Kako živimo

Savršen spoj starog i novog

Božidar i zaručnica Katy kupili su prostor od čak 136 kvadrata te ga potom pretvorili u dvije funkcionalne jedinice.

U svibnju 1964. godine u hotelu je boravio i slavni režiser Alfred Hitchcock. Promatrajući zalazak sunca s prozora sobe 204, zapisao je: “Zalazak sunca u Zadru najljepši je na svijetu i neusporedivo je ljepši od onog u Key Westu na Floridi”.

U toj zgradi nalazi se predivan stan veličine čak 136 četvornih metara. Stan je u vlasništvu Božidara, porijeklom iz malog mjesta Kali na otoku Ugljanu, i njegove zaručnice Katy iz Engleske.






LOKACIJA JE VAŽNA

- Posljednjih deset godina oboje radimo na luksuznim megajahtama pa smo tijekom tog razdoblja dosta naučili o gradnji, renoviranju i operativnom vođenju jahti za različite ekskluzivne klijente. Sve to ponukalo nas je da u proljeće 2015. godine kupimo ovaj stan i investiramo u luksuzni turizam. Katyno iskustvo u uređenju interijera i moje u vođenju tehničke strane jahti pokazalo se kao idealna kombinacija prilikom pretvaranja ovog stana u luksuzni apartman i studio za najam. Ukratko, tako smo jako veliki stan “odvojili” u dvije funkcionalne stambene jedinice, studio stan i dvosobni stan - objašnjavaju Božidar i Katy.

Dodaju kako je ključni čimbenik za kupnju ovog stana bila lokacija.






- Stan se nalazi u neposrednoj blizini svih gradskih atrakcija, poput Pozdrava suncu i Morskih orgulja. Blizu je Kalelarga, središnja ulica, ali i svi drugi važniji sadržaji grada Zadra. Kada smo prvi put ušli u stan, bio je u iznimno derutnom stanju jer u njemu nitko nije živio 15-ak godina. Odlučili smo napraviti temeljitu i potpunu adaptaciju, a pritom smo promijenili i raspored prostorija. Tako smo četverosobni stan pretvorili u dvosobni apartman i studio koji su namijenjeni kratkoročnom najmu. Sve smo radili po strogim pravilima koja zadovoljavaju organizaciju, uređenje i opremu prostora s pet zvjezdica - prisjećaju se i dodaju kako su, nakon adaptacije tijekom koje su radili i kompletno nove instalacije, u stanu ostali samo nosivi zidovi.





- Dobili smo prazan prostor koji je trebalo urediti, što nije loše jer smo mogli napraviti sve po svojem ukusu i željama. Nismo ništa htjeli prepustiti slučaju pa smo pomoć imali u timu stručnjaka iz studija Arhitekture plus, Fain i Bastion Design. Moram reći kako su svi zajedno napravili zaista velik posao. Jedan od najvećih izazova bio ukloniti postojeće pregradne zidove u stanu i zamijeniti ih čeličnim gredama koje se vide danas.

- Čelične grede su u prvim planovima bile skrivene u stropu, a tijekom izvođenja radova prenamijenjene su u poveznicu starog i novog. Inače, otkrivaju vlasnici, gosti koji dođu u stan, redovito ostanu zatečeni interijerom. Kako je zgrada sa samog početka 20. stoljeća, očekuju neki starinski stil u stanu, a dočeka ih suvremeni prostor.




INSPIRACIJA S JAHTE

- Namještaj je uglavnom ručno rađen kod lokalnih tvrtki, smještenih u zadarskom In Centru, ARM Namještaj i El Rustico. Detalji i dekoracije poput posteljine i jastuka te ukrasnih detalja kupljeni su na našim putovanjima po Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Americi i skandinavskim zemljama - otkrivaju vlasnici.

Stan je, ukupno gledajući, moderno uređen. Prevladavaju blage, neutralne i neupadljive boje, a dominantni materijal je drvo, koje prostorijama daje potrebnu toplinu. Jedan od najzanimljivijih elemenata u stanu je rotirajući zid u sklopu kojeg se nalazi i TV.





- To je zid koji je dizajniran tako da odvaja spavaći od dnevnog dijela stana. Sa zakretnim TV-om susreli smo se na jednoj od jahti na kojoj smo radili, tako da smo se odlučili takav koncept uklopiti u studio apartman i kombinirati dva elementa u jedan - ističu i zaključuju da su jako zadovoljni finalnim izgledom stana. Visoki stropovi i prozori, dugačak hodnik i čelične grede čine prelijepu cjelinu, spoj starog i novog.






Više na FB stranici: Lux Zadar ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:48