COOL MJESTO U OPATIJI

Roza, ali ne šećer, sladoled, ali ne i sladunjavost!

Na opatijskom Lungomaru pronašli smo retro slastičarnicu imena Abbazia, čiji projekt unutarnjeg uređenja potpisuje renomirana riječka dizajnerica Svjetlana Despot. Idemo tamo!

  • INFO: Slastičarnica Abbazio
  • LOKACIJA: Opatija
  • PROJEKT: dizajnerica Svjetlana Despot
  • KONTAKT: www.svjetlana-despot.com

Naišli smo na dva odvojena prostora, na mali kafić i suvenirnicu, sve zajedno u derutnom stanju. Investitori su imali ideju napraviti slastičarnicu koja funkcionira i zimi, s vidljivim 'show cookingom' za pripremu slastica. Slastičarnica Abbazia u Opatiji se prvenstveno bavi izradom i ponudom svojih kolača, ali nit vodilja cijelog projekta bila je želja da se osim toga u prostoru održavaju različita okupljanja i navečer nude fini kokteli - priča nam renomirana riječka dizajnerica Svjetlana Despot, koja potpisuje projekt unutarnjeg uređenja ove slastičarnice, a suradnik na projektu je mlada arhitektica Martina Babić.

Dodaje da se radi o svega 47 m2 unutarnjeg prostora i 110 m2 terase.

- Slastičarnicu smo projektirali tako da osiguramo optimalno korištenje malog prostora koji se može lako transformirati u slučaju okupljanja većeg broja ljudi. U prvi tren mi se činilo nemogućim sve željeno smjestiti u nedovoljno velik prostor, ali nakon ‘peglanja’ tlocrta ipak smo uspjeli. Nezahvalan i nepravilan prostor koji smo dobili spajanjem dva prijašnja lokala organizirali smo funkcionalno, vrlo strogo i simetrično. Presjekli smo ga po horizontali i nepravilni dijelovi su ostali u pozadini te su pripali zoni servisa. Prostor smo podijelili na zonu šanka s retropultom koji je okružen visokim stolcima i, na suprotnoj strani, zonu za udobno sjedenje i opuštanje u lokalu - ističe Svjetlana Despot, koja nam je prepričala i otkuda joj inspiracija za nesvakidašnji izgled slastičarnice.

- Kad počnem s osmišljavanjem, javi se prva ideja vodilja, upali se lampica. Tako je blink krenuo sa sloganom 'Nije Brigitte Bardot, nije Art déco', a onda sam krenula 'plesti' boje, teksture, materijale i oblike. Tvrdo protiv slatkog, roza, ali ne šećer, sladoled, ali ne i sladunjavost. Tvrde forme i dodatak mekog (roza), miris Mediterana, ružmarin i začini kao zelena monokromna dekoracija. To je to - opisuje.

Na samom ulazu u slastičarnicu smješteni su viseći zlatni stolići ispred prugastog zida ukrašenog Anastassiadesovim kuglama. Crni šank sa zlatnom pozadinom koji se nalazi na suprotnoj strani igra dvostruku ulogu. Koristi se kao šank uz koji su tri barska stolca pa se ondje može i sjediti, a u 'izlogu' pored stvoren je intimni šank s pogledom na more. Ezoterični, dominantno crno-bijeli pod osvjetljava Rybakkenov svjetleći obruč.

Na samom ulazu u slastičarnicu smješteni su viseći zlatni stolići ispred prugastog zida ukrašenog Anastassiadesovim kuglama

Duž zidova retropulta i šanka nalaze se viseće zone za odlaganje boca i čaša, dizajnirane kao fragilne linije zlatnih čeličnih šipki koje nisu u kontrastu sa zlatnim zidom pa djeluju gotovo kao da lebde u prostoru. Urednost cijelog prostora namjerno remete dječji piktogrami i natpisi. Kad se zađe u toalete, scenografija prelazi na crno-bijelu grafiku.

- Slastičarnica je zamišljena kao teatralna scena koja svojim teksturama, oblicima i bojama pobuđuje emocije kako bi privukla ljude koji u njoj piju kavu i degustiraju kolače. Gotovo svaki komad inventara dizajniran je posebno za ovaj projekt, dok je ostatak opreme odabran među klasicima suvremenog dizajna.

Ezoterični dominantno crno-bijeli pod osvjetljava Rybakkenov svjetleći obruč, a urednost interijera remete dječji piktogrami i natpisi

Svaki novi projekt je za nas nova scenografija, nova tema, novi oblici, nova priča i nova komunikacija s čovjekom. Od početka 'vežemo' svoj prepoznatljivi potpis, pristupajući projektu osobno s maštom i emocijom, a ne skrivajući se iza racionalnog - otkriva Svjetlana Despot.

Foto: Marko Mihaljević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 12:14