrsnu spa zonu.

Poseban ambijent stvaraju fontane i vodopadi koje su također izradili vlasnici, a posađene su i različite vrste bilja poput kaktusa, ružmarina, lavande, lovor višnje i domaće čuvarkuće.

- Skrivena od očiju javnosti, Villa Mea pruža intimu i nezaboravan odmor u ovom mirnom mjestu. Njezini kameni zidovi ljeti nude bijeg od vrućina, a ako osvježenje ipak želite potražiti u moru, Uvala Scott udaljena je svega šest kilometara, kao i Kraljevica te Crikvenica na udaljenosti od 10 kilometara, koja osim šljunčanih plaža nudi i noćni život. I zimske su radosti nadohvat ruke s obzirom na to da je skijalište Platak udaljeno 30-ak kilometara od vile - zaključuju Josip i Nenad Šlosar.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:07