Kuća od 140 četvornih metara

ŠARMANTNA KUĆA U BOLU NA OTOKU BRAČU Opusti se, okupaj, roštiljaj i druži s prijateljima

PROFIL

NAZIV KUĆE: The Beach House
LOKACIJA: Bol na Braču
POVRŠINA: 140 četvornih metara i bazen
UREĐENJE: Vlasnici

 

 • Kratki info: Osnovna ideja bila je da se napravi kuća maksimalno otvorena prema terasi tako da dnevni boravak i kuhinja budu povezani s tarasom s koje se pruža krasan pogled na plažu Zlatni rat, plavetnilo i otok Hvar. Iznad dnevnog boravka nalazi se galerija, a na hladnijem, donjem katu su četiri spavaće sobe, svaka s vlastitom kupaonicom. Bazen je povišen, iznad kuće, da bi se iskoristio pogled na more. Površina kuće je 140 četvornih metara plus 40 četvornih metara terase. Bazen i ljetna kuhinja su odvojeni od kuće i nalaze se na okućnici čija površina iznosi 4700 četvornih metara. Dizajn kuće napravili su sami vlasnici uz malu pomoć arhitekta kako bi osigurali da se mjere i građevinski propisi poštuju. Dizajn interijera i dekoracije također su napravili sami, ali imali su sreće s odličnim graditeljima, vrhunskim majstorima i ekipom domaćih prijatelja koji su im pomogli realizirati ideje.

• Raspored prostorija: Ulazna vrata vode u glavni boravišni prostor s izlazom na terasu. Na desnoj strani nalazi se jedna kupaonica za goste te kuhinja s pogledom na more. Iz glavnog stambenog prostora, stubište vodi na galeriju te je ujedno povezano sa stubištem koje vodi u prizemlje, gdje se nalaze sobe s pripadajućim kupaonicama. Sobe imaju terase koje vode prema donjem masliniku.

• Pet riječi koje najbolje opisuju kuću? Topla, smirujuća, elegantna, romantična, pogled koji ostavlja bez daha.

• Što je projekt obuhvaćao? Kuća je izvorno imala pet apartmana i vanjsko stepenište koje su vlasnici konfigurirali i obnovili u jednu obiteljsku kuću. Cijeli interijer je "skinut", postavljena je nova elektrika, vodoinstalacija, instalirano je grijanje. Sve proizvode, pločice, podove, namještaj... vlasnici su nabavili iz različitih izvora, s buvljaka, preko eBaya, iz Ikee... te ih dostavili kamionom iz Velike Britanije.

• Koji su materijali korišteni za gradnju kuće? Izolacija kuće morala je biti nadograđena kako bi se osiguralo da je toplo u zimskim mjesecima, podno grijanje je postavljeno u svakoj sobi, kao i solarno grijanje za vodu te kamin za drvo u dnevnoj sobi. Krov ima glinene pločice i daljnje izolacije. Na zidovima je postavljen brodski pod koji je obojen u bijelo. Galerija je sva u bijelom drvu.

• Koliko dugo je sve trajalo? Projekt je počeo u siječnju 2013. i traje sve do danas. Ovu zimu vlasnici planiraju urediti okućnicu, voćnjak i parkirališe.

• Najdramatičniji faza bila je... Upravljanje projektom iz Velike Britanije možda nije bilo dramatično, ali definitivno je bilo izazov. Proces izrade unutarnjeg stubišta i pristupa galeriji trajao je dulje vrijeme jer je izvorna ideja spiralnog stubišta morala biti izostavljena. Vlasnici su proveli mnoge duge večeri u Engleskoj s ponovnim crtanjem planova. Vlasnici napominju da su bili iznimno sretni što imaju tako dragu ekipu graditelja i obrtnika u Bolu koji su im puno pomogli.

 

Foto: Klaudija i Clive Bevan

Izdvajamo

Iz drugih medija