Robinzonska kuća u uvali Smokovje

Šarmantna malena vikendica na Braču

Čisti hedonizam!

S južne strane otoka Brača protežu se šljunčane uvale iznad kojih su na strmim padinama geografski zaštićeni vinogradi Plavca malog, jedne od najznačajnijih autohtonih vinskih sorti Hrvatske. Svaka od tih uvala ima svoje ime, pa tako i uvala u kojoj je robinzonska kućica Ive Brizića, šarmantnog vlasnika jedne također genijalne kamene kuće na Braču koju smo vam predstavili u jednom od prošlih brojeva priloga Nekretnine.

Ova kuća s punim pravom nosi epitet robinzonske. Smještena na osami, skrivena unutar netaknute prirode, u blizini morske uvale… Prvi pogled koji se ugleda ujutro kad se probudiš (posebice za sunčanih dana) jest fascinantni kontrast plavetnila mora i zelenila vinograda, maslina i makije na blagoj padini između kućice i plaže. Jedino što se čuje od zvukova su ptice, uglavnom galebovi. Inače vlada samo tišina.

Lokalni bolski stolar, meštar Lovre, po mojim je sugestijama napravio drveni namještaj, lijep i funkcionalan istovremeno.

Predivna, antistresna tišina. – Uvala u kojoj se nalazi kuća zove se Smokovje, a ime je dobila po smokvama kojih je na tom području nekada bilo u izobilju, a danas nešto manje jer uglavnom prevladavaju vinogradi. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća moj pokojni otac kupio je zemlju uz obalu, četiri kilometra istočno od naselja Bol, s namjerom da posadi vinograd. Do vinograda se moglo doći samo morskim putem jer nije bilo ceste, već samo kozji put.

Zbog toga je otac odlučio sagraditi malu kuću koja bi mu služila za odlaganje alata i eventualno da prespava – govori Ivo Brizić i nastavlja kako je zatim otac brzinski izgradio kuću od samo 15 četvornih metara, koliko je po tadašnjim zakonima bilo dopušteno graditi na toj lokaciji. Gradnja kućice, dodaje vlasnik, do današnjeg izgleda bila je prilično mukotrpna jer se građevni materijal, pogotovo kamene ploče kojima je prekriven krov, morao dovoditi barkom.

Baš poput broda

– Kućica je obložena kamenom koji smo našli krčeći vinograd, što joj daje draž, autohotnost i potrebnu rustikalnost. Lokalni bolski stolar, meštar Lovre, po mojim je sugestijama napravio drveni namještaj, lijep i funkcionalan istovremeno. No kako je prostor mali, trebalo je dobro iskoristiti svaki centimetar kućice. U obitelji smo tradicionalno pomorci pa smo kućicu opremili po uzoru na unutrašnjost broda, gdje se također prostor mora funkcionalno koristiti.

Tako su ispod kreveta ladice, a klupe oko stola imaju sjedišta koja se mogu podići pa se dobiva prostor za odlaganje raznih potrepština – objašnjava gospodin Ivo. Unutrašnjost kuće jednostavno je podijeljena – na spavaći dio i dnevni prostor s kuhinjom. U sobi je smješten bračni krevet i jedan pomoćni krevet. Još dva ležaja su u potkrovlju u koje se dolazi pomičnim drvenim stubama, što je posebno zanimljivo djeci i mladima. Iza kućice, ukopana u zemlju, velika je cisterna za vodu, a u produžetku je kupaonica s tuš-kadom i WC-om. U kuhinji je sve potrebno za spremanje: plinski štednjak, štednjak na drva, hladnjak, radna ploča sa sudoperom. Iznad svih elemenata su drvene police za odlaganje kuhinjskog pribora.

Čisti hedonizam

– U cijelom prostoru prevladava prirodna boja drva, zelena, nježno plava i boja lavande. Zaista volimo svoju kućicu, i to u svim godišnjim dobima. Ljeti tako najviše koristimo dvorište natkriveno pergolom s vinovom lozom u kojemu je kameni stol, otvoreni kamin i ljetna kuhinja.

Zimi za hladnih burnih dana koristimo štednjak na drva u kućici gdje se okupimo oko dugačkog drvenog stola i uživamo uz fijuk vjetra i pucketanje vatre, dobar zalogaj i još bolju kapljicu – otkriva simpatični vlasnik i ističe da mu se zapravo najviše sviđa kod njegove kuće to što je odsječena od vreve, na mirnom mjestu, a opet ima sve pogodnosti koje zahtijeva moderno doba poput dobre kupaonice, solarne energije i tekuće vode, koja je zapravo kišnica iz cisterne.

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.



Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:13