U POSJETU

Šarmantna kamena kuća na Vranskom jezeru

Obitelj iz Rijeke koja živi na drugom kraju svijeta odlučila je angažirati projektanticu Mirelu Blažanović da im osmisli hedonističku vikendicu

Svakih nekoliko godina posao ih vodi na drugi kontinent. Selidbe su im, šale se, postale svakodnevica i stil života. Upravo zbog toga peteročlana obitelj iz Rijeke poželjela je osmisliti savršenu stambenu oazu, mjesto koje će biti njihova baza, njihova sigurnost.

Idealno mjesto nisu trebali tražiti jer su u nasljedstvo od bake i djeda dobili kuću na Vranskom jezeru, najvećem jezeru u Hrvatskoj i sjevernodalmatinskom parku prirode u blizini Pakoštana. Kako bi bili sigurni da će kuća biti napravljena prema zahtjevima kategorizacije te da će prostor biti maksimalno iskorišten i sve lijepo izgledati, angažirali su projektanticu Mirelu Blažanović. Ta se odluka, ističu, pokazala izvrsnom zbog odlične suradnje i velike podrške u svakom trenutku na putu do današnjeg izgleda kuće.

KOMUNIKACIJA

- Kada su me vlasnici nazvali i opisali o čemu je riječ, i kada sam prvi put došla na ovo divno mjesto, znala sam da će projekt biti izazovan, ali jako uzbudljiv. Najveći izazov bila je komunikacija na daljinu s vlasnicima koji su u trenutku gradnje živjeli na Dalekom istoku, što je bio dodatni izazov u realizaciji cijelog projekta. Vlasnici su mi se odmah svidjeli, što smatram izuzetno važnim za konačni uspjeh ovakve priče.

Obaveze oko posla najstarijeg muškog člana obitelji i majčin angažman oko trojice maloljetnih sinova ispunjavaju sve vrijeme ove simpatične mlade obitelji koja je svoj život posvetila djeci, njihovu obrazovanju i adaptaciji u različitim sredinama u kojima su pohađali škole. Takav način života ih je obogatio i naučio koliko je važno znati da je sve u životu moguće, ali i da uvijek postoji mjesto koje mogu zvati svojim domom - dodaje projektantica i objašnjava kako je zapravo ovdje riječ o pravoj kući “po mjeri jedne obitelji”. Ništa pretjerano, ništa pretenciozno.

Tri prostorije smještene su u 68 četvornih metara, i to se pokazalo kao optimalna veličina za zahtjeve vlasnika. Ima prostrani dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom te dvije spavaonice s vlastitim kupaonicama, što je zahtijevala i kategorizacija. Obje spavaonice imaju direktni izlaz na terasu te pogled prema bazenu i prelijepoj prirodi koja ih okružuje.

Kuća je zapravo naslijeđena starina, točnije kamena dalmatinska kuća, mjesto gdje su živjeli djedovi i bake, mjesto za koje vlasnike vežu trenuci odrastanja i djetinjstva.

IZVORNI OBLIK

- U trenutku kad smo je odlučili preurediti, postojali su samo kameni zidovi, neuređeni okoliš i ideja da zadržimo što više onoga izvornog. I tu je priča počela: prepuna emocija, ali i odluka da ne smijemo dopustiti da naša baština propadne - pričaju vlasnici i dodaju kako su htjeli zadržati što izvorniji oblik objekta tako da vanjski gabariti uopće nisu mijenjani.

- Glavni je cilj bio zadržati autohtoni izgled kuće, tipičan za Dalmaciju i Ravne kotare, ali istodobno pružiti vlasnicima sav komoditet modernoga življenja i odmora u njoj. Ostavili smo benkovačku kamenu fasadu i zelene grilje, ali smo i unutra koristili prirodne materijale te pokušali dočarati interijer života izvan grada. Zadržali smo i vidljive krovne grede, ali smo ih ipak oličili u bijelo kako ne bi dominirale prostorom koji u sebi ima dosta naglašenih elemenata. U vanjskom dijelu svakako trebamo spomenuti bazen i natkrivenu terasu, koji gostima koji tu borave kada vlasnika nema pružaju odmor kakav su željeli - kaže Mirela Blažanović.

Iako su na početku zamislili direktni ulaz u boravak, projektantica je inzistirala na izdvojenom ulaznom prostoru u koji bi se odlagale stvari i koji bi činio prijelaznu zonu između vanjskog i unutarnjeg dijela kuće.

- Osim toga, i kategorizacija tako nalaže, što mi tada nismo znali. Željeli smo prostran boravak u kojem se može smjestiti što više ljudi, a da se ne osjećaju skučeno. Da se osjećaju kao kod kuće, ali bez nepotrebnog namještaja i detalja koji bi opteretili prostor. Tako su i spavaonice uređene minimalistički, ali s ispunjenim svim zahtjevima kuća za najam: krevet, ormar, odlagalište prtljage, noćni ormarići i toaletni stolić.

Mislimo da je odabirom namještaja, uz minimalni angažman oko održavanja, postignuta i toplina prostora u koji se svatko rado vraća. Unaprijed smo otprilike znali da želimo pomalo rustikalni stil, ali uređenje interijera u potpunosti smo prepustili projektantici. Imali smo sreću što su nam se ukusi i senzibiliteti preklapali, tako da je suradnja bila vrlo ugodna i nadopunjavajuća. Svaki detalj koji je zamislila, slala nam je mailom na odobrenje pa možemo reći da je konačni izgled kuće kombinacija njezinih prijedloga i naših odobravanja - s ponosom ističu vlasnici i dodaju kako u kući prevladavaju bež i bijele nijanse, sa sitnijim detaljima u boji kako bi prostor bio što neutralniji i svježiji, a ne monoton.

ZELENE GRILJE

Akcent daju drvene zelene grilje, specifične za ovaj kraj i tako lijepo uklopljene i u interijer i u eksterijer.

- Iako smo jako zadovoljni kako je ispao interijer, okućnica je ono što nas uvijek iznova oduševljava i gdje obožavamo provoditi vrijeme. Konfiguracija tla je prilično neobična: od kamenog krša do predivnog zelenila.Tako smo i mi okućnicu uredili da se ambijentalno uklapa u okoliš: kameni pod i zelenilo ovoga podneblja, koje će s godinama rasti i stvarati hladovinu oko bazena. Uz kuću je napravljena terasa natkrivena drvenim gredama, s velikim stolom u blizini roštilja gdje se očekuju okupljanja gostiju, ali i naših prijatelja kad god budemo boravili u kući - zaključuju.

Foto: Novasol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:16