Prostor koji je u prošlosti često mijenjao namjenu napokon je dobio svoju finalnu svrhu

Šik stan u srcu Trogira

Interijerski bombon od 50 kvadrata na tri etaže

Znate li što je tiramola? Tiramola je dalmatinska riječ, točnije talijanizam, za uže, (ili konop po dalmatinski), koje je razapeto između dviju kuća u starim jezgrama gradova, a služi za sušenje odjeće. Kako je na kući koju ćemo vam predstaviti bilo ukupno pet tiramola povezanih s ostalim kućama u blizini, vlasnici su odlučili kući, tj. apartmanima koje su unutar kuće uredili za najam dati to ime.

Trgovina, kafić…

Apartmani Tiramola nalaze se u centru Trogira, na 50 metara od rive i na manje od 200 metara do glavnoga gradskog trga. Razgledali samo ih u društvu vlasnika, Marije i Antona koji se osim apartmanima bave i privatnim poslom vezanim uz motore koje obožavaju i strastveni su putnici. Kako je sve počelo, dobro je pitanje za probijanje leda. – Objekt je stara, višestoljetna kamena kuća u vlasništvu moje obitelji. Kako je dobar dio kuće već godinama u poslovnoj namjeni, a turizam je izgleda ostao jedina profitabilna grana, red je došao i na naše smještajne jedinice. Kuća se sastoji od prizemlja, koje je dio obiteljskog restorana Capo, a vode ga moji roditelji i brat te dva kata i potkrovlja – priča Anton i dodaje kako je prostor imao više namjena.

– Prvi kat, u kojem se trenutno nalazi jedna soba, bio je trgovina cipela, zatim trgovina sportske opreme, neko vrijeme i darovni dućan te do nedavno internet caffe. Drugi kat i potkrovlje uvijek su imali stambenu namjenu, a zadnja adaptacija bila je tijekom devedesetih godina. Ako ne računamo dodavanje pregradnih zidova za potrebe kupaonice u sobi na prvom katu, postojeće stanje i raspored prostorija ostali su isti jer je iskoristivost prostora već bila iznimno dobra. Najveći radovi bili su kod nove kupaonice na prvom katu te pri kompletnoj adaptaciji male kupaonice u potkrovlju. Od postojećeg stanja prije samog preuređenja ostale su granitne stepenice za drugi kat te hrastove stepenice koje vode do potkrovlja.

Namještaj po mjeri

Uz nove podove išle su i nove instalacije s podnim grijanjem i klimatizacijom, zatvori od drva te kuhinja i veći dio drvenog namještaja izrađen po mjeri – objašnjavaju opsežnu adaptaciju vlasnici. Nakon uređenja i adaptacije prostor ima 50 četvornih metara, a stanje je sljedeće: na prvom katu su soba u žućkasto-sivo-bijeloj kombinaciji i pripadajuća kupaonica. Soba ima veliki ugradbeni ormar, fotelju, tabure, dva mala stolića iz Ikeine kolekcije Stocholm te crni dio zida s kredom ispisanim važnim detaljima za goste. Kupaonica je jednostavna s okruglim umivaonikom i velikom tuš kabinom sa staklenim vratima.

Jednostavne i čiste linije

– Drugi kat nosi malenu bijelu kuhinju i dnevni boravak s prepoznatljivim čudnovato zelenim sofa dvosjed krevetom iz Prostorije te komodom Stochlom iz Ikee. Kao dio kuhinje, i tu se nalazi crni zid s informacijama za goste. I soba i boravak imaju natpis na zidu izrađen od materijala sličnog stiroporu koji smo obojali akrilnom bojom – kažu. Hrastovim stepenicama penjemo se u potkrovlje gdje se, uz malenu kupaonicu s tuš kabinom, smjestila i soba sa zelenom komodom i smeđom foteljom prekrivenom umjetnom vunom. Sama soba nije velika te umjesto ormara koji bi zatvorio prostor ima otvoreni element za vješanje odjeće. – Naš najdraži dio objekta mala je sobica u potkrovlju dok je gostima jako zanimljiv dio s kuhinjom i dnevnim boravkom koji je unatoč manjku prostora prilično dobro iskorišten. Sve u svemu, misao vodilja pri uređenju nam je bila jednostavnost i čiste linije zbog lakšeg održavanja objekta – zaključuju.

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam u što kraćem roku odgovoriti.



Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:25