predstavljamo

Sandro Užila: Mladi i talentirani dizajner koji stoji iza vrhunskih svjetskih projekata

 Sandro Užila/ Ana Knežević
Istranin s talijanskom diplomom tek je navršio 30 godina, a već se može pohvaliti impresivnom listom klijenata

Sandro Užila talentirani je mladi dizajner, dolazi iz Pule, a s tek navršenih 30 godina može se pohvaliti zavidnom listom vrhunskih projekata na kojim je imao prilike raditi. U svoj bogati portfolio Sandro ubraja brojne sjajne projekte u Hrvatskoj i inozemstvu, a ujedno je jedini certificirani profesionalac za dizajn i 3D vizualizacije u Hrvatskoj, za što se školovao u Veneciji. U 24. godini otvorio je obrt za dizajn koji je prošle godine rebrendirao i nazvao WAVE Design Studio.

image
Privatna arhiva

Trenutačno sa svojim timom arhitekata, inženjera i dizajnera WAVE Design Studio radi na 34 projekta

Priča za sebe

Trenutačno sa svojim timom vrhunskih arhitekata, inženjera i dizajnera WAVE Design Studio radi na 34 različita projekta, a glavna područja specijalizacije su im arhitektura, dizajn interijera, dizajn eksterijera i 3D vizualizacije. Za sebe i svoj tim voli reći da su ''one stop shop'', idealan odabir za sve koji žele realizirati poseban, unikatan i luksuzan projekt, a osim osmišljavanja projekta, rješavaju potrebnu dokumentaciju, papirologiju, nadzor i nabavu.

Pri odabiru karijere na Sandra je uvelike utjecao život u Italiji, Talijani koji su veliki estete i vole lijepe stvari, a i sam je napola Talijan. Prilikom rada na novim projektima pazi da oni zaista budu ''novi'' i jedinstveni, da se uvijek napravi nešto drukčije, ljepše i bolje. Smatra da svaki prostor ima svoje potrebe i svoj stil - svaki je priča za sebe. Ističe da ne voli raditi uvijek iste stvari jer smatra da dizajner treba osmišljavati uvijek nešto novo, jedinstveno i ljepše od prethodnog, a što je najvažnije: nešto što se uklapa u prostor ili u okolinu u kojoj se nalazi.

image
Sandro Užila/ Ana Knežević

Na kanarskom otoku Fuerteventura smjestio se kompleks od 16 modernih vila

image
Sandro Užila/ Ana Knežević

Ideja vlasnika

- U svakom projektu dajem sve od sebe, radim jutra, dane i noći kako bih napravio svoj posao najbolje što mogu i znam. Volim se angažirati oko svakog projekta kao da sam ja investitor i radim to iskreno i s puno strasti, pogotovo s investitorima koji to cijene i imaju povjerenja. U svojim projektima volim dizajnirati svaki detalj, volim umjerene boje razbijati nekim jačim bojama - kaže Sandro.

image
Sandro Užila/ Ana Knežević
image
Sandro Užila/ Ana Knežević

Interijer vile u Poreču odiše elegancijom, suvremenošću, ali i toplinom, što je stvorilo ambijent veoma ugodan za boravak

image
Sandro Užila/ Ana Knežević

Od svojih projekata ističe riječki cosmopolitan food bar Nosh, koji mu je ujedno jedan od najdražih. Prva i glavna ideja vlasnika, chefa s velikim inozemnim iskustvom, bila je stvoriti lokal u industrijskom stilu, da je jedinstven i da ima priču i dušu. Nakon što je čuo želje vlasnika, Sandro je odmah dobio jasnu ideju i sliku materijala koje želi koristiti: mikrobeton, bakar i drvo - kako sam kaže: "Kombinacija koja nije baš uobičajena, ali paše".

Inspiraciju za dizajn našao je u staroj tvornici cigareta u Rijeci i starim paketima cigareta koje su se prodavale u starom gradu, dok je Rijeka još bila pod Italijom, a kao druga inspiracija poslužio je Starbucks u Milanu. U interijeru je koristio drvene stolce, neke od njih obojene u crno, neke s kožnim sjedalima, a neke sa sjedalima u tkanini, drvene stolove s metalnom konstrukcijom, a dizajnirao je i bakrene detalje po mjeri, s obzirom da smatra da posebnost najviše dolazi do izražaja u tim detaljima. Biljke u bakrenim vazama dodatno su pojačale toplinu lokala koji je idealan za opušteno poslijepodne uz dobru hranu, piće i društvo. Nosh je britanski naziv za "grickati", a predstavlja drukčiji koncept na gastronomskoj mapi grada Rijeke. Naglasak je na manjim slasnim zalogajima, tzv. tapasima (14h - 22h), kao i na brunchu (7h - 14h) i kvalitetnim pićima. Najbolje ih opisuje izraz "Taste & Talk" - žele da se ljudi osjećaju ugodno te da razgovaraju opušteno, "bez nekakvog uštogljenog 'ps-a' koji karakterizira klasičan restoran".

image
RAJAN MILOSEVIĆ

Cosmopolitan food bar Nosh jedan je od najdražih projekata mladog dizajnera Sandra Užile. Kad ga je uređivao, koristio se kombinacijom materijala - mikrobetonom, bakrom i drvom

Na daljinu

Od projekata bi i izdvojio dizajn interijera i eksterijera jedne ville u okolici Poreča. Za glavni materijal Sandro je koristio mikrocement te drvo i kamen, a kao najdraži dio ističe kuhinju, u koju je smjestio vinoteku obloženu istarskim kamenom i staklenim vratima. Kad je riječ o rasvjeti, voli razigran pristup, posebno u modernim stambenim kompleksima. Tako se i u ovom projektu "poigrao" rasvjetnim tijelima u kupaonici i spavaćoj sobi.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

Jedan od zadnjih projekata na kojim je surađivao nalazi se na kanarskom otoku Fuerteventura, u mjestu Corralejo, gdje se između vulkana i oceana smjestio kompleks od 16 modernih vila za prodaju. Zbog situacije s koronavirusom bio je prisiljen odraditi projekt na daljinu, no unatoč tome, jako je zadovoljan rezultatom. U projektu je sudjelovao kao savjetnik za vanjski estetski dio, kao light designer i kao glavni čovjek za 3D vizualizacije, a ističe da je jako ponosan na činjenicu da je jedan mali dizajner iz malog gradića u Hrvatskoj dobio priliku sudjelovati u projektu na tako dalekom i atraktivnom mjestu.

Iskustvo i godine karijere u Sandrovu slučaju ne igraju veliku ulogu, s obzirom na brojne uspješne projekte koje je već realizirao. Za kraj poručuje: "Ovo je tek početak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 04:10