INTERIJER OD 30 KVADRATA

Šarmantan minijaturni stan mlade Zagrepčanke

Samo 30 četvornih metara površina je ovog zanimljivog životnog prostora na najvišem katu zgrade koja ima puno svjetlosti. Odlikuju ga i ženstveni dizajn, toplina i neosporna originalnost. Dom kao muzej šik suvenira s putovanja i “uradi sam” projekata

Zagrepčanka Marina živi i radi u Londonu, a nas je kontaktirala kako bi nam pokazala šarmantan stan u kojem trenutačno boravi u najmu i koji je uredila prema svojim guštima i potrebama.

- Stan se nalazi u drugoj zoni u Londonu, u okrugu Islington. Površina mu je samo 30 kvadrata te je zapravo self-contained studio, kako to oni ovdje zovu. Ima opremljenu kuhinju i kupaonicu, a kuhinja i spavaća soba su u jednoj prostoriji te je stoga ovaj prostor zapravo stan-studio. Nalazi se na najvišem katu zgrade i ima puno svjetlosti. Okrenut je na unutarnju stranu zgrade, od ceste, i nema buke od prometa - opisuje Marina i dodaje kako je stan prilikom njezina useljenja već imao velike komade pokućstva, primjerice namještenu kuhinju i kupaonicu, krevet, ormar, stol i stolce. Ostalo je ona dodavala, točnije nešto većih komada namještaja i nešto detalja.

SHABBY CHIC

- Moje želje kao najmoprimca bile su unijeti ženski dodir i toplinu u stan. Otpočetka su mi se svidjeli drveni komadi namještaja - stol, stolice i ormar, koji, s obzirom na nijansu, čine prostor otvorenim i prozračnim. Odlučila sam dodati detalje u pastelnim bojama kako bih približila uređenje mog novog londonskog doma osobnoj sklonosti koloritu te zadržala prozračnost prostora. Željela sam dodati shabby chic detalje te sam mnogo toga sama uredila “uradi sam” tehnikama koje sam naučila na radionicama u Zagrebu. Jedan od važnih detalja bio je postaviti mnogo manjih rasvjetnih tijela, primjerice lampice na žici i mini lampe koje će stvoriti ugodnu atmosferu - pojašnjava Marina.

Željeni stil interijera bio je kombinacija shabby chic detalja i “uradi sam” efekata i projekata. Dominantni materijal u stanu je drvo, a nijansa bijela te nježne pastelne nijanse poput one pink, mint i svijetlosive.

KOLEKCIJA

- Kuhinja je bila ugrađena i namještena prilikom ulaska u stan, i to me posebno razveselilo jer je gotovo sve bilo novouređeno i nekorišteno. Doslovce sam skidala najlonske trake s elemenata. Kuhinja je također drvena i bež, što je u skladu s ostatkom stana. Ormar iznad sudopera vrlo je prostran i u njega stanu sve koktel čaše. Imam, naime, pozamašnu kolekciju - priča i dodaje kako je posebno ponosna na pastelne detalje u stanu koji su efektni, a nalaze se posvuda.
- To su jastuci, figurice, svijeće, vješalice i brojna mala rasvjetna tijela - nabraja i ističe kako su mnogi detalji kupljeni na putovanjima diljem svijeta na koja često i rado odlazi.
- Moj stan je moj mali muzej suvenira s putovanja, “uradi sam” projekata koji me jako vesele te komada namještaja koji upotpunjuju moj životni prostor - zaključuje.

Za kraj, nas je zanimalo koje su glavne razlike u stanovima u Zagrebu i Londonu.

NEMA BALKONA

- Razlika je sigurno u visini stropa. U Zagrebu, naime, mnogi stanovi imaju viši strop nego ovdje, te svakako u prozorima. Ovdje se svi prozori dijelom otvaraju, a dio je fiksan, što mi se ne sviđa jer bih radije da mogu otvoriti cijeli prozor. Ovom stanu nedostaje balkon, barem neki mali. Osim toga, stepeništa u zgradama su često jako uska, sa strmim i uskim stepenicama, što nije ugodno, no navikla sam se. Perilice se nalaze u tzv. laundry roomu na jednom od katova zgrade, što je zgodno da ne zauzimaju dodatni prostor u studio-stanovima poput mojeg - otkriva Marina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 13:50