Savršen dom za dvoje

Zavirite u moderno uređen dom mladog bračnog para iz Istre

Stan se nalazi u zgradi staroj pet godina, oko pet kilometara sjeverno od centra Poreča. Budući da je centar Poreča skup, a malo izvan grada cijene već bitno padaju, to nam je olakšalo odabir pri kupnji. Nikad nismo požalili zbog svoje odluke. S terase gledamo na more, sa stražnje strane zgrade nalaze se maslinici, a tijekom cijeloga dana imamo sunca jer smo odlično pozicionirani: prozori su nam na istoku, jugu i zapadu.

S druge strane, grad je blizu: pet minuta autom, pola sata biciklom ili jedan sat pješice – objašnjava čitateljica Anika Klarić kako se odlučila na kupnju modernog mladenačkog stana čije nam je fotografije poslala na Facebook stranicu D&D-a. Mi smo, naravno, odmah krenuli put Poreča kako bismo je posjetili i uživo vidjeli njezino carstvo. Riječ je, dakle, o novogradnji u kojoj je još samo pet stanova, od kojih su čak tri u vlasništvu stranih državljana pa je veći dio godine ovdje mir i tišina, što vlasnicima savršeno odgovara.

Prvo smo kupili krevet, stol za blagovaonicu i kauč za dnevnu sobu. Za spavati, jesti i odmarati

Izuzetak je ljeto, ali ljeti ionako nikada nisu doma, nego slobodno vrijeme provode na moru ili u izlascima. – Kada smo prvi put ušli u stan ugledali smo stotinjak kvadrata otvorenog prostora i mogli smo birati gdje će biti zidovi, kakve će pločice postaviti u kupaonicu, a kakve na terasu, hoćemo li ovakve parkete ili onakve laminate…- prisjeća se Anika koja kaže kako joj je imperativ nakon kupnje bio useliti se što prije i osposobiti stan za spavanje, kuhanje, pranje…

– Prvo što smo počeli uređivati bio je dnevni boravak s kuhinjom. Ona nam je zadavala najviše glavobolje jer sam ja više za toplije nijanse, a dečko za hladnije i nešto jednostavnija, minimalistička rješenja. Crtali smo je sami na kompjutoru i s tim crtežima tražili ponude u porečkim salonima namještaja.

Brdo crteža smo bacili jer je ideja o kuhinji sazrijevala iz dana u dan. Na kraju smo se odlučili za ljubičastu, boju patlidžana, koja se ‘mijenja’ ovisno o svjetlu u prostoriji i kad je svjetla manje, može ‘vući’ i na smeđe tonove. Stan smo uređivali postupno jer se nismo htjeli odjednom baciti u veće troškove.

Bilo nam je bitno da najprije imamo gdje spavati, stol na kojem ćemo ručati i kauč na koji će nam prijatelji moći sjesti. Gotovo svaki mjesec kupimo nešto novo ili redizajniramo neku od soba (a ukupno ih je tri, plus dnevni boravak s kuhinjom) pa je to već godinu dana konstantan ‘work in progress’. Prilikom odabira namještaja kombiniramo jeftiniju Ikeu sa skupljim talijanskim namještajem, poput ove kuhinje.

Električni aparati su uglavnom od Gorenja – objašnjava simpatična vlasnica. Vodeće boje u stanu su neutralne jer, kako kaže Anika, s njima je najlakše kombinirati ostale boje. – Baš zato što znamo da ćemo stalno i uvijek još nešto dodavati, neutralne boje nam daju slobodu kretanja u tom pogledu. Kod neutralnih boja je dobro i to što šarenim detaljima možeš stvarati ugođaj: imamo dosta ljubičastih, magenta i zelenih detalja.

Što se tiče materijala, prevladavaju mediapan za stolariju i tkanina za kauč. Na podu je nešto kvalitetniji laminat, izuzev kupaonice, terase i hodnika gdje su pločice. Imamo i jedan šareni turski tepih, uspomenu s putovanja u Tursku – nabraja vlasnica čiji se stan može “pohvaliti” i preslatkom terasom koja Aniki i njezinu Draženu puno znači jer “ovaj stan ne bi bio to što jest bez nje”. – Na terasi je predivno! Imamo pogled na more, tiho je i mirno susjedstvo, puno je zelenila oko nas… Idealna je! A njen zid je dovoljno visok da nas nitko ne vidi.

Na drugom smo katu, točnije u potkrovlju – ni prenisko, ni previsoko. Ali, sada za terasu imamo u planu nešto novo – pretvoriti je u oazu za odmor, s puno jastuka, biljaka i nižim stolićem – kaže. Šarmantni par u svom stanu uredio je i radnu prostoriju u kojoj je sva drvenarija iz Ikee.

– U ovih godinu dana više smo puta promijenili izgled te sobe: stolove smo nekoliko puta izvrtjeli dok nismo našli savršenu poziciju za oba. Radni prostor je zapravo najbrže i najbezbolnije sređen: iste smo stolove imali u prijašnjem stanu u Puli i bili zadovoljni njima, pa je odabir bio lak. Sviđa nam se to što im se noge mogu okretati po potrebi. Zidove smo namjerno obojili u lila i sivu jer nam je samo bijela boja bila dosadna za radnu atmosferu. Nedostaju još police i stalci za CD-e, ali ima vremena – zaključuju vlasnici.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:38